compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Naredite sami
 4. Darilo za ljubitelje rastlin: viseča makrame košara za potaknjence

Postopek po korakih

Darilo za ljubitelje rastlin: makrame za potaknjence

Razmnoževanje lastnih sobnih rastlin je odličen način, da razveselite svoje ljubljene! Zato vam želimo pokazati, kako doma izdelati makrame - visečo mrežo za vaše majhne rastlinice.

compo image

Kaj potrebujete

Najprej potrebujete vejo ali lep kos lesa. Les lahko enostavno obdelate tako, da z nožem odstranite lubje in ga pobrusite z brusnim papirjem.

Nato uporabimo majhne steklene kozarce ali vaze, da potaknjence in še neukoreninjene poganjke postavimo v vodo. Alternativno lahko uporabite stare kozarce za vlaganje.

Za vsako visečo košaro potrebujete deset vrvic. Dobra izbira je, da izdelate makrameje različnih dolžin. Vrvica mora biti dovolj tanka, da lahko opazujete, kako majhne rastline poženejo prve korenine. To še posebej velja za majhne kozarce, saj bodo v nasprotnem primeru vozli makrameja prekrili steklo. Naša navodila temeljijo na 3 mm makrame vrvi in ​​vazah s premerom 6 cm.

Material:

 • veja oz. les
 • brusni papir in nož
 • kozarci
 • za dolgo visečo košaro: 4 x 2,50 m; 4 x 2 m; 2 x 0,5 m makrame vrvica
 • za kratko visečo košaro: 4 x 2,50 m; 4 x 1,5 m; 2 x 0,5 m makrame vrvica

Nasvet

Ko imajo potaknjenci dovolj korenin, da jih lahko posadimo v lonec, lahko uporabite kozarce za nove rastline ali jih spremenite v majhne vaze za rože.

Kako narediti makrame za potaknjence

Kako zavezati zbirni vozel

 1. Deset vrvic odrežite na želeno dolžino.
 2. Za obešalnik položite vrvice čez vejo, tako da so konci enako dolgih ravni. Za lažje delo lahko začnete tako, da vejo obesite na mesto.
 3. Zdaj zavežite zbirni vozel tako, da z eno od dveh krajših vrvic oblikujete zanko, odprto na vrhu. Vrvica mora štrleti na eni strani.
 4. Ta štrleča vrvica naj bo ovita okoli preostalih vrvic.
 5. Zaključite tako, da vrvico napeljete skozi zanko. Sedaj lahko zategnete zbrni vozel na vrhu makrame preje.
compo image

1<sup>st</sup> step

compo image

2<sup>nd</sup> step

compo image

3<sup>rd</sup> step

compo image

4<sup>th</sup> step

compo image

5<sup>th</sup> step

Fino zvijanje – vezanje spiralnih vozlov

 1. Pri makrameju je osnovna razlika med "delovnimi" in "polnilnimi" nitmi. Delovnih niti je osem daljših, polnilne pa so krajše. Za drugi vozel so vrvice razdeljene v štiri skupine, tako da sta dve delovni niti in dve polnilni niti vedno zvezani skupaj.
 2. Pri spiralnem vozlu se delovne niti nahajajo na zunanji strani, polnilne niti pa na sredini. Za začetek položite levo delovno vrvico preko dveh polnilnih.
 3. Desno delovno nit napeljite čez drugo delovno nit, za polnilne niti, nato pa jo vrnite naprej in zategnite vozel.
 4. Ta korak ponavljajte, dokler niste zadovoljni z dolžino spiralnega vozla. Pomembno je, da vozel vedno začnete z iste strani, ker se bo le tako zvil in oblikoval spiralo. Za enakomeren rezultat morajo polnilne niti ostati na isti strani. Še posebej pomembno je, da smo na to pozorni, ko je vrvica tanjša.
 5. Spiralni vozel je vezan z vsemi štirimi skupinami. Nato pustite nekaj prostora in zavežite več vrstic spiralnih vozlov. Prepričajte se, da so na približno enaki višini. Če želite prvi vozel dobro zategniti, lahko med obe vrsti položite kos kartona ali podobnega. Toda z malo vaje je mogoče tudi brez pomoči.
compo image

1<sup>st</sup> step

compo image

2<sup>nd</sup> step

compo image

3<sup>rd</sup> step

compo image

4<sup>th</sup> step

compo image

5<sup>th</sup> step

Povezava s kvadratnim vozlom

 1. Da bi viseča košara lahko držala kozarec s potaknjenci, so vrvice med seboj povezane. Če želite to narediti, povežite polnilno in delovno nit iz ene skupine s tistimi iz druge skupine. Pri tem si polnilni in delovni niti zamenjata vlogi, daljše vrvice pa so na notranji strani.
 2. Nato vrvice povežemo s kvadratnim vozlom. Načeloma ta vozel deluje na enak način kot spiralni vozel, to pomeni, da se leva polnilna nit položi čez polnilne niti, druga polnilna nit pa se nato pelje čez prvo polnilno nit, nato za dvema delovnima nitima in nazaj na sprednjo stran.
 3. V nasprotju s spiralnim vozlom se ta plete izmenično z leve in desne in namesto spirale nastane križni vzorec. Skupno so narejeni štirje vozli.
 4. Pri daljših visečih košarah smo štiri niti vsake skupine spet zavezali s štirimi kvadratnimi vozli, pri krajših pa neposredno zavežemo končni del.
 5. Za končni del potrebujete tudi kvadratne vozle. Za krajše obešalnike so ti narejeni z malo prostora pod prejšnjim. Pri daljših se vrvice dveh skupin spet zvežejo skupaj, tako da nastane nekakšna mreža.
 6. Nato se pod zadnjim vozlom z drugo kratko vrvico naredi zbirni vozel. Na koncu preprosto odrežite vse odvečne niti in nato previsne vrvice na želeno dolžino.
compo image

1<sup>st</sup> step

compo image

2<sup>nd</sup> step

compo image

3<sup>rd</sup> step

compo image

4<sup>th</sup> step

compo image

5<sup>th</sup> step

Opomba: neskončne možnosti

Z visečimi košarami iz makrameja lahko pustite svoji ustvarjalnosti prosto pot. Na primer, lahko vključite lesene kroglice in podobno.

compo image

Primerni potaknjenci

Sedaj lahko kozarce postavite v viseče košare. Da bi potaknjenci razvili korenine, v vaze nalijte malo vode.

Mimogrede, najboljši čas za razmnoževanje je spomladi, preden poženejo sobne rastline. Nekatere sobne rastline pa je mogoče razmnoževati tudi pozimi. Te vključujejo:

 • Monstera
 • Zlati potos
 • Navadna zmajevka
 • Benjamin

Zgornje štiri sobne rastline se dobro razmnožujejo s potaknjenci in nimajo nobenih težav z rezanjem pozimi, zato so idealne za božično darilo.

Druga možnost je, da posadite tudi poganjke. Če želite to narediti, posode napolnite s plastjo peska za drenažo in nanjo položite zemljo. Ker kozarci nimajo drenažnih lukenj, je pomembno, da se prepričate, da ne pride do zastajanja vode.

Če nimate primernih sobnih rastlin, a veste, da lahko prejemnik dobro izkoristi visečo košaro iz makrameja, preprosto napolnite majhne vaze ali kozarce z domačimi božičnimi piškoti ali podobnim!

Deli