1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Kamelija

Karakteristike

Kamelija

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, balkon, terasa
Višina rastline:
1–2 m
Barva cvetov:
bela, rožnata, rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje kamelij

Lega:

Kamelija je klasična posodovka, ki zraste v višino 1–2 m. Potrebuje polsenco ali svetlo mesto in ne presuh zrak. Zaščitite jo pred neposrednim soncem, razen pozimi ter zjutraj in zvečer.

Sajenje:

Kamelije vsaki 2 do 3 leta presadite v posebno zemljo. V ta namen priporočamo na primer zemljo za rododendrone, ki je primerna tudi za kamelije. Ta ima nizko pH-vrednost in vsebuje točno določeno količino hranil.

Pravilna nega

Nega kamelij

Zalivanje:

Za zalivanje uporabljajte postano, zmehčano vodo. Voda iz vodovoda je za rastline večinoma premrzla. Korenine kamelije zaradi tega odmrejo in listi nenadoma odpadejo. Tla naj bodo ves čas zmerno vlažna. Če je rastlina premokra, se lahko po korenini in steblu hitro razširijo povzročitelji gnilobe. Po pojavu brstov (nekje konec julija) zmanjšajte zalivanje in zalivajte samo še zelo zmerno. Zemlja se pri tem nikoli ne sme povsem izsušiti.

Gnojenje:

Rastlino pognojite šele, ko se razvijejo cvetovi. Nato 1-krat do 2-krat tedensko priporočamo gnojenje s posebnim tekočim gnojilom s kislim delovanjem. Ko se razvijejo brsti, lahko z gnojenjem prenehate do naslednje pomladi.

Obrezovanje:

Kamelijo lahko oblikujete tako, da poganjke po cvetenju previdno obrežete, vendar ne režite starih delov rastlin.

Ukrepi pozimi:

Pozimi kamelijo postavite na svetlo mesto brez zmrzali. Rastlina pa mora čim dlje ostati zunaj, da se lahko brsti dokončno razvijejo. Prezimuje naj po možnosti pri 3–5 stopinjah, nikakor pa ne pri temperaturi nad 12 stopinjami. Ko je svetlobe vse več, rastlino prestavite na toplejše mesto. Ne prekoračite temperature 15 stopinj, saj lahko cvetni brsti odpadejo. Od marca naprej se kamelije dobro počutijo tudi pri višjih temperaturah.

Deli