1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Spominčica

Karakteristike

Spominčica

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda, posoda ali balkonsko korito
Višina rastline:
20 do 40 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, svetlomodra

Pravilno sajenje

Sajenje spominčice

Lega

Ko spominčica marca pokuka na plano s svojimi večinoma modrimi cvetovi, je preostanek vašega vrta še v zimskem spanju. Zato se najbolje počuti na sončni legi pod še vedno golimi živimi mejami ali grmi. Kot živahna popestritev vašega balkona in terase pa se dobro poda tudi v posodi. Zemlja mora biti v vsakem primeru dobro prepustna, saj ta sicer zelo robustna rastlina nikakor ne prenaša zastajanja vode.

Sajenje

Ko jo enkrat posadite, si ta rastlina vsako leto na novo izbori pot na površje. Zato se vam izplača kupiti že predhodno vzgojene rastline v vrtnariji, saj je to za vas tudi stroškovno ugodno. Aprila jih nato posadite v gredo ali lonec na razdalji 20 centimetrov, saj jim tako zagotovite dovolj prostora, da razvijejo bujno cvetlično preprogo.

Naš nasvet

Odcvetele koreninske grude presadite iz posod na gredo. Spominčica se bo tam zanesljivo zasadila in že naslednjo spomlad vas bo ponovno pozdravila.

Pravilna nega

Nega spominčice

Zalivanje

Ker cveti ob deževnih spomladanskih dneh, spominčice načeloma, ko zraste, ni več treba zalivati. Če pa jo posadite v posodo ali balkonsko korito in ima tako na voljo omejeno količino zemlje, jo boste kljub temu morali zalivati.

Gnojenje

Spominčica ne zahteva veliko nege in potrebuje zgolj manjšo količino hranil, zato je med njenim relativno kratkim obdobjem cvetenja ni treba dodatno gnojiti. 

Deli