1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Lilije

Karakteristike

Lilija

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
30 do 80 cm
Barva cvetov:
bela, rumena, oranžna, rožnata, roza, rdeča, vijolična, večbarvna

Pravilno sajenje

Sajenje lilij

Lega

Saj je čisto logično: kdor ima težke cvetove na tako dolgih in tankih steblih, ta si želi ujeti prav vsak sončni žarek. Svoji liliji naredite največjo uslugo, če jo postavite na sončno lego. Samo spodnji del te čebulnice ima rajši nižje temperature, zato boste svoji liliji zagotovili popolne pogoje z nasaditvijo nižjih rastlin ob njeno steblo, njeno korenino pa lahko prekrijete tudi z lubjem. Ker lilija ni ravno odporna na burne vremenske razmere, jo postavite na varno mesto med drugimi rastlinami in jo tako zaščitite pred močnim dežjem in vetrom. Vendar pa rastline ne smejo rasti preveč skupaj, saj lilija ob pomanjkanju svetlobe razvije manj razkošne cvetove.

Sajenje

Kar se tiče časa za sajenje, ima ta nežna rastlina precej nenavadne zahteve, saj ima rada nižje temperature. Da čebulice ne začnejo predčasno poganjati, so potrebne temperature med 5 in 15 stopinj Celzija in jih je zato najbolje posaditi med oktobrom in marcem. Izjema so samo alojzijeve lilije in turške lilije, ki jih je treba saditi pozno poleti.
Rastlina je torej v vsakem primeru odporna na mraz, ampak da bo vsako leto znova pokukala na plano, morate biti pri posaditvi pozorni na pravo podlago, saj lahko zastajanje vode povzroči gnitje čebulice lilije. Sadilna jama mora biti globoka pribl. 25 cm in imeti sloj drenaže: najprej vanjo nasujte prod, nato pesek in nato naredite še posteljico iz zemlje za sajenje. Ste pravilno nanesli vse sloje? Potem mora biti jama samo še trikrat globlja od čebulice.

Naš nasvet

Čebulice lilije so prava poslastica za voluharje, in če so se ti že udomačili na vašem vrtu, vam priporočamo, da čebulico posadite v zemljo skupaj z zaščitno košaro za rastline.

Pravilna nega

Nega lilij

Zalivanje

Če ste pri izbiri lege in sajenju upoštevali vsa navodila, se bo vaša lilija razvila v robustno rastlino, ki ne potrebuje veliko nege. Vendar pa morate med obdobjem rasti kljub temu po potrebi večkrat poseči po zalivalki. Ko rastlina enkrat zraste, jo morate zalivati samo še med dolgimi obdobji suše.

Gnojenje

Podobno kot hortenzija ima tudi lilija rada rahlo kisla tla in gnojila z manjšo vsebnostjo dušika. Še preden se pojavijo prvi cvetovi, lahko rastlini pomagate z rednim dodajanjem tekočega gnojila za cvetoče rastline. Avgusta morate gnojenje prekiniti, da roža do jeseni pravočasno zaustavi svojo rast in razvoj cvetov.

Obrezovanje/delitev

Takoj ko cvetovi lilije odcvetijo, odrežite cvetne glave. Tako rastlina ne vlaga nepotrebne energije v razvoj semen. Setev lilij se načeloma ne izplača, ker sadike potrebujejo vsaj 3 leta, da začnejo prvič cveteti. Takrat je mogoče čebulico lilije tudi odlično presaditi, saj steblo ni obteženo s težkim cvetom. Šele ko jeseni začnejo veneti tudi listi, stebla odrežite tik nad zemljo.

Naš nasvet

Če niste eden izmed srečnežev, ki imajo svoj vrt, lahko lilije posadite tudi v posodo. Vendar pa morate tudi v loncu zagotoviti dobro iztekanje odvečne vode.

Deli