1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Črni teloh

Pravilno sajenje

Sajenje črnega teloha

Najboljša lega za sajenje črnega teloha

Črni teloh (Helleborus niger) s svojimi zimzelenimi listi in pisanimi cvetovi poživi vaš vrt ali balkon tudi v turobnejših letnih časih. Ta roža, ki cveti pozimi in izvira iz jugovzhodne Azije, spada v družino zlatičevk. Črni teloh najbolje uspeva v zavarovanih, polsenčnih legah. Zato ga je najbolje posaditi pod drevesa z redkimi vejami ali pod višje grme. Ti ga poleti ščitijo pred vročino, pozimi pa mu zagotovijo dovolj svetlobe.

Sajenje črnega teloha: čas in zahteve glede tal

Ta trajnica, ki zelo dobro prenaša zmrzal, najbolje uspeva, če jo posadite z drugimi telohi ali pa v kombinaciji s cvetlicami, ki cvetijo zgodaj. Da črni teloh kar najbolje uspeva, ga posadite v prepustna tla, bogata s hranili. Najbolje ga je saditi jeseni. Takrat je zemlja na vrtu še topla in trajnica ima pred prvo zmrzaljo dovolj časa, da se navadi na svoje novo okolje. Ko jo enkrat nasadite, sama poskrbi za svoje razmnoževanje.

Sajenje črnega teloha v lonec: na to morate biti pozorni pri sajenju

Črni telohi ne poživijo samo vašega vrta, ampak s svojim elegantnim in privlačnim videzom tudi v hladnejših letnih časih privlačijo poglede na lonce in posode na terasah ali balkonih. Pri sajenju v lonec morate zagotoviti, da je ta dovolj globok, saj korenine črnega teloha rastejo zelo globoko. Ob tem mora biti na dnu lonca tudi odprtina, skozi katero lahko odteka odvečna voda in tako preprečite zastajanje vode. Za zasaditev je najbolje uporabiti zemljo za vrtnice.

Pravilna nega

Nega črnega teloha

Pravilno zalivanje črnega teloha

Črni telohi so vsako leto lepši in lahko le z malo nege vaš vrt krasijo več desetletij. Ko pozimi cvetijo, potrebujejo mokra tla, vendar na teh tleh ne sme zastajati voda. V obdobjih brez zmrzali je treba črni teloh zadostno in redno zalivati. Poleti ne potrebuje veliko nege, saj ga je treba zalivati samo med dolgotrajnimi obdobji suše.

Gnojenje črnega teloha: kdaj, kako pogosto in s kakšnim gnojilom?

Da zagotovite razvoj čudovitih cvetov, morate črni teloh le zmerno gnojiti. Na vrtu vam spomladi priporočamo gnojenje z našim dolgotrajnim gnojilom za vrtnice, da pa pospešite razvoj cvetov, pa črni teloh pozno poleti pognojite s specializiranim gnojilom za rože COMPO Hakaphos. Drugače pa so črni telohi precej skromne rastline. Zadostuje že, če med rastline položite odpadlo listje iz preteklega leta in tako ustvarite sloj zastirke. Ta pospešuje življenje v prsti, rastlino oskrbuje s hranili in ščiti tla pred izsušitvijo. Če imate črni teloh v loncu, ga lahko redno gnojite s tekočim gnojilom za vrtnice.

Kdaj je treba črni teloh obrezovati?

Črni telohi niso rastline, ki bi jih bilo treba redno obrezovati. Načeloma je treba odstraniti samo stare, ovenele liste. Cvetove obrezujte samo, če želite preprečiti prekomerno razraščanje črnega teloha. Med obrezovanjem črnega teloha morate vedno nositi rokavice, saj so številni deli te dekorativne rastline, ki cveti pozimi, strupeni.

Tako zagotovite prezimovanje črnega teloha

Črni teloh je odporen na mraz, zato ga je treba na vrtu zaščitit pred zmrzaljo samo, če temperatura pade pod –10 °C ali če se pojavljajo močna temperaturna nihanja. S svojim zaščitnim mehanizmom se je popolnoma prilagodil ledenim zimskim pogojem. V posebej ledenih nočeh črni teloh iz svojih prevodnih žil povleče vodo, da ta ne zmrzne v žilah in tako poškoduje rastlino. Posledica: listi in steblo črnega teloha se povesijo. Rastlina je na prvi pogled videti tako, kot da ni preživela zmrzali. Ko pa se temperatura zviša, se črni teloh ponovno postavi pokonci in vas znova razveseli s svojimi elegantnimi cvetovi.

Če ga posadite v lonec na balkonu ali terasi, morate koreninsko grudo zaščititi pred zmrzaljo, saj ima rastlina v loncu na razpolago manj zemlje. V tem mrzlem obdobju rastlino postavite na zaščiteno mesto ali pa lonec ovijte s kopreno.

Črni teloh dobi zelene liste

Večina črnih telohov cveti od decembra do februarja. Na koncu obdobja cvetenja oplojeni cvetovi velikokrat ne odpadejo, ampak se naprej razbarvajo in postanejo zeleni.

Bolezni in škodljivci črnega teloha

Tudi zelo odporen črni teloh ni varen pred boleznimi in škodljivci. Tekom pomladi se lahko na okrasnih listih črnega teloha pojavijo črne lise. Pri tem gre za glivično obolenje, tako imenovano črno pegavost. Pri hudi različici obolenja listi pogosto porumenijo in odmrejo. Zato se čim prej spopadite z glivičnim obolenjem tako, da odstranite staro listje. Pri hujših primerih je treba uporabiti fungicid (na primer univerzalno sredstvo proti glivičnemu obolenju COMPO Duaxo®), saj tako preprečite nadaljnjo širjenje bolezni. Občasno lahko črni teloh napadejo tudi škodljivci: najpogostejši nepovabljeni gosti so listne uši in polži.

Številni deli črnega teloha so strupeni.

Če imate otroke ali hišne ljubljenčke, črnega teloha raje ne uporabljajte za dekoracijo svojega vrta ali balkona. Pri obrezovanju morate obvezno nositi rokavice.

Deli