compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Balkonske rastline in rastline v koritih
 5. Najlepše balkonske rastline za sončna in senčna mesta

Najlepše balkonske rastline za sončna in senčna mesta

Ali se bo rastlina dobro razvila ali ne, je v veliki meri odvisno od tega, kam jo postavite. Tudi na balkonih so mesta, kamor posije več sonca, in mesta, kjer je več sence. Ko sadite svoje zelene sostanovalce, se prepričajte, da jim boste zagotovili primerno mesto. Na tem mestu lahko izveste, katere rastline so še posebno primerne za različno osvetljene pogoje, in kako zanje ustrezno skrbeti.

compo image

Rastline za sončne terase

Na veliki večini strešnih balkonov in teras je vedno dovolj neposrednega sonca. Takšna mesta so idealna za cvetlice, zelišča in sezonske rastline v polnem cvetu, saj se okusi, vonjave in obilica cvetov lahko polno razvijejo le zahvaljujoč moči sonca. Večino rastlin lahko gojite v gajbicah, košarah ali koritih. Najbolje je, da za to uporabite visokokakovostno univerzalno prst, ki je primerna za različne rastline in že vsebuje vse, kar rastlina potrebuje za uspešno začetno rast. V našem naboru izdelkov vam je na voljo prst, ki tehta le polovico manj od običajnega substrata, zato se lahko poslovite od vlačenja težkih vreč prsti po stopnicah v višja nadstropja. Zahvaljujoč praktičnemu ročaju za nošnjo in vrečki, ki jo lahko ponovno zaprete, pa je ta lahka prst tudi izjemno praktična za nošnjo, morebitno neporabljeno prst pa lahko enostavneje shranite.

Redno je treba zalivati še posebej varovance, ki obožujejo sonce. Priporočamo vam, da jih zalivate zjutraj ali zvečer in tako preprečite, da bi voda izparela ali pa da bi se rastlina pretirano segrela. V vročem vremenu morate rastline tudi zaščititi z netkano tkanino, ki jim zagotavlja dovolj sence. Ne pozabite, da morate svojim zelenim sostanovalcem omogočiti tudi dovolj hranilnih snovi v obliki gnojila, saj bodo le tako lahko dobro zrasli in postali odporni na škodljivce in bolezni.

Med balkonske rastline, ki ljubijo sonce, spadajo denimo:

 • Balkonske rastline: petunija, pelargonija, calomeria amaranthoides, brahmi, marjetica
 • Sezonske rastline: jesenska vresa, gazanija, mrkač, mačeha, zimska nebina
 • Zelišča: sivka, origano, rožmarin, žajbelj, timijan
 • Dišeče rastline: ananasov žajbelj, ožepek, kozmeja, plamenka, citronska verbena

Navdih

Različne balkonske rastline

compo image

Marjetica (sonce)

compo image

Pelargonija (sonce)

compo image

Petunija (sonce)

compo image

Fuksija (senca)

compo image

Begonija (senca)

compo image

Zvončnica (senca)

Rastline, ki dobro uspevajo v senci

Ni pa vsak balkon obrnjen proti soncu. V velikih mestih obstajajo številna dvorišča, kamor pade le malo sončne svetlobe ali ki jih doseže le neposredna sončna svetloba. Tovrstni prostori so primerni za okrasne listnate rastline, ki imajo rade senco. Bolj verjetno je, da vas bodo takšne rastline navdušile s čudovitimi listi kot pa z obilico cvetov. 

Nekatere balkonske rastline, ki dobro uspevajo v senci, so:

 • Balkonske rastline:begonije, navadna pisana kopriva, bršljanasta grenkuljica, vodenka, fuksija
 • Sezonske rastline: zvončnica, trobentica, iskrivka
 • Zelišča: baldrijan, viseče in divje jagode, meta, drobnjak, dišeča lakota

Različne rastline potrebujejo različno količino vode!

Najbolje je, da za vsako rastlino uporabite ločeno korito. Če skupaj posadite rastline, ki potrebujejo različno količino vode, lahko pri zalivanju dobijo preveč ali premalo vode. 

S pomočjo teh izdelkov boste lahko ustrezno skrbeli za balkonske rastline in rastline v koritih

Deli