1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Nebine

Karakteristike

Nebina

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, balkon, posoda
Višina rastline:
50–160 cm
Barva cvetov:
rožnata, vinsko rdeča, modra, rumena

Pravilno sajenje

Sajenje nebin

Lega:

Nebine so vsestranske vrtne lepotice. V naravi najdemo več kot 180 vrst nebin, ki sodijo v družino nebinovk (Asteraceae) in prvotno izvirajo iz Severne Amerike. Nebinovke najbolje uspevajo na sončnih in polsenčnih legah. Nebina vzcveti šele, ko so druge vrtne rože že odcvetele, in še pozno jeseni poživlja vaš vrt s svojimi barvitimi cvetovi in različno velikostjo ter predvsem metuljem, čmrljem in čebelam nudi dober vir hrane.

Sajenje:

Da bodo spomladanske nebine, kot sta alpska in gladka nebina, vzcvetele že spomladi, jih je treba posaditi že jeseni. Nasprotno pa poletne in jesenske nebine posadite spomladi. Nebine najbolje uspevajo v prepustnih tleh, bogatih s hranili. Da zagotovite kar najboljšo rast, mora biti zemlja vedno nekoliko vlažna. Pri sajenju rastlin na prosto bodite pozorni tudi na to, da jih ne posadite globlje, kot so bile posajene v loncu. Dodatno pa je mogoče nebine vsaki dve do tri leta razmnoževati s setvijo ali delitvijo korenine. Če svoje rastline spomladi ali po obdobju cvetenja redno delite, boste tako preprečili venenje vaših nebin.

Naš NASVET

Če kombinirate različne sorte nebin, bodo te s svojimi čudovimi cvetovi popestrile vaš vrt od spomladi pa vse do jeseni.

Pravilna nega

Nega nebin

Zalivanje:

Nebine je treba redno zalivati, vendar se pri tem vedno prepričajte, da zemlja ni premokra ali suha. Prepogosto zalivanje glavic rastline lahko v nekaterih primerih povzroči napad glivičnih bolezni. Zato bodite pri zalivanju svojih rastlin zmerni.

Gnojenje:

Bogate cvetove in dolgoživost svojih nebin lahko podprete s pravilnim gnojenjem. Nebine potrebujejo veliko hranil. Zato je najbolje, da jim spomladi in jeseni redno dodajate hranila. Za to priporočamo uporabo našega dolgotrajnega gnojila za trajnice. Pognojite jih samo enkrat, gnojilo pa bo učinkovalo kar 6 mesecev. Za lončnice je še posebej primerno gnojilo za rože z gvanom, saj vsebuje malo dušika in veliko fosforja.

Obrezovanje:

Da nebine ne bodo zrasle previsoko ter bodo dolgo časa cvetele, jih je treba spomladi ali pozno jeseni – vendar ne tik pred obdobjem zmrzali – obrezati do tal. Ob tem je priporočljivo redno odstranjevati tudi mlade poganjke, saj tako poskrbite za močno rast. Takoj ko nebine odcvetijo, odstranite ovenele cvetove, saj se na njih lahko razvijejo glivične bolezni.

compo image
Quotemark

Ukrepi pozimi

Vse nebine niso odporne na mraz. Sort, odpornih na mraz, pozimi ni treba posebej zaščititi. Kljub temu ne bo škodovalo, če na koreninski del rastline položite veje jelke ali zastirko.

RENE WADAS, fitopatolog

Deli