compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Vrtnice
  6. Najboljši nasveti za nego vrtnic

Najboljši nasveti za nego vrtnic

Nega vrtnic od prav vsakega vrtnarja zahteva strogo disciplino, gre pa tudi za najmogočnejšo rastlino. Pravzaprav so vrtnice zelo zahtevne, posvetiti pa jim je treba veliko pozornosti in nege. Z nekaj nasveti in triki pa se boste hitro naučili razumeti te primadone in jim le v nekaj korakih pomagati, da zasijejo. Pokazali vam bomo, kako.

Na kaj morate biti pozorni, ko kupujete vrtnice

V trgovskih centrih prodajajo različne sorte vrtnic. Jeseni jih v drevesnicah prodajajo z golimi koreninami, tj. brez skupka zemlje. Takšne vrtnice je treba namočiti in posaditi takoj po nakupu, saj se bo rastlina sicer izsušila. Če vam vreme tega ne omogoča, lahko vrtnice do sajenja počakajo tudi v plitki jamici, občutljive korenine pa medtem prekrijete s prstjo. Korenine vrtnic, ki so naprodaj s skupkom zemlje, so že obdane s prstjo. Koreninska gruda je nameščena v posebno tkanino, bombažno mrežo, ki se v zemlji po sajenju razkroji. Vrtnice lahko kupite tudi v koritih ali v lončkih. Naprodaj so vse leto, posadite pa jih lahko kadar koli med pomladjo in jesenjo. Dobra stran takšnih vrtnic je, da so korenine v lončku že dobro razvite, zaradi česar bo rastlina laže zrasla.

Sajenje vrtnic z golimi koreninami

Ker njihove korenine niso zaščitene, se vrtnice z golimi koreninami še posebej rade izsušijo. Zato jih je treba posaditi takoj po nakupu. Na tem mestu preberite, kaj si je vredno zapomniti.

izvedite več
compo image

Najprimernejši čas za sajenje vrtnic

Zgodnja jesen je odličen čas za sajenje vrtnic: tla so zaradi pravkar minulih poletnih mesecev še topla, mlade rastline pa imajo tako dovolj časa, da se zakoreninijo v zemljo, preden pride zima. Spomladi bodo nato dobro razvite in bodo zato najverjetneje razvile več cvetov kot vrtnice, ki jih posadite v prvi polovici leta. Še posebej vrtnice z golimi koreninami se razvijajo zelo lepo, če jih posadite jeseni, na splošno pa so tudi cenejše od rastlin s skupkom zemlje ali tistih, ki jih kupite v koritih.

Popolno mesto za vrtnice

Če želite, da bi se vrtnice pri vas počutile kot doma, mora biti prst za sajenje prepustna za vodo, dobro prezračena, globoka in nekompaktna. Ker so vrtnice najmogočnejše rastline, imajo najraje družbo drugih vrtnic, saj koreninske mreže drugih rastlin rade zavirajo njihovo rast. Najprimernejše mesto za vrtnice je kraj, kamor sije sonce in ki ni prevroč. Občutljive rastline dolgoročno ne marajo sence. Vrtnice morajo imeti na voljo dovolj zraka, prav tako pa jih ne smete posaditi preblizu druga drugi. Tako se bodo listi po dežju hitreje posušili, zaradi česar bo rastlina manj dovzetna za glivična obolenja.

Skrb za vrtnice v lončkih ali koritih

Če imate balkon in želite uživati v vrtnicah, ne pozabite: številne sorte dobro uspevajo v koritih. Če imate na balkonu ustrezno sončno mesto in primerno korito (valjaste oblike, visoko najmanj 40 centimetrov), vas bo vaša vrtnica nagradila z obilico cvetov. Vrtnice imajo globoke korenine: večje in globlje kot je korito, boljše se bodo počutile. Obstajajo pa tudi druge sorte, ki uspevajo v majhnih lončkih.

Sajenje vrtnic v lončke ali korita

Vrtnice, ki rastejo v lončkih ali koritih, imajo drugačne potrebe od tistih, ki rastejo na vrtu. Na tem mestu lahko izveste več o njihovih lastnostih.

izvedite več

Prezimovanje vrtnic v lončkih ali koritih

Koreninska gruda vrtnice pozimi ne sme zmrzniti. Vrtnice v koritih morate zato zaščititi pred mrazom z listjem, lesenimi opilki ali folijo z zračnimi žepki. Sicer pa lahko rastlino prezimite tudi na hladnem mestu, kjer bo varna pred zmrzaljo. Vrtnice z dolgimi stebli dobro prenašajo hladne temperature, zato lahko ostanejo zunaj, kljub temu pa zaščitite njihova stebla in čaše z netkanim materialom ali vrečevino. 

compo image

Hranilne snovi in voda – ustrezna nega

V vsej svoji lepoti lahko zasijejo le zdrave vrtnice. Zato se prepričajte, da vaši cvetlični otroci dobivajo pravilne hranilne snovi! Vrtnice v času rasti potrebujejo dovolj hranilnih snovi, ustrezno pa jih je treba tudi zalivati, da bodo krepko rasle in vas razveselile z obilico živopisanih listov. Vrtnice lahko v sušnem obdobju dobro zalivate. Bolje je, da jih zalijete manj pogosto, vendar obilno! Vlaga mora prodreti v globlje plasti zemlje in doseči globoke korenine. Če zalijete le površje, bodo vrtnicam v globini lončka zrasle tanke korenine, zaradi česar bo roža bolj občutljiva.

Razvijanje razkošnih cvetov od vrtnic zahteva veliko količino energije. V tem času potrebujejo veliko hranilnih snovi, ki jih črpajo iz prsti. Če jih redno gnojite, lahko poskrbite za uravnovešeno količino hranil in se prepričate, da se bodo vaše vrtnice optimalno razvile in ostale še naprej odporne proti boleznim in škodljivcem. To še posebej velja za vrtnice v koritih, saj je zaloga hranil v koritih omejena. V našem naboru izdelkov so vam na voljo številna gnojila, ki so prilagojena posebnim zahtevam vrtnic. Za vrtnice v lončkih so primerna tekoča gnojila, ki jih enostavno dodate v vodo. Vrtnice na gredicah pa bodo zagotovo cenile odmerek našega gnojila s počasnim sproščanjem, ki rastlini po potrebi dovaja hranilne snovi v obdobju šestih mesecev. Druga, 100 % ekološka možnost je tudi naše gnojilo z dodano ovčjo volno, ki je primerno tudi za ekološko kmetijstvo. 

compo image

Obrezovanje enoletnih vrtnic za izboljšano rast

Vrtnice se obrezuje spomladi, da se tako zagotovi optimalno rast. Na ta način boste spodbudili rast rastline, saj prostor, ki nastane po obrezovanju, omogoča, da rastlino lahko doseže velika količina svetlobe in zraka, kar sta pomembna pogoja za tvorjenje novih poganjkov. Po obrezovanju bodo nove cvetlice kaj kmalu pokukale na plano, saj bi vrtnica svojo energijo sicer usmerila v rast sadežev. 

več o obrezovanju vrtnic
compo image

Vodič po vrtnicah

Nasvete in trike za primerno nego vrtnic boste našli v našem rastlinskem vodiču.

izvedite več

Deli