1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Ameriški slamnik

Karakteristike

Ameriški slamnik

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, balkon, terasa
Višina rastline:
do 1,8 m
Barva cvetov:
rumena, bela, rožnata do kremna

Pravilno sajenje

Sajenje ameriškega slamnika

Lega:

Ameriški slamnik (Echinacea purpurea) že z imenom pove, kakšno lego ima rad: vsekakor zelo sončno. Raste lahko tudi polsenci, vendar se tam razvije precej manj cvetov. Tla morajo biti prepustna in bogata s humusom. Ameriški slamnik se pri tem rad samostojno oskrbuje z vodo iz bližnjega vodovja. Če imate torej na vrtu ribnik, bo ta trajnica vesela sončnega kotička tik ob ribniku.

Sajenje:

Če ameriškega slamnika niste kupili kot predhodno vzgojene trajnice, lahko med aprilom in majem na vrtno gredo tudi posadite njegova semena. Ta zakopljite približno dva centimetra globoko v zemljo. Razmik med rastlinami naj znaša 30 do 40 cm. Zaradi visoke rasti je ta trajnica samo pogojno primerna za sajenje v posodo.

Pravilna nega

Nega ameriškega slamnika

Zalivanje:

Med kalitvijo semen, ki traja od dva do tri tedne, morajo ta biti ves čas vlažna. Ameriški slamnik ima rad zmerno vlažna tla, se pa dobro znajde tudi med sušnimi obdobji. Če so korenine rastline v neposredni bližini vode, je dodatno zalivanje potrebno zelo redko.

Gnojenje:

Sicer bo ameriški slamnik vesel tal, bogatih s hranili, kljub temu pa ne pretiravajte z gnojenjem, saj bodo njegova tanka stebla zrasla prehitro in se lahko v vetru ali dežju zlomijo. Priporočamo, da tla pred setvijo spomladi ali v času cvetenja obogatite z naravnim popolnim gnojilom. V ta namen je lahko primerna moka iz rogov ali kostna moka, naravno gnojilo z gvanom ali konjski gnoj. Julija na začetku cvetenja zdrav razvoj in cvetenje prav tako podkrepite s popolnim gnojilom.

Obrezovanje:

Takoj po cvetenju rastlino jeseni obrežite za širino dlani nad tlemi. Ko trajnica po 3–5 letih malce izgubi veselje do rasti in cvetenja, je priporočljivo koreninsko grudo spomladi razdeliti z vilami.

Ukrepi pozimi:

Za uspešno prezimovanje skromna trajnica praviloma ne zahteva pozornosti, ob močni zmrzali pa zemljo prekrijte z nekaj listja ali zastirke.

Deli