compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Vrt
 5. Vrtnice
 6. Enostavno obrezovanje vrtnic

Enostavno obrezovanje vrtnic

Vrtnice veljajo za zelo zahtevne rastline, obstaja pa nekaj trikov, ki vam bodo pomagali, da boste za svoje čudovite vrtnice lahko skrbeli mnogo enostavneje. Na tem mestu vam bomo pokazali, kako obrezovati vrtnice in česa pri tem ne smete pozabiti.

Pogosto zastavljena vprašanja glede obrezovanja vrtnic

Zakaj je treba vrtnice obrezovati?

Obrezovanje spodbuja rast vrtnic in jim omogoča, da dlje ostanejo zdrave. Prostor, ki se ustvari z obrezovanjem, vrtnici omogoča večjo količino svetlobe in zraka, da lahko ustvari nove poganjke. Še pomembneje pa je, da se novi cvetovi po obrezovanju tvorijo hitreje, zaradi česar so vrtnice videti še lepše.

Čeprav je vsako sorto vrtnic treba obrezovati z uporabo različnih tehnik, je cilj vedno enak: vrtnični grm naj zadobi rahlo kronasto obliko.

Kdaj je treba vrtnice obrezovati?

Vrtnice se obrezuje spomladi. Najprej odstranite obolele in zmrznjene poganjke ali poganjke, ki jih je poškodovala zmrzal. Takšni poganjki imajo na notranji strani rjave sledove, na otip pa so mehki.

Vrtnice na gredicah in hibridne čajevke je treba obrezati tudi poleti. Vrtnico obrežite do drugega zdravega lista pod cvetom.

Kaj si je treba zapomniti glede obrezovanja vrtnic?

Velja splošno pravilo, da je treba poganjke vrtnic vedno obrezati nad popkom, ki raste navzven. Zarežite tako, da bo rez usmerjen proti popku, in pri tem pustite približno 5 centimetrov rastline nad popkom. Novi cvetovi bodo iz preostalih popkov ponovno pognali v približno 4 do 6 tednih, kar je odvisno od vremena.

Odstraniti morate tudi divje poganjke vrtnic. Divji poganjki so tisti, ki jih boste prepoznali po svetlo zeleni barvi in pogosto obilici trnov. Rastejo iz lesa pod spojem cepiča. Divje poganjke je treba odstraniti zato, da vrtnica sama ne odmre, saj ji v nasprotnem primeru divji poganjki jemljejo pomembne hranilne snovi. Divje poganjke ločite od preostalih in jih odrežite čim bližje mestu, kjer rastejo iz glavnega stebla.

compo image

Vodič po vrtnicah

Nasvete in trike za primerno nego vrtnic boste našli v našem rastlinskem vodiču.

izvedite več

Vse vrtnice niso enake

Različne tehnike obrezovanja vrtnic

 1. compo image

  1

  Obrezovanje vrtnic na gredicah

  Najprej odstranite odmrle, obolele in šibke poganjke. Preostale poganjke obrežite do 4–7 popkov. Močnejše poganjke pustite malce daljše. Šibke poganjke pa obrežite bolj in tako spodbudite njihovo rast. Pri osnovi odrežite vse veje, ki so starejše od štirih let. Tako bodo vrtnice ostale mlade in zdrave.

 2. compo image

  2

  Obrezovanje hibridnih čajevk

  Hibridne čajevke se običajno obrezujejo na enak način kot vrtnice na gredicah. Vendar pa se hibridne čajevke obreže bolj, in sicer do približno 3–5 popkov.

 3. compo image

  3

  Obrezovanje grmičastih vrtnic

  Edinstvena lastnost grmičastih vrtnic je, da jih ni treba redno obrezovati. Odstranite le odmrle poganjke in poganjke, ki se zapletajo drug z drugim. Stare poganjke odrežite neposredno pri tleh. Če želite poskrbeti za spodbujanje rasti rastline, je treba odstraniti ovenele cvetove z grmičastih vrtnic, ki cvetijo večkrat. Pri grmičastih vrtnicah, ki cvetijo le enkrat, pa to ni potrebno.

 4. compo image

  4

  Obrezovanje vrtnic plezalk

  Razlikujemo med vrtnicami plezalkami, ki cvetijo le enkrat, in vrtnicami plezalkami, ki cvetijo dvakrat. Z vrtnic plezalk, ki cvetijo enkrat, odstranite odmrle, obolele in zmrznjene poganjke ter tako poskrbite, da bodo imele cvetlice dovolj prostora za rast, če so poganjki preblizu skupaj. Pri osnovi odrežite vse poganjke, ki so starejši od petih let. Pri obrezovanju bodite previdni.

Nasveti za obrezovanje vrtnic

Uporabite ostre škarje, da se površina reza ne bo nazobčala. Poganjke režite pod kotom, saj bo tako voda lažje odtekala, prav tako pa se na rano ne bo moglo »prilepiti« nič. Vrtnico obrežite pri popku, ki kaže navzven

Primerni izdelki za nego vrtnic

Deli