compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Oaza miru, zelenjavni vrt ali praznični raj: katera vrsta balkona vam je najbolj pri srcu?

Oaza miru, zelenjavni vrt ali praznični raj:

Katera vrsta balkona vam je najbolj pri srcu?

v poletnih mesecih želimo čim več časa preživeti na prostem. Lastniki balkona imajo še posebno srečo, saj lahko središče svojega življenja enostavno preselijo na prosto. Ne glede na to, ali balkon uporabljate za sproščanje, druženje s prijatelji ali telovadbo: glede na to, kako ga uporabljate, in na to, kakšno razpoloženje prevladuje na njem, lahko svoj najljubši kotiček na prostem okrasite z različnimi poletnimi rožami, trajnicami in dolgostebelnimi rastlinami. Pripravili smo tri različne zasnove in najboljše nasvete, ki vam bodo pomagali, da bodo rastline na balkonu še dolgo cvetele.

compo image

Romantično in igrivo: balkon za sanjave dušice

Imate v mislih romantični balkon s prepletajočimi se vzpenjalkami in dišečimi cvetovi? Obstaja nekaj odpornih sort vrtnice, ki dobro uspevajo tudi v koritih in ki bodo vaš balkon spremenile v pravi mali raj. Poleg grmičastih vrtnic lahko zunanji prostor poudarite tudi z dolgostebelnimi vrtnicami. Priporočamo vam, da jih kombinirate s sodrenko, mračico, diascijo in visečimi verbenami. Za polsenčne kotičke sta popolni hortenzija s svojimi ogromnimi cvetovi ter fuksija, ki prav tako pritegne številne poglede, saj cveti vse leto. Če pa imate raje mehke in igrive cvetlice, pa lahko v korita posadite pelargonije, viseče petunije, vodenke, diascije in mini mačehe. Želite svoj nov najljubši prostor zaščititi pred soncem ali radovednimi pogledi sosedov? V tem primeru posadite bršljan, vrtnice plezalke, dresnik, klematis ali vrtno grašico. 

compo image

Aromatično in okusno: balkon za samozadostne 

Želite balkon spremeniti v zelenjavni vrt? Nič lažjega! Sadje, zelenjava in zelišča so svežega okusa tudi, če jih vzgojite v koritih. Njihov aromatični okus vas bo zagotovo navdušil, poleg tega pa so številne poljščine na balkonu tudi videti čudovito. Rastne navade majhnih drevesc ali visokih stebel jagodičevja, živo rdeča stebla blitve, privlačni cvetovi breskev in živopisano sadje bo balkon spremenilo v pravo pašo za oči. Najbolj priljubljena zelenjava so paradižniki, kumare, kodrolistna solata, paprike in bučke. V koritih dobro uspevajo tudi redkvice in laški fižol.
Zeliščni vrt je prava paša za oči, ki je bodo vesele tudi vaše nosnice. Žajbelj, rožmarin, timijan, origano in peteršilj se lahko naselijo tudi na majcene balkone, če pa jih postavite na različne stopničke lestve, pa bodo balkonu dodali tudi okrasni pridih.
Poleg zelenjave in zelišč obstaja tudi vse več stebelnega sadja. Ne glede na to, ali govorimo o stebelnih jabolkih, hruškah, breskvah ali češnjah: lahko ste prepričani, da bo tu vsak ljubiteljski vrtnar, ki rastline sadi v korita ali lonce, našel nekaj zase. Sadne rastline pa niso najenostavnejše rastline za gojenje v lončkih. Ker jablane in hruške same po sebi pogosto niso plodne, boste za bogato žetev potrebovali vsaj dve različni sorti, ki bosta lahko oplodili druga drugo.

več o gojenju sadja in zelenjave na balkonu
compo image

Sredozemsko in eksotično: balkon svetovnih popotnikov 

Z rastlinami, ki obožujejo sonce, kot denimo oleander, navadni kristavec in oljke, boste na balkonu ali terasi hitro ustvarili popolno sredozemsko vzdušje. Ker pa omenjene rastline ne prenašajo zmrzali v naših krajih, jih morate v hladni sezoni preseliti v zimsko domovanje. Ni pa treba, da je to slabost. Eksotične rastline v loncih in koritih lahko vedno znova okrasno preuredite. Živopisano cvetoči hibiskus in žumara bosta v nekoliko senčnatih kotičkih poskrbela za osvežujoče presenečenje. Fige, limone in grenivke pa prav tako lahko potešijo vašo lakoto po daljnih deželah in kulinaričnih specialitetah. 

compo image

Kako jih obdržati dlje časa

Vse se začne s pravo prstjo 

Ker so lonci, gajbice in korita zaprti prostori z relativno majhnimi rezervami prsti, za sajenje uporabite visokokakovostno prst. Prepričajte se, da zagotavlja stabilno strukturo, saj bo le tako lahko zrak krožil skozi korenine, takšna prst pa omogoča tudi višjo stopnjo sposobnosti shranjevanja vode. Če želite zagotoviti, da se bodo vaše rastline zdravo razvijale in obrodile obilico cvetov, upoštevajte različne rastne potrebe, ko sadite rastline v balkonske lonce, gajbice in viseče košare, rastlin pa prav tako ne nameščajte preblizu skupaj. 

Pri zasajanju rastlin v korita si zapomnite tri stvari: 

  1. Temeljito zalijte koreninsko grudo. Najbolje je, da rastlino pomočite v vedro mlačne vode, dokler se na površino ne prenehajo dvigati mehurčki. Tako boste koreninsko grudo lažje odstranili iz lončka, korenine pa bodo v novem substratu tudi lažje rasle.
  2. Če želite preprečiti zastajanje vode, dodajte sloj za odvajanje vode v obliki koščkov gline ali kamenčkov. Na vrh tega sloja dodajte sloj prsti za sajenje. Rastline nato namestite v korito in se prepričajte, da je med posameznimi rastlinami dovolj prostora (od 15 do 20 centimetrov), tudi če je korito sprva videti malce golo. Če boste za rastline dobro skrbeli, se bo korito napolnilo v le nekaj tednih.
  3. Zapolnite vse vrzeli s prstjo in nežno pritisnite na substrat. Nato rastline zalijte, pazite pa, da korita ne bodo premokra, saj se bodo korenine le tako lahko hitro zarasle v prst.

Vse prsti niso enake

Vse prsti niso enake, saj obstajajo različne vrste prsti, ki so prilagojene različnim potrebam vaših rastlin. Na tem mestu lahko izveste več o različnih prsteh za sajenje podjetja COMPO.

izvedite več
compo image

Rastline zalivajte zmerno

Rastline v koritih in lončkih lahko shranijo le določeno količino vode. Redno in pravilno zalivanje je zato ključnega pomena v postopku nege rastlin. Manj je več!Večina rastlin ne bo dobro prenašala mokrih korenin. Če se želite izogniti gnitju korenin, je treba odstraniti morebitno odvečno vodo, ki se nabira v pladnjih za prestrezanje tekočine ali koritih. Priporočamo vam, da površino prsti vedno zalivate neposedno, in sicer zjutraj ali zvečer, in tako preprečite morebitno nepotrebno izparevanje.

Osnove zalivanja

Na tem mestu lahko najdete številne nasvete, ki vam bodo v pomoč pri pravilnem zalivanju rastlin. Uporaba pravilne količine vode je ključnega pomena za dobro rast rastlin.

izvedite več

Svoje rastline razvajajte s hranilnimi snovmi

Poleg dobre prsti je redno gnojenje prav tako ključnega pomena za čudovite, dolgotrajne rastline z obilico cvetov. Večina balkonskih rastlin in rastlin v koritih, kot denimo nenasitne pelargonije in petunije, potrebuje veliko hranilnih snovi. Vodi enkrat ali dvakrat tedensko dodajte posebno tekoče gnojilo. Lahko pa uporabite tudi posebno gnojilo s počasnim sproščanjem, ki rastlinam dovaja hranilne snovi po potrebi v obdobju več mesecev.

S pomočjo teh izdelkov boste lahko ustrezno skrbeli za balkonske rastline in rastline v koritih

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis