compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Vrt
 5. Vrtnice
 6. Presajanje vrtnic

Presajanje vrtnic

Vrtnice so ena izmed najbolj klasičnih rastlin, ki jih lahko najdemo v številnih vrtovih. Nekatere je mogoče gojiti tudi v cvetličnih loncih! Upoštevati pa je potrebno še ključni korak, in sicer presajanje. Razkrivamo, zakaj je vrtnice v loncih potrebno redno presajati, kdaj je pravi čas za to in kako jih pravilno presaditi.

compo image

Kako ugotoviti, ali morate svojo vrtnico presaditi?

Korenine vrtnic rastejo zelo hitro. Praviloma jim po dveh ali treh letih zmanjka prostora v obstoječem loncu. Da ostanejo žive, jim je potrebno v rednih časovnih presledkih dodati svežo zemljo in jih presaditi v večji lonec. Če korenine že poganjajo iz lonca, ali rastejo skozi drenažno luknjo na dnu, veste da je lonec premajhen. Drug znak je, da je koreninski sistem že tako gost, da rastlina ne more absorbirati dovolj vode. Nazadnje nam tudi zaostala rast kaže, da je treba vrtnice presaditi. Poleg premajhnega lonca, je lahko tudi substrat že tako izčrpan, da se pojavijo znaki pomanjkanja hranil na rastlini. V tem primeru preprosto zamenjajte stari substrat s svežo zemljo, bogato s hranili.

compo image

COMPO SANA® Substrat za vrtnice

COMPO SANA® zemlja za vrtnice je posebna zemlja za lončnice za sajenje vrtnic na vrtu in v lonce. Vključuje začetno gnojenje za do 8 tednov trajne oskrbe rastlin s hranili.

K proizvodu

Presajanje vrtnic – kdaj je najboljši čas?

Najboljši čas za presajanje vrtnic je od sredine januarja dalje, saj se ob povišanju temperatur zbudijo tudi vrtnice, ki pričenjajo z rastjo. Čeprav jih lahko presadite tudi poleti, jih morate takrat močno porezati, da ponovno zaženejo rast. Če jim zagotovite dovolj vode, bodo hitro spet začele poganjati. Vrtnice jeseni odvržejo liste, saj preidejo v fazo mirovanja, z drugimi besedami prenehajo z rastjo. To je še en razlog, da je najboljši čas za njihovo presajanje v pomladnih mesecih.

Vodnik po korakih

Presajanje vrtnic

 1. compo image

  1

  Izbira primernega lonca

  Optimalen lonec mora imeti na dnu drenažne luknje, ki omogočajo prosto odtekanje odvečne vode. V nasprotnem primeru lahko pride do zastajanja vode in korenine lahko začnejo gniti. Priporočamo tudi, da na dnu lonca daste stare koščke gline, ki služijo kot drenaža.

 2. compo image

  2

  Lonec napolnite z zemljo

  Vrtnice za svojo rast in bujno cvetenje potrebujejo svežo zemljo. Idealna zemlja, bogata s hranili in humusom, je 'COMPO SANA® zemlja za vrtnice'. Vsebuje minerale in delež humusa, ki spodbujajo zračno strukturo v območju korenin. Hranila v njej zagotavljajo vaši vrtnici uravnoteženo oskrbo z vsemi ključnimi makro in mikrohranili. Zahvaljujoč učinku gnojila s počasnim sproščanjem vaša vrtnica naslednje tri mesece po presajanju ne bo potrebovala dodatnega gnojenja.

 3. compo image

  3

  Presajanje vrtnice

  Ko presajate vrtnico, je izredno pomembno, da nosite rokavice! Z njimi boste cvetočo rastlino lažje varno dvignili iz starega lonca, brez da bi pri tem poškodovali sebe ali njene korenine. Koreninsko grudo nato potopite v vodo – korenine držite pod vodo, dokler se zračni mehurčki ne prenehajo dvigovati. Če opazite poškodovane ali celo gnile korenine, jih odrežite z vrtnimi škarjami.

 4. compo image

  4

  Saditev vrtnice v nov lonec

  Sedaj je čas, da vrtnico posadite v novo posodo – pri tem pazite, da ne polomite korenin. Prazen prostor okoli vrtnice zapolnite z namensko zemljo, do približno 2 cm pod vrhom lonca, saj boste tako rastlino lažje zalivali. Če je na vrtnici cepljeno mesto, naj bo le-to, tri do pet centimetrov pod zemljo, saj je rastlina na tem mestu še posebej občutljiva na zmrzal. Zarastlo mesto lahko prepoznate po majhni odebelini na deblu. Zemljo okoli vrtnice nato rahlo stisnite proti tlom, da zapolnite prazna mesta v zemlji.

 5. compo image

  5

  Zalivajte in negujte svojo vrtnico

  Vrtnico dobro zalijte. Po treh mesecih lahko pričnete z dodajanjem namenskih gnojil za vrtnice, ki spodbujajo nastajanje cvetov ter rast korenin in posledično optimalen razvoj vaše rastline.

Trije nasveti za presajanje vrtnic

 1. Medtem, ko mlade vrtnice zaradi šibko razraščenega koreninskega sistema razmeroma dobro prenašajo presajanje, pa je pri starejših vrtnicah to nekoliko težje. Priporočamo, da vrtnico previdno presajate in s tem preprečite kakršno koli nepotrebno škodo. 

 2. Ali je vaša vrtnica v posodah posebno velike sorte? Za lažjo presaditev lahko uporabite kos netkane tkanine, odporno na trganje. Netkano tkanino položite v lonec tako, da jo na vrhu lonca še nekaj centimetrov gleda ven in le-to napolnite z zemljo. Ko je treba vrtnico presaditi, zgrabite konce tkanine, najbolje s pomočjo druge osebe, in izvlecite vrtnico s koreninami iz posode.

 3. Morate presaditi svojo vrtnico, vendar na vašem balkonu ali terasi ni prostora za večji lonec? V tem primeru lahko koreninsko grudo nekoliko skrajšajte. Odrežite debele korenine, poganjke pa skrajšajte na dolžino približno 10 centimetrov. Vrtnico lahko posadite nazaj v stari lonec, s tem da je le-ta napolnjen s svežo zemljo, bogato s hranili.

compo image

Katere sorte lahko posadite v cvetlične lonce?

Čeprav vrtnice v loncih dosežejo le tretjino svoje naravne višine, so sorte, ki jih gojimo na prostem največkrat prevelike za sajenje v lonce. Za lončnice so na primer še posebej priljubljene gredne vrtnice ali majhne grmičaste sorte. Te vrtnice je mogoče gojiti v obliki visokega stebla, zaradi česar so idealne za v cvetlični lonec. Še več o naboru sort vrtnic izveste tukaj. Nasvet: v isti lonec kamor ste posadili vrtnico, lahko posadite tudi druge rastline, ki bodo služile kot podrast in zastirka rastline.

Tu so naše najljubše sorte vrtnic:

Sorta vrtnicBarva cvetovVišina vrtnic
'Bonica'
Roza cvetovi

60 - 80 cm

'Rosarium Uetersen'
Svetlo roza cvetovi

150 - 200 cm

'Margaret Merril'
Beli cvetovi

60 - 80 cm

'Winchester Cathedral'
Beli cvetovi

80 - 150 cm

'Golden Celebration'
Zlato-rumeni cvetovi

100 - 150 cm

'English Garden'
Rumeni cvetovi

70 - 90 cm

Deli