compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Sobne rastline
  5. Sobne rastline: Lokacija in zalivanje

1. del: Osnovne informacije

Sobne rastline: lokacija in zalivanje

V bistvu vse rastline potrebujejo le svetlobo in vodo, kajne? No, sobne rastline nam včasih stvari malo otežijo. Prihajajo iz različnih delov sveta in imajo zato različne potrebe glede lokacije, vode in substrata. Da bodo vaši zeleni sostanovalci ostali zdravi, vam ponujamo najbolj pomembne informacije za nego sobnih rastlin. Prvi del je posvečen zalivanju in lokaciji.

Pravilna lokacija

Svetloba in senca

Ker so rastline živele na prostem, so bile v svojem naravnem habitatu navajene na drugačno svetlobo. Vsaka rastlina, ki je bila doma pod gostimi krošnjami deževnega gozda, je razvila velike tanke liste in se tako prilagodila redki preostali svetlobi. Po drugi strani, pa potrebujejo kaktusi in palme direktno sončno svetlobo. Torej, če želite, da bodo vaše rastline lepe in zdrave, je pomembno, da za njih poustvarite pogoje njihovega naravnega habitata. 

compo image

Sončna lokacija

 

Lokacija, ki je popolnoma izpostavljena sončni svetlobi, pomeni okno na južni ali jugovzhodni strani. Dovolj svetel prostor je tudi 1-2 m stran od okna na južni strani. Nekatere sobne rastline to enostavno potrebujejo, da ostanejo zdrave.

Pozor!

Le nekaj sobnih rastlin bo v vročih poletnih dneh prenašalo žgoče opoldansko sonce. Kaktusom in sukulentam to paše, vse ostale pa naj bodo postavljene nekaj metrov stran od okna.

 

 

compo image

Svetle ali polsenčne lokacije

Tipična lokacija v dnevni sobi je svetla oz. polsenčna in na srečo so to ravno pravšnji pogoji za številne sobne rastline. Kandidati za polsenčno mesto običajno ne cenijo neposredne sončne svetlobe, zato je mesto ob oknu, obrnjenem proti vzhodu ali zahodu, idealno. Prijetno se počutijo tudi približno 2-4 m stran od okna, obrnjenega proti jugu, ker je tam jakost svetlobe precej manjša. Na polsenčnem mestu naj bo vsak dan vsaj tri ure sonca.

 

compo image

Senčne lokacije

Pogosto želimo ljudje ravno najtemnejše kote okrasiti s sobnimi rastlinami. In na srečo so številne rastline, ki izvirajo iz gozdnih območij, pripravljene prav na to. Poleg tega vam rastlin niti ni treba postavljati v senco - okenska polica okna, obrnjenega proti severu, je izpostavljena manj kot trem uram sončne svetlobe na dan. Sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe, se bodo dobro obnašale tudi 4-6 m stran od najbližjega okna, obrnjenega proti jugu.

 

Pravilno zalivanje

Prst in vlažnost zraka

Podobno kot lokacija, tudi potrebe rastline po vodi izhajajo iz njenega naravnega habitata. Sukulente so na primer navajene sušnega področja, zato začnejo hitro gniti, če je vode preveč. Večina palm v svojem naravnem okolju razvije dolge korenine. To v loncu ni mogoče, zato jih je potrebno redno zalivati. Ključna dejavnika pri negi rastlin sta tudi notranja klima in letni čas. 

 

Sobne rastline potrebujejo...

Sobne rastline potrebujejoVeliko vode, če...Ne preveč vode, če...
 
Sobna temperatura se poviša zaradi sončne svetlobe ali gretja.
So v hladni, temni sobi. 
 
So v fazi rasti.

So v fazi mirovanja. 

 
Njihov lonec je majhen in poln korenin. 

So v velikem loncu z dovolj sveže prsti. 

 
Vlažnost zraka je nizka. 

Vlažnost zraka je visoka.

 
Presajene so bile v peščeno prst. 

Težave jim povzročajo gnile korenine.

compo image
compo image
compo image
compo image

Zalivanje z enako količino vode skozi vse leto ni priporočljivo. Načeloma velja pravilo zalivanja po potrebi. Ker se površina substrata zaradi ogrevanega zraka hitro izsuši, priporočamo, da vlažnost prsti preverite nekaj cm pod površino. Vsekakor pa je pomembno, da zagotovite, da po zalivanju voda v lončku ne zastaja.

 

  • Te rastline imajo rajši vlažno prst: Lirastolisti fikus, strelicija, kalateja, sobna praprot, kolokazija, palma kentija, palma areka, spatifil, maranta, potos in benjamin.
  • Te rastline imajo rajši manj vode: Vrvnica, zamija, vodna pahira, mleček, slonova noga, juka, okroglolistna tolstolistnica, pileja, monstera in navadna zmajevka. 

Osnovne informacije

2. del

2. del: Osnovno znanje o sobnih rastlinah vam pomaga pri presajanju in negi

Izvedi več

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis