1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Bodinerijeva lepoplodka

Karakteristike

Bodinerijeva lepoplodka (kalikarpa)

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
posoda, greda, živa meja
Višina rastline:
2 do 3 metre
Barva cvetov:
vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje bodinerijeve lepoplodke

Lega

Da vam bo na vašem vrtu s svojimi jagodami in cvetovi pričarala pisani spektakel, morate bodinerijevo lepoplodko posaditi na čim bolj sončno lego. Prav tako pomembno je, da svojo rastlino zaščitite pred močnimi sunki vetra in trajnim prepihom. Če mu ne delajo preveč sence, si bo vaš grm z veseljem delil gredo z drugimi višjimi rastlinami, ki ga bodo zaščitile pred neprijetnimi vremenskimi vplivi. Kar se tiče kakovosti tal, pa bodinerijeva lepoplodka nima posebnih zahtev. Slabo prenaša samo trajno suha tla, zato se izogibajte legam z zelo peščeno ali ilovnato zemljo.

Sajenje

Ker ima bodinerijeva lepoplodka svoj veličastni nastop septembra, jo morate posaditi že spomladi. Tako ima do septembra dovolj časa, da se dobro zakorenini, in že prvo leto po posaditvi se lahko jeseni veselite pestre poživitve svojega vrta. Tako kot velja za večino drugih grmov, ustrezna posaditev bodinerijeve lepoplodke ni velika umetnost. Izkopljite jamo, ki je približno dvakrat večja od koreninske grude, in vanjo nasujte malo zemlje za sajenje ter organsko gnojilo, saj se bo vaš grm tako lažje zakoreninil. Če vsaj enkrat tedensko ne dežuje, je treba bodinerijevo lepoplodko prvih nekaj tednov po posaditvi redno zalivati.

compo image
Četudi so jagode bodinerijeve lepoplodke videti kot sladki biseri, niso primerni za zaužitje. Sicer niso zelo strupene, vendar lahko ta pisan grm predvsem za majhne otroke predstavlja nevarno skušnjavo.

Pravilna nega

Nega bodinerijeve lepoplodke

Zalivanje

Tako kot večina grmov, dobro zakoreninjena bodinerijeva lepoplodka ne potrebuje posebne nege ali dodatnega zalivanja. Kljub temu je dobro, da mu med še posebej vročimi poletji in daljšimi obdobji suše priskočite na pomoč z zalivalko. Če je bodinerijeva lepoplodka izpostavljena preveliki vročini, bo poskušala varčevati s svojimi močmi in bo zato razvila mnogo manj jagod.

Gnojenje

Bodinerijeve lepoplodke med sezono ni treba dodatno gnojiti. Kljub temu pa se bo vaša rastlina razveselila, če ji ob spomladanskem gnojilu dodate tudi eno lopato komposta ali moke iz rogov. 

Obrezovanje

Da ne bo preveč zrasla in postala pregosta, je treba bodinerijevo lepoplodko februarja približno vsaka tri leta obrezati. Ker razvije cvetove samo na dve leti starih poganjkih, vas v letu, ko jo obrežete, ne bo razveselila s cvetovi in jagodami. Čeprav se vam bo verjetno zdelo škoda, pa na obrezovanje vseeno ne smete pozabiti, saj če se grm zelo razveja, njegove notranje veje ne dobijo dovolj svetlobe. Zato na tem predelu listi ne rastejo in grm postane gol. Ko pa se enkrat odločite za obrezovanje, pri tem ne rabite biti preveč skromni, saj bodinerijeva lepoplodka brez težav prestane tudi korenito obrezovanje. Tako je ne bo treba obrezovati tako pogosto in več let boste lahko občudovali lepoto njenih cvetov in jagod.

Morda bi vas zanimalo tudi

Deli