compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Najpomembnejše dejavnosti v zelenjavnem vrtu

Vzgoja zelenjave

Najpomembnejše dejavnosti v zelenjavnem vrtu

K sreči gojenje zelenjave na lastnem pragu ni nič težkega, poleg tega pa boste za trud nagrajeni z okusnimi pridelki samo po nekaj tednih. Na tem mestu si oglejte praktične nasvete za dober začetek vaše zelenjavne grede.

Priprava

Poskrbite za ustrezne temelje

Dejavnost prsti: če zemljo obrnete, zrahljate, jo preorjete s kultivatorjem in jo nato zravnate, boste zelenjavno gredo ustrezno pripravili na sejanje. Odstraniti je treba tudi koreninice in kamenčke. Dobra stran: takšna obdelava zemljo izsuši in segreje, kar sta dva pomembna pogoja za dobro rast rastlin. Na ta način se spodbudi tudi mikrobna dejavnost tal, tj. razkrajanje in pretvarjanje odmrlih organskih snovi, kot denimo listov in koreninic, za kar poskrbijo organizmi, ki živijo v prsti. Druga prednost je tudi, da ta postopek upočasni rast plevela. K spodbujanju dejavnosti tal v tej fazi lahko pripomorejo tudi gnojila.

Napolnite zabojčke za sejanje: če se odločite za njihovo uporabo, morate uporabiti le čiste zabojčke, v katerih ni mikrobov, za sejanje pa uporabite prst z nizko vsebnostjo soli.

Preverite semena: sveža semena zagotovijo najboljšo kaljivost. Uporabite pa lahko tudi zalogo, ki vam je ostala iz prejšnjega leta, če ste jih shranili na suhem mestu, kjer so bila zaščitena pred zmrzaljo.

compo image

Sejanje

Vse je odvisno od pravega časa

Zaščitite kalčke bodočih rastlin: če se odločite za sejanje med februarjem in koncem aprila, bo najbolje, če zabojčke shranite pod steklom. Za to semena enakomerno enostavno posejte v pripravljene zabojčke za sejanje. Zdravi poganjki se bodo na vlažnem substratu pri temperaturah, ki dosegajo približno 20 °C, hitro razvili, čas, ki ga bodo za to potrebovali, pa je odvisen od vrste rastline

Sejanje na prostem: sejanje na prostem je mogoče od poznega marca dalje, kar je odvisno od občutljivosti rastlinske sorte. S sejanjem zelišč in zelenjavnih sort, ki imajo rade toplo vreme, počakajte vsaj do sredine maja oziroma, natančneje, do ledenih mož.

compo image

Nega

Skrbna nega zagotavlja, da bodo vaše rastline bogato obrodile

Ločite rastline: Takoj, ko bodo klični listi dobro razviti, poganjke ločite. To je pomembno zato, da se na ta način poveča razdalja med rastlinami, kar zmanjša tveganje za nastanek glivičnih okužb.

Poganjki rastlin: dobro razvite rastline se nato posadi v pripravljeno gredico. Če obstaja nevarnost, da bi lahko pozno spomladi prišlo do zmrzali, morate mlade poganjke pred zmrzaljo zaščititi s prekrivno folijo ali netkanim materialom.

Skrb za zelenjavno gredo: do pobiranja pridelka je treba zelenjavo in zelišča redno zalivati in gnojiti. Zemljo je treba redno tudi grabiti in iz nje odstranjevati plevel. Tudi redno odstranjevanje škodljivcev prepreči škodo, ki bi jo slednji lahko povzročili ob glodanju vašega pridelka, in zagotavlja bogato žetev.

V zelenjavnem vrtu

Kaj si morate zapomniti pri vzgoji zelenjave

Zelenjava, ki prihaja naravnost z vašega vrta, je polna vitaminov in naravnost odlična. Kako pa se sploh lotiti priprave zelenjavnega vrta, in kakšna zelenjava je primerna za takšen podvig? Podobno kot pri mnogih rečeh je tudi tu pozorno načrtovanje ključnega pomena.

izvedite več

Deli