compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Sanje o beli jeseni – rastlinski navdih za vašo teraso

Popoln jesenski aranžma v štirih korakih

Sanje o beli jeseni – rastlinski navdih za vašo teraso

Dnevi se počasi krajšajo, v zraku je mraz in pisano poletno cvetje se postopoma poslavlja še za eno leto... Jesen že trka na vrata! Ni pa potrebe, da se znebite vaših lepih rastlin samo zato, ker vstopamo v hladnejši letni čas. Pokazali vam bomo, kako lahko z nekaj dobro izbranimi rastlinami ustvarite eleganten jesenski aranžma za vašo teraso ali vrt – vse v brezčasni beli barvi!

compo image

Naši jesenski favoriti

Elegantne jesenske rastline za vašo teraso ali vrt

Tradicionalna, čarobna in prefinjena – ljudje imamo najrazličnejše asociacije z belo barvo. In da bi jih čim bolje izkoristili, lahko to trendovsko barvo vzamete tudi kot navdih za vaš aranžma. Preprosto korito, polno belih jesenskih cvetov, bo jeseni vaš zunanji bivalni prostor razkazovala v povsem novi luči in ponudila eleganten kontrast barvitemu jesenskemu listju – ne glede na to, ali je na vaši terasi ali na vrtu.

Bele rastline lahko med seboj kombinirate na veliko različnih načinov. Imamo veliko različnih jesenskih rastlin, jesenske krizanteme pa preprosto morate imeti. Zaradi svojih belih cvetnih listov bo ta priljubljena cvetlica oživila vašo teraso od avgusta do novembra. Grmi rese, ki zahtevajo malo vzdrževanja, so priljubljeni izbori za jesensko ureditev na terasi ali vrtu. Zaradi cvetov, polnih cvetnega prahu, so odličen vir hrane za čebele, čmrlje in metulje vse do pozne jeseni. Bela pernetija vam bo v deževnih jesenskih dneh s svojimi belimi plodovi narisala nasmeh na obraz – in ostala bo vse do naslednje pomladi! Rastline, ki dodajo strukturo z neobičajnim listjem, kot je okrasni grm (Leucophyta brownii) ali kompaktne okrasne trave, dodajo raznolikost vaši zasaditvi in zagotovijo, da je celotna zasnova prijetna za oko. Okrasne buče in sukulente so na voljo v vseh oblikah in velikostih ter so privlačen dodatek.

Najboljši čas, da te cvetoče rastline posadite v svoje korito, je pozno poletje ali jesen, da boste lahko v celoti uživali v zadnjih cvetovih poletja.

Vodnik po korakih

Jesenska zasaditev

compo image

Korak 1

Trdni temelji

Ko sestavljate jesenski aranžma, izberite korito, ki ima dovolj prostora za rastline, ki ste jih izbrali, in zagotovite dobro drenažo, da preprečite zastajanje vode. Če želite to narediti, začnite tako, da korito napolnite z nekaj kosi gline ali kamenčkov – vendar poskrbite, da ima nekaj drenažnih lukenj, da lahko odvečna deževnica prosto odteka. Jesensko cvetje še posebej dobro uspeva v rahli, porozni zemlji, zato korito napolnite z zemljo, ki je primerna za vrt in rastline v koritih, kot je univerzalna organska zemlja brez šote 'COMPO BIO Univerzalen substrat'. Zahvaljujoč visokemu deležu humusa bo to vašim rastlinam v zagotovilo potrebna hranila in zagotovilo močno rast. Če se vaše rastline zdijo suhe, je dobro, da jih izdatno zalijete, preden jih presadite.

compo image

2. korak

Čas je za sprostitev

Preden posadite rastline v korito, lahko z rokami previdno zrahljate spodnjo koreninsko grudo. Nežno odpiranje korenin spodbudi vaše dragocene rastline, da ustvarijo nove korenine in začnejo rasti v svoji sveži zemlji.

compo image

3. korak

Popolna jesenska kompozicija

Sedaj lahko vzamete rastline, ki ste jih izbrali, in jih razporedite v svoje korito, kakor vam srce poželi. Priporočamo, da velike rastline postavite na sredino, manjše, nižje rastline pa na zunanji rob, da zagotovite, da vsaka rastlina dobi enako količino sončne svetlobe in da ima aranžma lepo splošno obliko. Poskrbite, da bo med posameznimi rastlinami dovolj prostora. Ko jih vse posadite, zemljo okoli njih rahlo pritisnite navzdol, da v njej ne ostanejo votli prostori. Nazadnje pomagajte rastlinam, da se ukoreninijo, tako da jih izdatno in enakomerno zalivate od spodaj, da bo voda stekla naravnost do njihovih korenin.

compo image

4. korak

Sprostite se in natočite sebi (in svojim rastlinam) pijačo

Voilà – zdaj se lahko sprostite in uživate v svoji beli fantaziji! Poskrbeti pa morate, da svojim rastlinam posvetite malo pozornosti, da boste lahko čim dlje uživali v svežem jesenskem aranžmaju. Če niste imeli dežja, bi vašim rastlinam koristilo redno zalivanje – s prstom preverite zemljo, ali je popolnoma izsušena.

Če želite prezimiti trdoživo trajnico, kot je navadna vresa, korito premaknite ob steno ali jo ovijte v plast koprene ali jute, preden udari prva zmrzal.

Rastline za vsako lokacijo

Druge rastlinske ideje za jesensko dekoracijo

S tako široko paleto jesensko cvetočih rastlin vaša ustvarjalnost praktično ne pozna meja. Pepelka, na primer, se zaradi svojih klobučevinastih, srebrno zelenih listov odlično obnese kot balkonska rastlina. Ta rastlina daje fantastično strukturo, njeni odporni listi pa izgledajo osupljivo v kombinaciji z Japonsko mirto

Kaj pa, če je edino prazno mesto, ki ga imate na terasi, v senci? To ni težava za Saxifrago fortunei, pritlično trajnico, ki začne cveteti šele oktobra. To je čudovit dodatek k terasi, obrnjeni proti severu, ali sprednjemu vrtu, tudi če ni veliko sončne svetlobe. Nenazadnje je Navadna madronščica po zaslugi dolge sezone cvetenja, ki se razteza vse od junija do oktobra, tudi idealna rastlina za jesenska korita.

Deli