compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Osnove
  5. Ustrezno sajenje
  6. Enostavno ustrezno sajenje

Osnove

Enostavno ustrezno sajenje

Popolno prst za vrtnarjenje je lahko obdelovati, oddaja pa prijeten vonj po zemlji. Rahla mešanica peska, ilovice in humusa vsebuje mnogo pomembnih hranil, vsrkava deževnico in odvaja odvečno vodo, kar pripomore k ustvarjanju temeljev za zdravo rast rastlin in obilje živopisanih cvetov. Žal vse prsti za vrtnarjenje ne ustrezajo tem zahtevam. Z malo vaje pa lahko to spremenite. Pokazali vam bomo, kako lahko v svoj vrt zasejete nove rastline in tako postopoma ustvarite zeleno oazo, ne glede na kakovost vaše prsti.

compo image

Ustrezen letni čas za sajenje

Listavce, iglavce in sadno drevje je najbolje saditi med septembrom in novembrom, saj je v tem času prst še topla in zato ponuja naravno vlago. Če se odločite za spomladansko sajenje, pa velja naslednje: Rastline s koreninsko grudo posadite med marcem in aprilom, tiste brez koreninske grude pa do konca maja. Priporočamo, da rastlino dva meseca po sajenju pognojite in se tako prepričate, da bodo korenine prejele dovolj hranil. Lesnate rastline sicer lahko v zabojčke sadite vse leto, za to najprimernejši čas pa so zaradi blagih temperatur meseci od marca do junija.  

compo image

Izbira ustrezne prsti za vaše rastline

Vaše rastline za dober začetek življenjskega cikla potrebujejo rahlo in dobro prezračeno prst z uravnoteženo možnostjo shranjevanja vode (brez zadrževanja vode!). Prepričajte se, da bo kompaktni vrhnji sloj prsti zrahljan vsakič, ko nameravate posejati novo rastlino.
Za pripravo sadilnih jamic uporabljajte prst za sajenje s posebno visoko vsebnostjo hranil. To velja tudi za peščena tla. Posebna prst vodo dlje časa zadržuje v tleh in tako zmanjša stopnjo izpiranja hranil. 

Priprava novih sadik na sajenje

Če želite svojim rastlinam omogočiti optimalne pogoje za dobro rast, morate pred samim sajenjem zagotoviti še dva pogoja:

  1. Lesnate rastline brez koreninske grude pred sajenjem za nekaj ur položite v vedro vode. Suhe rastline s koreninsko grudo prav tako pomočite v vodo, poskrbite pa tudi, da bodo rastline v zabojčkih obilno zalite. Rastline brez koreninske grude se še posebno rade izsušijo, zato jih je treba pred sajenjem dobro zaliti.
  2. Vse poškodovane in polomljene korenine lesnatih rastlin brez koreninske grude za nekaj centimetrov obrežite z ostrimi vrtnarskimi škarjami. Tako boste belim vlaknatim koreninam, ki so pomembne za vsrkavanje hranilnih snovi, omogočili, da se bodo pozneje bolje razvile.
compo image

Dajte nov dom svojim rastlinam: sajenje

Ko sadite rastline s koreninsko grudo, mora biti premer jame, ki jo izkopljete, vsaj dvakrat večji od same koreninske grude. Zrahljajte zemljo v jami za sajenje do globine lopate, če je to le mogoče, nato pa vanjo vsujte prvi sloj substrata za sajenje rastlin. Nato zmešajte izkopan vrhnji sloj zemlje s sadilnim substratom (v razmerju enega dela vrhnjega sloja zemlje in dveh delov zemlje) in z mešanico napolnite jamo. Če želite pospešiti rast rastline, lahko zemlji dodate tudi sredstva, ki bodo okrepila koreninski sistem.

Naslednji nasvet velja za rastline brez koreninske grude: Narahlo napolnite jamo s pripravljenim sadilnim substratom in položite rastlino nekaj centimetrov nad njo. Rastlino narahlo premikajte navzgor in navzdol, da se bo substrat enakomerno razporedil okrog korenin. Po tem poteptajte zemljo, ki obdaja rastlino.

Nudenje podpore rastlinam že od samega začetka

Mlada drevesa, pa tudi visoki in veliki grmi za rast pogosto potrebujejo dodatno podporo. Že od začetka zato privežite rastline na palico, ki jo boste zapičili navpično v tla.

Optimalno zalivanje

Okrog izkopane jamice naredite približno 10 cm visok rob za zalivanje. Tako boste zagotovili, da bodo imele vaše rastline kar najboljšo oskrbo z vodo. Po sajenju je pomembno, da rastlino dobro zalijete in tako zaprete vdolbinice med zemljo in koreninami.

Za vaš projekt so primerne naslednje vrste zemlje

Deli