compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Osnove
 5. Ustrezno sajenje
 6. Gradnja visoke grede in sajenje rastlin vanjo

Gradnja visoke grede in sajenje rastlin vanjo

Visoka greda popestri vsak vrt in celo nekatere balkone, zagotavlja pa tudi številne prednosti: Takšna oskrba rastlin prizanaša vašemu hrbtu, na zelenjavo in zelišča pa blagodejno vplivajo temperature v višjih legah in dobra prst. Visoke grede pa tudi voluharjem in polžem preprečijo, da bi stegovali svoje šapice (ali telesca) po vašem pridelku. Če želite, da pridelek dobro uspeva, so dobri temelji bistvenega pomena. Na tem mestu lahko izveste, kako zgraditi visoko gredo.

compo image

Priprava visoke grede

Za visoko gredo lahko kupite vnaprej pripravljene komplete ali pa jo zgradite sami. Preden začnete z delom, pa morate izbrati lokacijo, kamor jo boste namestili. Predlagamo vam, da izberete prostor v smeri sever-jug, da bi tako kar najbolje izkoristili sončno svetlobo.

Evro palete so kot nalašč za gradnjo visokih gred. Visoke so 80 cm. Če se želite prepričati, da bo les uspešno kljuboval slabim vremenskim razmeram, vam priporočamo, da letvice prebarvate z barvo za zaščito pred vremenskimi vplivi ali pa jih s takšno barvo poškropite, kar je zaradi velikega števila kotov in robov enostavnejša rešitev. Z dvema nosilcema v vsakem kotu privijte palete skupaj, da bodo zgornje strani obrnjene navznoter. Če v vsakega od kotov privijete dva dolga vijaka, bo vaša visoka greda še bolj stabilna. Resnično je pomembno, da na tla visoke grede namestite nerjavečo, gosto mrežo, da se voluharji ne bodo mogli prekopati skoznjo. Nato notranji del (ne pa tudi tal) obložite s folijo za ribnike. To boste najlaže opravili z električnim žebljalnikom. Folija zagotovi, da zemlja in vlaga ostaneta v visoki gredi, obenem pa tudi ščiti les pred gnitjem.

compo image

Sloji v visoki gredi

Vaša visoka greda bo delovala v plasteh: Polnilni material sestavljajo lesni sekanci, kompost in zemlja za visoke grede. Različne strukture materiala zagotavljajo zračenje visoke grede in optimalno zalogo hranilnih snovi. Še pomembneje pa je, da rastline zaradi višje temperature in višje vsebnosti vlage na dvignjenih predelih uspevajo bolje. 

 

Kako do tega

V treh korakih do napolnjene visoke grede

 1. compo image

  1

  Za ustvarjanje temeljev uporabite lesne sekance

  Sloj, ki je najbolj pri tleh, sestavljajo lesni sekanci, zagotavlja pa ustrezno zračenje in stabilno osnovo visoke grede

 2. compo image

  2

  Sredinski sloj

  Sestavine komposta, ki se nahaja nad lesnimi sekanci, skrbijo za aktivno mikrobiološko aktivnost, pomembne pa so tudi kot vir hranil.

 3. compo image

  3

  Napolnite z zemljo za visoke grede

  Zaključni, vrhnji sloj je sestavljen iz zemlje za visoke grede. Rastlinam zagotavlja optimalno podlago za rast. Če nivo zemlje zaradi razkrajanja sčasoma upade, enostavno dodajte novo prst.

Naš nasvet:

Splošna smernica za polnilni material je: 30 % lesnih sekancev, 40 % komposta in 30 % zemlje za visoke grede. Visoko gredo napolnite do približno 15 cm pod robom.

compo image

Sajenje v visoko gredo

Ker je v visoki gredi za rastline tako dobro poskrbljeno, jih lahko posadite bolj skupaj, kot bi to lahko storili na gredici. Enostavno posadite sorte rastlin, ki so vam všeč! Priporočamo vam, da začnete z rastlinami, ki potrebujejo velik vnos hranil, saj je v novi visoki gredi hranil v izobilju. Mednje spadajo denimo paradižniki, kumare, zelje, krompir, bučke in buče. Te sorte rastlin bodo še posebej navdušene nad dodatnim odmerkom gnojila. Kapucinke, ki so tudi odlično začimbno zelišče, lahko kot okras obesite tako, da visijo z roba visoke grede. Ko boste pobrali prve zelenjavne plodove in ko bo v visoki gredi spet nekaj prostora, lahko začnete s sejanjem rastlin, ki potrebujejo majhen vnos hranil, kot denimo fižol, grah, solata, redkvice, špinača, korenje in por. Nato pa posadite še jagode.

Cvetlična korita ob vznožju palet ne bodo le videti dobro, pač pa so tudi uporabna. Cvetlična korita z rožami so pravi magnet za čebele. Te marljive živalce bodo oprašile vaše rože, zelenjavo in sadnje, vas pa nič več ne bo oviralo na poti do bogate letine.

Deli