1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Japonski cercidifil

Karakteristike

Japonski cercidifil

compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
posoda, greda
Višina rastline:
10–30 metrov
Barva cvetov:
temnordeča

Pravilno sajenje

Sajenje cercidifila

Lega

Cercidifil najbolj obožuje sončne lege, vendar je zadovoljen tudi s polsenčnimi kotički. Bolj pomembno je, da ga ne posadite v senco, ki jo ustvarjajo druge, bolj vsiljive rastline v gredi. Cercidifil se bo na to odzval z neenakomerno rastjo. Če ste se odločili za cercidifil predvsem zaradi njegovega okrasnega videza, ga ne skrivajte med druge rastline, ampak mu na svojem vrtu zagotovite častno mesto.

Sajenje

Najboljši čas za sajenje cercidifila je pomlad, ko ni več nevarnosti za zmrzal. V primerjavi z večino drugih dreves na vrtu, ta rastlina, ki izvira iz Japonske, potrebuje veliko vode in hranil. Tako lahko že pri posaditvi drevesa naredite odločilen korak: bodite pozorni predvsem na to, da lahko zemlja na mestu posaditve sprejme zadostno količino vode. Predvsem v peščeno zemljo je treba dodati veliko porcijo komposta ali črnice. Ker rast korenin v prvih mesecih podpirajo tudi gnojila za sajenje in moka iz rogov, jih lahko velikodušno dodate v sadilno jamo. Nato drevo posadite samo tako globoko v jamo, da je njegove korenine mogoče prekriti s tankim slojem zemlje. Ko sadilno jamo zapolnite z zemljo, na površini ustvarite naravni obroč za zalivanje, da bo lahko voda za zalivanje ali deževnica na tem mestu poniknila v zemljo.

Čeprav so cvetovi in oblika cercidifila impozantni, pa so njegova največja posebnost listi. Jeseni ti listi dobijo nenavadno ognjeno barvo in po vrtu se širi močan vonj po medenjakih in karameli.
Ta spektakel lahko še dodatno spodbudite s tem, da cercidifil posadite v kislo zemljo. Takšne zemlje ni na vašem vrtu? Potem lahko tla okrog rastline vedno znova popestrite z nasekanim lubjem iglavcev ali zdrobljenimi iglicami jelke. Pri sajenju v posodo vam priporočamo uporabo zemlje za sajenje rododendronov ali hortenzij, zemlji pa lahko dodate tudi majhno količino gnojila za hortenzije.

Pravilna nega

Nega cercidifila

Zalivanje/gnojenje

V svoji izvorni domovini cercidifil uspeva v monsunskem podnebju vzhodne Azije. V zavetju gozda in ob potokih se mu ni treba preveč naprezati, da si zagotovi dovolj vode. Zato razvije plitke korenine in med vročimi poletnimi meseci hitro čuti posledice vročine. Zato morate svoj cercidifil med obdobji suše nujno redno zalivati, da voda prepoji tla – če z zalivanjem predolgo odlašate, bo drevo odvrglo listje, še preden bodo ti spremenili barvo in jeseni poživeli vaš vrt.
Svojemu cercidifilu lahko potrebna hranila zagotovite z dodajanjem komposta ali moke iz rogov. Tudi če svojemu drevesu občasno dodate eno porcijo gnojila za hortenzije, mu to ne bo škodilo.

Obrezovanje/prezimovanje

Za svojo čudovito krošnjo cercidifil navadno poskrbi kar sam: tudi brez obrezovanja se bo razvil v lepo oblikovano drevo. Kljub temu je smiselno, da tu in tam odstranite odmrle veje in poganjke. Preden pa ga močneje obrežete, se morate o tem dobro pozanimati, saj ima cercidifil čisto svoje predstave o pravilno izvedenem obrezovanju in bo zelo težko okreval, če ne izpolnite njegovih pričakovanj. Če pa se vaše drevo kljub temu preveč razraste, vam priporočamo, da se pred obrezovanjem posvetujete s strokovno usposobljenim vrtnarjem.

Deli