compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Trate
  5. Načrtovanje in nega
  6. Jesenska nega trate

Za hiter začetek spomladi

Jesenska nega trate

»Ne morem je pustiti takšne…« Ali ste kdaj pomislili enako ob pogledu na presahlo poletno trato? Plevel se hitro širi in z nastopom jesenskega dežja je le še vprašanje časa, kdaj se bo pridružil tudi mah. Ste že uganili: september je ključen čas za popravilo poškodb na trati, ki so nastale poleti. Z ustrezno jesensko nego boste trato pripravili na zimo, hkrati pa vam tudi na prve spomladanske poganjke ne bo treba čakati tako dolgo.

Osnovno

Požgana trava in plevel

Prejšnja poletja so bila vroča, letos pa je trava zaradi obilice dežja med prvimi rastlinami, ki so utrpele škodo. Praviloma trava raste na večjih odprtih prostorih in kompaktnih tleh, vendar svojih korenin nikoli ne požene v zemljo globlje od 10 cm. V sušnih obdobjih travna bilka najprej porumeni, nato pa se popolnoma posuši in propade. To omogoča razrast plevela, ki je ponavadi veliko robustnejši od trave. Njegove korenine segajo globlje v zemljo, zato se lahko tudi v daljših sušnih obdobjih oskrbi z zadostno količino vode.

compo image

Do konca oktobra

Korak 1: Prezračevanje

Dobra novica je, da so tudi korenine travne bilke robustne. Čeprav vaša trata na površini izgleda popolnoma izsušena, še vedno ostaja upanje zanjo. Zalivajte jo dovolj pogosto in bodite potrpežljivi pri njeni negi pa bo zopet pognala. Nujno je, da se znebite plevela in debele podloge posušene polsti. To je najbolje storiti s pomočjo prezračevalca. Če na vaši trati najdete ogromno plevela, je za boljši rezultat priporočljivo uporabiti sredstvo za odstranjevanje plevela. Nikar pa naj vas ne skrbi za poleti posušen mah, ki ga bo prezračevalec z lahkoto odstranil.

compo image

Do začetka novembra

Korak 2: Dosejevanje

Če ste med korakom prezračevanja trate odstranili veliko plevela, mahu in polsti, morate travno seme dosejati. Slednje je nujno storiti takoj po prezračevanju, saj se plevel in mah zelo hitro razraščata, seme pa za rast pred nastopom zime potrebuje nekaj časa. V primeru, da ste se v zadnjih letih srečali s podobnimi težavami, vam svetujemo nakup travne mešanice, ki je še posebej odporna na visoke temperature in sušo, mah, senco ali intenzivno rabo trate za namene otroških igrišč. 
 

compo image

Jesen in zgodnja pomlad

Korak 3: Apnjenje

Pri zdravi rasti trave ima pH vrednost tal odločilno vlogo. Idealna za rast so rahlo kisla do nevtralna tla (pH 5,5 do 7,5), ki pa lahko zaradi različnih dejavnikov sčasoma postanejo prekisla. Trava tako ne more več absorbirati številnih hranilnih snovi iz tal, posledično pa se zaloga hranil in trpežnost trate zmanjšata. Poleg tega se poslabša struktura tal in skrajša življenjska doba prsti. Z dodajanjem apna se pH vrednost tal poviša in s tem izboljša prisotnost hranil. Travno apno nanašajte v suhem vremenu in nato obilno zalivajte. Nanos bo samo tako imel učinek, poleg tega pa bo zalivanje spralo apno s trate. Med nanosom apna in naslednjim nanosom gnojila za trato počakajte najmanj 14 dni.

Uporaba travnega apna je priporočljiva za kisle prsti. Če je prst nevtralna ali bazična, lahko apnjenje poškoduje trato, saj previsoka pH vrednost prav tako vodi v zmanjšano rast. Hranila v prsti namreč postanejo nedostopna za rastline. Pred apnjenjem morate zato vedno določiti pH vrednost prsti vaše zelenice. Uporabite lahko standardne testne lističe ter tako preverite, ali je apnjenje sploh potrebno in koliko apna morate uporabiti.

Optimalni čas za nanos travnega apna je jeseni pred zadnjim gnojenjem trate ali zgodaj spomladi, preden je trata prvič gnojena. Zaradi vlažnih vremenskih razmer je potrebno trato z apnom zalivati ​​veliko manj kot v toplih in suhih poletnih mesecih.

 

compo image

Do začetka novembra

Korak 4: Gnojenje

Novi poganjki po vročih poletnih mesecih zahtevajo veliko energije in zaradi jesenskega vremena za oblikovanje na zimo odporne trate ne ostane veliko časa. Najboljše, kar lahko storite za svojo trato, da jo pripravite na zimo, je uporaba posebnega jesenskega gnojila za trato.

Kaj pa je pravzaprav tako posebnega pri jesenskem gnojilu za trate? V nasprotju z običajnimi gnojili, jesensko gnojilo za trato vsebuje manj dušika. Ta je odgovoren za rast, ki pa je jeseni manj pomembna. Trato je jeseni potrebno okrepiti, za to pa sta ključnega pomena kalij in fosfat. Kalij okrepi travno bilko pred zmrzaljo in snegom, hkrati pa povečuje koncentracijo soli v celičnem soku in s tem znižuje njihovo ledišče. Poleg tega kalij spomladi pomaga travni bilki, da se ob prvih sončnih žarkih izravna.

Fosfat pospešuje rast korenin in tako zagotavlja, da imajo rastline tudi v hladni sezoni dovolj mineralnih snovi. Če torej trato gnojimo z jesenskim gnojilom, bo spomladi veliko hitreje pognala, poleg tega pa bo manj dovzetna za glivične in druge bolezni, ki se lahko pojavijo v zimskih mesecih zaradi pomanjkanja hranil.

compo image

COMPO Jesensko gnojilo za trato z dolgotrajnim delovanjem

Odlično jeseni z dolgotrajnim učinkom do pomladi. Krepitev za zimo z velikim deležem kalija - boljša odpornost proti zmrzali.

K proizvodu
compo image

Do konca oktobra

Korak 5: Nadaljujte s košnjo

Trato je potrebno redno kositi, vse dokler temperature tal ne padejo pod 9 °C. To je še kako pomembno po gnojenju, dokler trava ne preneha rasti, saj lahko le tako zagotovimo, da bodo občutljivi travni kalčki do prve zmrzali prerasli v močno travo. Ker nikoli ne morete natančno vedeti, kdaj boste kosili zadnjič v sezoni, je najbolje, da trate ne režete krajše od 5 cm. Sicer lahko talna zmrzal hitro prodre do koreninskega sistema trave in jo poškoduje. Vendar pazite tudi, da trava ne bo predolga, sicer jo bo zmrzal zlomila.

Deli