compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Nega vrta
  6. Zimsko odporne trajnice za pisane jesenske gredice

Na oder stopijo jesenske trajnice

Odporne zimske trajnice za pisane jesenske gredice

Ker nas bodo nekatere rastline razveselile s svojimi čudovitimi cvetovi tudi jeseni, ni razloga, da bi se v začetku te sezone poslovili od gredic! Da bi vam omogočili barvit začetek jeseni, smo se odločili, da vam povemo več o naših desetih najljubših jesenskih trajnicah.

compo image

Pisano jesensko cvetje

Katere trajnice so primerne za jesensko gredico?

1. Cvetoče jesenske trajnice

Ko poletne rože počasi odhajajo, jesenske trajnice, kot so jesenska vetrnica, rudbekija, homulica ali vrtna krizantema, postanejo njihovi nasledniki. Obdobje cvetenja značilnih jesenskih trajnic se običajno začne konec poletja in konča jeseni, odvisno od vremena in vrste.

2. Trajnice z dolgim ​​obdobjem cvetenja

Obstajajo tudi rastline, ki imajo izjemno dolgo obdobje cvetenja in nas v toplih poletnih mesecih razveseljujejo s svojimi cvetovi. Na primer, krvomočnica cveti od junija do novembra. V skladu s tem so rastline z dolgim ​​obdobjem cvetenja primerne tudi za jesensko gredico.

3. Zimzelene listne trajnice

Cvetoče trajnice izgledajo zelo dobro v kombinaciji z okrasnimi travami ali trajnicami zimzelenega listja, kot so hosta, plazeči skrečnik ali hojhera. Zlasti hojhera, znana tudi kot ognjeni dež, je čudovita s svojim večbarvnim listjem v rdeči, oranžni ali temno vijolični barvi, zaradi česar je lepa spremljevalna rastlina za številne različne jesenske trajnice.

Kdaj posaditi trajnice

Kdaj lahko posadite jesenske trajnice?

Če želite z jesenskimi trajnicami izboljšati videz svojega vrta ali ustvariti majhno jesensko gredico z različnimi zimsko odpornimi rastlinami, sta avgust in september običajno najboljša meseca za sajenje. Čeprav lahko v topli in sončni jeseni še vedno posadite trajnice v oktobru, ne smete čakati predolgo, saj lahko prve močne zmrzali nastopijo že novembra in tako nepričakovan začetek zime terja svoj davek.  S tem v mislih dajte rastlinam dovolj časa, da se ukoreninijo in zberejo moč, preden pridejo nizke temperature.

Katere trajnice cvetijo jeseni?

Deset zimsko odpornih trajnic za jesen

Preberite, če želite izvedeti o desetih cvetočih trajnicah, ki so kot nalašč za jesensko gredico!

compo image

Za sončno jesen

1. Rudbekija

Rudbekija (Rudbeckia fulgida var. Sullivantii) s svojimi sončno rumenimi cvetovi popestri razpoloženje na vrtu od avgusta do oktobra in pritegne številne žuželke, kot so čebele in metulji. Ta trajnica se predvsem dobro počuti na toplem in sončnem mestu s humusno zemljo, ki ima normalno raven vlage.

compo image

Idealna spremljevalna trajnica

2. Hermelika

Hermelika (Sedum telephium) je različnih oblik in barv. Medtem ko nekatere sorte dosežejo le 30 cm, zaradi česar so primerne za manjše trajnice, lahko druge zrastejo do 70 cm. Odvisno od sorte nas hermelike od avgusta do oktobra razveseljujejo s številnimi nežnimi cvetovi v rožnati, beli ali rdeči barvi. Zaradi svojih hranljivih cvetov so pravi magnet za vse vrste koristnih žuželk. Ker se ta trajnica relativno dobro spopada s sušnimi razmerami in soncem, ni primerna le za polsenčne gredice na vrtu, temveč tudi za svetle skalnjake.

Več o gredicah za trajnice
compo image

Malo barve v jesenski gredici

3. Jesenska vetrnica

Priljubljena jesenska vetrnica (Anemone hupehensis var. Japonica) zahvaljujoč velikim cvetom v odtenkih rožnate in bele barve navdušuje svoje oboževalce od avgusta do oktobra. Za razliko od hermelike se počuti kot doma na zasenčenih mestih s precej vlažno do zmerno vlažno zemljo. Poleg ekspanzivnih večjih sort so zdaj na voljo tudi manjše in bolj kompaktne jesenske vetrnice. Na primer, jesenske vetrnice, kot sta roza 'Fantasy Red Riding Hood' ali 'Fantasy Cinderella', ne zrastejo več kot pol metra visoko, kar pomeni, da bodo našli prostor tudi v manjših jesenskih gredicah.

Kako ustrezno skrbeti za trajnice
compo image

Jesenski biser

4. Jesenska astra

Jesenska astra (Aster novi-belgii, Symphyotrichum novi-belgii) je ena izmed najbolj priljubljenih jesenskih rož. Te trdovratne trajnice nas razveselijo z žametnimi cvetovi v vijolični, rdeči ali rožnati barvi. Obožujejo sončna mesta in svežo ilovnato zemljo, bogato s hranili, kjer zrastejo do 150 cm in vam obarvajo vsakdan vse do novembra. Po drugi strani jesenska astra "Aster dumosus hybrid", zraste le do višine 15-50 cm in je kot nalašč za manjše gredice.

compo image

Kanček cvetlične čarovnije

5. Jesenska astra "Aster ericoides"

Ta vrsta jesenske astre ima nešteto majhnih cvetov, od vijolične do bele. Cvetovi so komaj večji od 10 cm in so pomemben vir prehrane za številne koristne žuželke od septembra do novembra. Rastlina se počuti kot doma na sončnih mestih s tlemi, bogatimi s humusom in hranili. Te astre so košate in lahko dosežejo višino približno 100 cm, kar pomeni, da jim morate vsekakor pustiti dovolj prostora.

compo image

Cveti do decembra

6. Krizantema

Vrtne krizanteme (krizanteme × grandiflorum hibridi) nas jeseni in pozimi razveselijo s svojo čudovito raznolikostjo. Obstajajo visoke sorte, ki lahko zrastejo do 120 cm visoko in manjši primerki, ki dosežejo le 50 cm. Nekatere vrtne krizanteme odpirajo svoje cvetove že avgusta, druge pa od oktobra do prve zmrzali. Nekatere od teh odpornih trajnic vas bodo razveselile s svojimi dobro napolnjenimi cvetovi, druge pa z enostavnimi cvetličnimi žarki nudijo čarobne trenutke. Izbirate lahko med široko paleto barv - od bele do rumene in rdeče do roza. Posebnost je lepo barvanje listov jeseni. Vrtne krizanteme bodo zelo vesele, če jih postavite na sončno toplo mesto s porozno, apnenčasto zemljo, bogato s hranili.

Jesensko-zimska zasaditev na balkonu
compo image

Neobvladljiv cvetlični užitek

7. Krvomočnica

Krvomočnica ni vaša tipična jesenska trajnica, ampak trajnica z izjemno dolgim obdobjem cvetenja. Zlasti sorta 'Rozanne' (hibrid geranije) nas razveseljuje z obilico cvetov, ki trajajo od junija do prvih zmrzali novembra in vedno znova daje nove vijolične cvetove, ki privabljajo številne čebele. Prav tako je zelo enostavna za nego. To trajnico lahko brez težav posadite na polsenčno do sončno mesto. Kar zadeva značilnosti tal, krvomočnica  nima posebnih zahtev in bo rasla tako na vlažnih kot na suhih tleh. 

compo image

Sončni trenutki

8. Trajna sončnica

Trajna sončnica (Helianthus decapetalus) - ne smemo je zamenjati z enoletnico - je ena odpornih trajnic, za katero je značilno izjemno dolgo obdobje cvetenja. Njeni svetlo rumeni cvetovi so zagotovilo za sončne trenutke na vrtu vse poletje in vse do jeseni. Zaradi svojega okusnega nektarja je izjemno priljubljena med čebelami, še posebej pa ji je všeč sončna lega. Čeprav so trajne sončnice običajno precej nezahtevne, imajo rade tla bogata s hranili in niso naklonjene apnu. Ker lahko trajna sončnica zraste do 180 cm, ji je lahko v pomoč podporna palica.

compo image

Vsestranski na vrtu

9. Navadni rman

Navadni rman (Achillea millefolium) je še ena rastlina za trajno gredico. Ta trajnica razveseljuje številne koristne žuželke od junija do oktobra s svojimi neštetimi majhnimi, večinoma belimi cvetovi. Zdaj so na voljo tudi rmani z različno obarvanimi cvetovi. Na primer, sorte, kot sta „Paprika“ in „Petra“, navdušujeta svoje oboževalce z rdečimi cvetovi, „Wesersandstein“ je v času cvetenja čudovit s svetlo rožnatimi cvetovi, „Credo“ pa ponuja nekaj drugačnega s svetlo rumenimi cvetovi.
Ta zimsko odporna trajnica pogosto raste na tleh, bogatih s humusom. Odvisno od talnih razmer-na tleh, bogatih s hranili, raste višje kot na primer na revnih tleh-zraste do višine 15-60 cm. 

compo image

Prihaja zima

10. Črni teloh

Črni teloh (Helleborus niger) je še ena lepa trajnica, vredna mesta v jesenski gredici. Ta lepa zimska trajnica odpira svoje elegantne bele cvetove šele v adventnem času in tako tvori naraven prehod iz pisanih jesenskih trajnic v bolj mračno zimsko sezono. Čeprav črni teloh pozimi uživa na sončni lokaciji, ne bo prenašal žgočega poletnega sonca. V skladu s tem je idealno mesto pod listavcem, ki poleti daje senco, jeseni pa odvrže liste. Poleg tega se priporoča porozna zemlja, bogata s hranili.

Prezimovanje sredozemskih balkonskih rastlin

Poleg teh desetih jesenskih cvetov lahko v svojo jesensko gredico posadite še številne druge trajnice. Na primer, cvetovi gavre ali ameriškega slamnika vas bodo navduševali vse do septembra. Dovolite si, da vas navdihne cvetlična raznolikost in ustvarite edinstveno gredico za jesen!

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis