1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Okrasno zelje

Karakteristike

Okrasno zelje

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt, terasa ali balkon
Višina rastline:
do 20 cm
Barva cvetov:
kremno bela, rumena, rožnata, roza, rdeča in vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje okrasnega zelja

Lega:

Da jeseni pridobi žarečo barvo, mora biti okrasno zelje posajeno na popolnoma sončni legi, ki je zaščitena pred vetrom.

Sajenje:

Okrasno zelje najbolje vzklije pri temperaturi od 15 do 20 °C. Zato lahko s setvijo v vrtno gredo počakate od sredine maja do julija. Da si zagotovite močne in odporne rastline, je priporočljivo, da jih posadite v lonec in uporabite zemljo, bogato s hranili. V vsakem primeru semena samo rahlo prekrijte z zemljo in jih redno zalivajte, dokler ne vzklijejo. Počakati boste morali približno 10 do 20 dni, da sadike prodrejo na površino.

Preden rastlino, ki porabi veliko hranilnih snovi iz zemlje, posadite v vrtno gredo, morate zemljo pripraviti. Priporočamo vam, da v zemljo zadelate moko iz rogov in kostno moko ali konjski gnoj. Kisli zemlji morate dodati apno. Pri sajenju upoštevajte potrebno razdaljo 25–30 cm med posameznimi rastlinami. Že vzgojene rastline, ki jih kupite v vrtnem centru, lahko septembra posadite v gredo ali posodo.

Pravilna nega

Nega okrasnega zelja

Zalivanje:

Medtem ko morate biti med obdobjem kaljenja pozorni na zadostno zalivanje, lahko pozimi količino dodane vode postopoma zmanjšujete. Pozorni bodite samo na to, da se zemlja ne bo popolnoma izsušila. Tako v gredi kot tudi pri nasaditvi v posodo je treba preprečiti zastajanje vode.

Gnojenje:

Predvsem pri sajenju v posodo morate okrasnemu zelju med poletnimi meseci vsake dva do štiri tedne dodajati gnojilo z veliko vsebnostjo dušika, saj ta pospeši močno obarvanost okrasnega zelja.

Ukrepi pozimi:

Pri temperaturah –15 °C morate okrasno zelje zaščititi, da preprečite škodo zaradi zmrzali. Če želite, da okrasno zelje prezimi na prostem, se odločite za rdeče vrste, saj te še najbolje prenašajo nizke temperature. Kdor uspešno skrbi za svoje okrasno zelje med hladnimi meseci, se bo spomladi razveselil rumenih cvetov, ki se dvigujejo visoko nad zeljno glavo. Iz teh cvetov lahko pridobite tudi semena, ki jih uporabite za nadaljnjo setev okrasnega zelja.

Naš NASVET

Če želite okrasno zelje postaviti v vazo, morate že zgodaj začeti skrbeti za zadostno visoko rast stebla. Občasno lahko odstranite tudi spodnje liste.

Želite izvedeti več?

Deli