1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Češnja, drevo češnje

Karakteristike

Češnja

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
do 10 ali 30 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje češnje

Lega:

Češnje imajo najrajši sončna mesta, predvsem na južnih legah. Takšne lege so še posebej pomembne za razvoj cvetov in sadežev. Glede na vrsto lahko vaša rastlina doseže višino 7–8 (višnje) in 20 metrov (sladke češnje). Starejše češnje lahko hkrati razvijejo do 1 milijona cvetov, če stojijo na primerni legi. S svojimi čudovitimi belimi in rožnatimi cvetovi popestrijo vaš vrt od aprila do maja. Sadeže razvijejo šele po končanem obdobju cvetenja, torej med junijem in julijem. Češnje imajo najrajši rahla, srednje globoka do globoka tla, ki so nekoliko peščena in vsebujejo veliko hranil.

Sajenje:

Češnje je najbolje saditi jeseni, saj ta deževni letni čas podpira zakoreninjenje mladih rastlin. Preden jih posadite, izkopljite sadilno jamo, ki je dvakrat večja od koreninske grude. Da zagotovite dober stik s tlemi, v jamo zadelajte sloj zemlje za sajenje. Tla lahko še dodatno izboljšate tako, da izkopano zemljo zmešate z zemljo za sajenje v razmerju 1 : 2. Ta zemlja podpira močno rast in zdrav razvoj vaše rastline. Pri polaganju rastline v sadilno jamo bodite pozorni, da je mesto cepitve rastline približno 10 centimetrov nad površino tal. Sadilno jamo potem zapolnite z mešanico izkopane zemlje in zemlje za sajenje, nato jo poteptajte in dobro zalijte. Ob mlado češnjo postavite drog, saj bo vaše drevo tako lažje kljubovalo vetru in nevihtam. Bodite pozorni, da ima vaša rastlina na voljo dovolj prostora, torej vsaj 5 metrov v vse smeri, saj bo tako imela na voljo dovolj zraka in svetlobe.

Naš NASVET

Če niste zasadili sorte, ki se lahko oplojuje sama, morate v neposredno bližino posaditi še vsaj eno češnjo, ki bo lahko opraševala vašo prvotno rastlino.

Pravilna nega

Nega češnje

Zalivanje:

V začetni fazi rasti morate svoje drevo redno zalivati. Najpozneje 2 leti po posaditvi lahko zalivanje občutno zmanjšate, saj češnje bolje uspevajo v suhih tleh kot v preveč mokrih. Nujno preprečite zastajanje vode. Seveda pa med daljšimi obdobji suše priporočamo dodatno zalivanje.

Gnojenje:

Spomladi v zemljo zmešajte sloj komposta ali pa uporabite organsko dolgotrajno gnojilo. Zeleno gnojenje poleti še dodatno izboljša kakovost zemlje. Tudi redno dodajanje zastirke je priporočljivo, saj bodo tla tako bolje zadrževala vlago in bodo korenine imele na voljo dovolj hranil.

Obrezovanje:

Češnjo je treba v vsakem primeru obrezovati. Pri tem za tretjino skrajšajte sredinsko vejo in 3 ali 4 dodatne poganjke. Vendar bodite pozorni, da je sredinska veja za približno 20 centimetrov daljša od stranskih poganjkov. Na drevesu pustite 5 do 10 cm dolge štrclje, saj se poganjki po obrezovanju posušijo vse do stebla in tako napadejo glavni poganjek. Obrezovanje starejših dreves lahko izvedete pozimi, pri tem pa bodite preveč skromni. Vse bolne in posušene veje ali veje, ki se križajo, odstranite čisto pri steblu. Po močnem obrezovanju bo pridelek najprej nekoliko skop, vendar se bo vaš trud poplačal že v dveh letih.

Ukrepi pozimi:

Starejše češnje so odporne na mraz in prenašajo temperature do –28 stopinj Celzija. Prvi dve leti po posaditvi pa morate svojo mlado češnjo pred zimo zaščititi. Za to jo lahko ovijete s trakom iz jute. Po želji lahko za zaščito svoje češnje uporabite tudi ovoje iz trstike ali ličja. Svoje drevo pa lahko med zimo zaščitite tudi z apnenim beležem.

Deli