1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Kavovec

Karakteristike

Kavovec

compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
1–2 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje kavovca

Lega:

Kavovec, imenovan tudi kavni grm, izvira iz etiopskih gorskih gozdov in se prideluje predvsem v arabskem svetu – od tukaj tudi botanično ime Coffea arabica. Ker sobne temperature zadostujejo za optimalen razvoj, je zanj popolno svetlo mesto doma, na zimskem vrtu ali v rastlinjaku. Mesto je lahko mirno in povsem sončno, vendar se izogibajte mestu neposredno ob okenski šipi, saj se lahko zaradi vročine pojavijo ožganine.

Pomembna je visoka zračna vlažnost 50–60 odstotkov. Poleti lahko kavovec postavite tudi na prosto, pri čemer pa bodite previdni: ne mara temperaturnih nihanj. Dokler so dnevne temperature nad 20 °C in nočne nad 15 °C, je lahko brez težav na prostem.

Sajenje:

Kavovec se najbolje počuti v dobro prepustni zemlji, bogati s hranili, z nekoliko kislo pH-vrednostjo med 5,5 in 6,5. Ker se kavovec praviloma ponaša z močno rastjo in razvije goste korenine, ga vsako leto do dve spomladi presadite v večji lonec.

Pravilna nega

Nega kavovca

Zalivanje:

Takoj ko je zgornja plast zemlje suha, bo kavovec vesel vlage. Za zalivanje je najbolje uporabiti mlačno, mehko vodo, pri čemer pazite, da koreninska gruda ne bo stala v vodi. Hkrati rastlinam in virom dobro dene zalivanje z deževnico. Dodatno bo vašemu kavovcu dobro delo, če mu tu in tam privoščite nežno prho s razpršilko.

Gnojenje:

Spomladi in poleti bo kavovec vsaka dva do tri tedne vesel dodatne porcije hranil. Najbolje je uporabiti gnojilo, prilagojeno zahtevam cvetočih rastlin. Od oktobra do marca zadostuje že gnojenje vsakih šest tednov.

Pridelek:

Ljubitelji kave bodo morali biti kar lepo potrpežljivi, preden bodo lahko uživali v lastno pridelani skodelici kave. Če gre vse v redu, rastlina prvič zacveti po treh letih. Zelene jagode z nekoliko sivkastim sijajem je mogoče uživati šele, ko so intenzivno rdeče barve – tudi to lahko traja do enega leta. Takoj ko sadeži, t. i. kavne jagode, dozorijo, odpadejo in jih lahko poberete. Za pripravo kave pa ne potrebujete sadeža, ampak obe zrnci, ki rasteta v njem. V ta namen po najboljših močeh odstranite rdeče meso in odstranite kavni zrni, ki se razkrijeta. Nato jih posušite na toplem mestu in občasno obračajte. Posušena zrna lahko v ponvi 10 do 20 minut pražite na najvišji stopnji. Po enem do treh dneh kava razvije svojo polno aromo in jo je mogoče zmleti. Samo še prelijete z vrelo vodo, se sprostite in že lahko uživate v prvi, s trudom pridelani skodelici kave.

Obrezovanje:

Pravzaprav obrezovanje kavovca ni obvezno. Kljub temu lahko spomladi z rednim obrezovanjem omejite premočno rast oz. preprečite gola mesta. S krajšanjem konic poganjkov lahko spodbudite rast svojega kavovca.  Starejše kavovce tu in tam razredčite. Če želite svoj kavovec razmnožiti, je odrezani material popoln za potaknjence.

Ukrepi pozimi:

Tudi če kavovec vzgajate izključno v hiši, v hladnem delu leta miruje ter zahteva manj zalivanja in gnojenja. Kljub temu pazite, da bo koreninska gruda ves čas malce vlažna. Če kavovec malce odmaknete od ogrevanja, se na temperaturi nad 15 °C in na svetlem mestu počuti najbolje.

Razmnoževanje:

Če želite svoj kavovec razmnožiti, lahko nove rastline najbolje vzgojite s potaknjenci. V ta namen s srednjega poganjka odrežite male vejice z dolžino od 20 do 25 cm neposredno pod začetkom lista in vsak potaknjenec posadite v majhen lonec z zemljo za vzgojo. Da bo mlada rastlina vso energijo preusmerila v razvoj korenin (kar praviloma traja več tednov), morate odstraniti vse druge liste do najvišjega para listov. Za potaknjence izberite toplo, delno senčno mesto in za zalivanje ne uporabljajte trde vode, če je mogoče.

Deli