1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Sliva

Karakteristike

Sliva

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt
Višina rastline:
1,50–10 m
Barva cvetov:
bela, rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje slive

Lega

Če želite pobirati velike, sladke sadeže, svoji slivi na vrtu zagotovite sončno lego. Sliva bo razvila bujne in enako velike plodove samo, če bodo sončni žarki obsijali drevo z vseh strani. Kljub temu pa ni ravno ljubitelj suše: zato zanjo ne izberite lege sredi obsijanega travnika s sprijeto zemljo. Je ob vaši vrtni gredi na voljo še kakšen prazen kotiček? Sliva namreč nima nič proti, če pod njo posadite druge trajnice, ki obožujejo senco.

Sajenje

Ko mlado drevo ne rabi vlagati svoje energije v razvoj listov in plodov, se lahko s pomočjo svoje majhne koreninske grude dobro samo oskrbuje. Najboljši čas za sajenje slive je zato jeseni, ko drevo odvrže vse liste. V tem letnem času je na voljo dovolj vode in do začetka poganjanja novih listov spomladi ima drevo še dovolj časa, da se dobro zakorenini.

Pri nakupu drevesa bodite pozorni, da je krošnja približno enako velika kot koreninska gruda. Preden drevo posadite, se prepričajte, da korenine niso odlomljene in nimajo gnilih predelov, sicer te kar takoj odstranite ali obrežite. Izkopana sadilna jama je dovolj globoka, če lahko vanjo položite celotno koreninsko grudo. Preden pa slivo posadite, lahko v jamo dodate tudi malo komposta ali gnojila za sajenje, saj svojemu drevesu tako olajšate zakoreninjenje. Zemljo nato še enkrat dobro poteptajte, za potrebno stabilnost pa lahko ob svoje drevo v prvih nekaj letih po posaditvi postavite tudi podporni kol.

Pravilna nega

Nega slive

Zalivanje

Če jesensko vreme ne prevzame vaše naloge, morate nekaj tednov po posaditvi slive redno zalivati njen koreninski del. Tudi prvi 2–3 leta po posaditvi med daljšimi obdobji suše ne pozabite na zalivanje svojega drevesa.

Pridelek

Odvisno od sorte lahko slivo obirate med julijem in oktobrom. Zrele sadeže čim prej poberite, saj bodo drugače postali kašasti in bodo na soncu začeli vreti. Če ste pobrali preveč sadežev, jih je najbolje razpoloviti, odstraniti koščico in nato zamrzniti.

Obrezovanje

Sliva praviloma razvije sadeže na dvo- do triletnih poganjkih. Po četrtem letu se veje močno postarajo in razvijejo le malo sadežev ali pa teh sploh ne razvijejo. Če želite, da tudi vaše staro drevo dobro obrodi, mu morate od četrtega leta naprej nameniti nekoliko več pozornosti. Pri tem velja:  Čim bolj temeljiti ste pri obrezovanju, tem bolj košati bodo novi poganjki. Najboljši čas za obrezovanje slive je med novembrom in marcem, saj je drevo takrat golo in vam listi ne zastirajo pogleda na vejevje.

Kako naj obrezujem svojo slivo?

Mlado drevo slive želi segati v višave. Če ji pustite, da nenadzorovano raste, bodo vsi njeni poganjki poskusili rasti čim bolj navpično navzgor in si bodo tako medsebojno v napoto. Zato morate krošnji prvih nekaj let po posaditvi pokazati pravo pot s tako imenovanim vzgojnim rezom. Če na drevesu pustite samo en navpično rastoč sredinski poganjek, bo krošnja po 3–4 letih sama razvila navpične poganjke.

Ko se to zgodi, je treba slivo obrezovati vsako zimo. S takšnim obrezovanjem poskrbite,  da krošnja prejme dovolj sončnih žarkov. Pri tem odstranite vse poganjke, ki rastejo pregosto. Enako velja za veje, ki več let zapored proizvedejo le nekaj sadežev ali pa so očitno bolne. Vendar je tudi tukaj treba paziti, da na drevesu pustite samo en navpično rastoč sredinski poganjek.

Naš nasvet

Pri redčenju krošnje vedno začnite pri zunanjih vejah in se nato posvetite notranjim. Tako si zagotovite enakomeren rezultat in notranjost krošnje ne bo preveč gola.

Deli