1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Sladka koruza

Karakteristike

Sladka koruza

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda
Višina rastline:
1–3 m (odvisno od sorte)
Barva cvetov:
rumeni klasi

Pravilno sajenje

Sajenje sladke koruze

Lega:

Medtem ko se poljedelci večinoma odločajo za gojenje krmne koruze, lahko sladka koruza najde svoje mesto na vašem domačem vrtu v zelenjavni gredi. Rada ima sončne lege in najbolje uspeva v globokih tleh, bogatih s hranili. Najbolj ji je pri srcu zemlja z veliko dušika. Koruzo posadite na severni del svoje vrtne grede, saj rada zraste v višino in tako ne bo delala sence drugim rastlinam.

Sajenje

Koruzo lahko od začetka do sredine maja posejete neposredno v gredo ali pa jo že od sredine aprila vzgajate v posodi za vzgajanje. Če koruzo posejete neposredno v gredo, vam priporočamo, da semena pred tem za nekaj ur položite v vodo. Koruze nikoli ne sadite posamično, ampak vedno v vsaj dve vrsti z vsaj 3–4 rastlinami, saj se bodo tako s pomočjo vetra medsebojno oplojevale.

Pravilna nega

Nega sladke koruze

Zalivanje:

Koruzo zalivajte redno, vendar bodite pri tem skromni. Koruza namreč ne mara preveč vode naenkrat. Sladka koruza je relativno odporna na sušo, vendar bo pridelek po dolgotrajnih obdobjih suše bolj skop.

Gnojenje:

Koruza je rastlina, ki zahteva veliko hranil, zato jo je treba gnojiti. Še preden jo posadite, lahko svojo zemljo oplemenitite s kompostom in tako svoji rastlini zagotovite dobro podlago. Ob tem pa priporočamo tudi gnojenje z dolgotrajnim gnojilom, prilagojenim za potrebe zelenjave –  tako boste svojim rastlinam zagotovili trajno oskrbo s hranili.

Pridelek:

Svojo sladko koruzo lahko poberete takoj, ko se vlakna na koncu storža obarvajo rdečerjavo. To se bo zgodilo približno tri tedne po tem, ko koruza zacveti. Koruzna zrna takrat dobijo svojo značilno svetlo rumeno barvo, njihova notranjost pa je še vedno mehka. Svojo klasično zlato rumeno barvo dobijo šele, ko jih skuhate. Storže lahko preprosto odvijete z rastline. Vsaka rastlina načeloma razvije 1–2 storža.

Skladiščenje:

Koruzo je treba čim prej pripraviti. Storže lahko na primer skuhate v slani vodi ali pa jih položite neposredno na žar.

Naš nasvet COMPO

Koruzo lahko posadite v gredo s klasičnim mešanim posevkom. Tako imajo koruza, buče in fižol simbiotičen odnos, pri katerem koruza prevzame vlogo naravne opore za plezanje.

Deli