1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Oljna buča

Karakteristike

Oljna buča

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
1–2 m (v širino)
Barva cvetov:
rumena

Pravilno sajenje

Sajenje oljne buče

Lega:

Jeseni si sploh več ni mogoče predstavljati brez oljnih buč, ne glede na to, ali gre za okrasne ali jedilne buče. Ker prihaja iz subtropskih krajev, oljna buča najbolje uspeva na sončnih, toplih in vlažnih legah. Ker rastlina za razvoj svojih velikih listov in plodov potrebuje veliko hranil, jo posadite v zemljo, bogato s hranili in humusom. Oljno bučo je najbolje posaditi v grede z dodanim kompostom ali v visoke grede. Najlepše bo uspevala ob vznožju kompostnega kupa, kjer je zemlja zaradi posledičnega ponikanja vode zelo vlažna. Pri izbiri lege morate upoštevati tudi, da se številne oljne buče rade razrastejo. Če jim ne morete zagotoviti dovolj prostora, jim lahko dovolite, da plezajo po ograji.

Sajenje:

Oljne buče, ki so občutljive na mraz, lahko posejete v gredo šele po ledenih možeh. Kljub temu vam priporočamo, da jih predhodno vzgojite v toplem rastlinjaku ali na okenski polici v hiši, s čimer lahko pričnete že aprila. Pri tem semena pokončno potlačite približno 2 cm globoko v majhne lonce, napolnjene z zemljo za vzgojo in zelišča.

V tem loncu jih pustite 3–4 tedne. Ko imajo bučke tri »prave« liste, jih lahko od sredine maja posadite v gredo, pri tem pa upoštevajte potrebno razdaljo med rastlinami 100 cm. Ko bučo posadite v gredo, jo morate zaščititi pred polži.

Naš NASVET

Buča je enoletna rastlina. Pri sortah, pri katerih se semena razvijejo v sadežu, lahko ta semena uporabite naslednje leto za ponovno setev. Ta semena najprej odstranite iz ploda in jih posušite.

Pravilna nega

Nega oljne buče

Zalivanje:

Buče je treba še posebej po posaditvi dobro zalivati. Ker veliki listi in sadeži buče potrebujejo veliko vode, jih med sušnimi obdobji zalivajte vsaka 2–3 dni, ob vročih poletnih dneh pa kar vsak dan. Svoji rastlini morate zagotoviti enakomerno vlažno zemljo, hkrati pa morate preprečiti zastajanje vode.

Gnojenje:

Da si zagotovite velik pridelek, morate poskrbeti za zemljo, bogato s hranili. Zato je izbira ustreznega gnojila zelo pomembna. Za buče je najbolje uporabiti naravno gnojilo gvano, ki bo izboljšalo nastajanje humusa, in zemlja bo tako postala bolj rodovitna. Mineralno gnojilo predvsem pri mladih rastlinah poskrbi, da se te hitreje zakoreninijo. Tako spodbudite rast svoje rastline in si zagotovite večje buče. Ob tem se je izkazalo kot koristno, da v zemljo vmešate kompost.

Pridelek:

Takoj ko se razvijejo prve buče, pod sadeže položite leseno desko ali slamo, saj bodo tako ostale čiste in jih hkrati zavarujete pred gnitjem.

Pozno poleti se stebla buče obarvajo rjavo in olesenijo. Če potrkate na buče in te zvenijo votlo, jih lahko odrežete in uporabite kot okras, užitne buče pa lahko odnesete kar v kuhinjo in pripravite pojedino. Ker so buče zelo občutljive na mraz, jih je treba pobrati, preden nastopi zmrzal.

Skladiščenje:

Predpogoj za skladiščenje buč je, da so njihove lupine nepoškodovane in da z njih odstranite ostanke zemlje. Pri tem pa sadežev ni dovoljeno polagati enega na drugega. Odvisno od sorte lahko buče skladiščite 2–7 mesecev. Pri skladiščenju morate biti pozorni na to, da je prostor hladen, suh in pretežno temen ter zavarovan pred vdorom miši.

Deli