1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Bromelija

Karakteristike

Bromelija

compo image
Typisch für die Bromelie ist die immergrüne Blattrosette mit den bunten Hochblättern und den kurzzeitig blühenden Knospen.
compo image
Das Flammende Schwert gilt als eine der beliebtesten Bromelien-Arten.

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
do 50 cm
Barva cvetov:
rumena, oranžna, rdeča, rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje bromelij

Lega:

Bromelije (Bromeliaceae) imajo zaradi svojega tropskega izvora rade tople prostore z visoko zračno vlažnostjo, zato so tudi pozimi primerne za delno senčno okensko polico. Poleti se bromelijevke tudi na vrtu pod drevesi počutijo dobro. Pri tem temperature ponoči ne smejo pasti pod 15 °C.

Sajenje:

Za nego preprosto sobno rastlino s pisanimi pokončnimi cvetovi je treba presaditi zgolj redko. Če kljub temu postane prevelika, jo presadite v stabilno posodo, kot sledi:

  • Vrste bromelij s koreninami v zemlji (talne rastline) v zemljo za rože
  • Vrste bromelij, ki ne rastejo v zemlji (epifiti), npr. orhideje pa v lubje in cvetlični mah

Razmnoževanje:

Bromelijevke je mogoče razmnoževati na dva načina.

Po eni strani rastline tvorijo potaknjence oz. t. i. stranske poganjke, ki jih lahko ločite od matične rastline, takoj ko so veliki pribl. 10–15 centimetrov. Sadike matični rastlini odvzemajo hranila, zaradi česar ta odmre.

Po drugi strani pa je mogoče nekatere vrste bromelij razmnoževati s sejanjem spomladi. V obeh primerih razvoj cvetov traja dlje časa.

Naš NASVET:

Ob ali v lonec položite zrelo jabolko in čez rastlino poveznite vrečo. Plin, ki ga sprošča zrelo jabolko, spodbuja rast.

Pravilna nega

Nega bromelij

Zalivanje:

Pomembno je, da se bromelije ne izsušijo, ampak so vedno vlažne. Priporočamo, da poleti listne lijake redno polnite z malce mehke vode. Bromelije, ki ne rastejo v zemlji, se bodo vsak dan razveselile, če po njih razpršite nekaj vode s razpršilko. Prenizko vlažnost prepoznate po rjavo obarvanih konicah listov.

Gnojenje:

Če bromelije posadite v kakovostno zemljo, ne potrebujejo dodatnega gnojenja. Sicer je priporočljivo vodi za zalivanje dodati tekoče gnojilo.

Deli