1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Jabolko, jablana

Karakteristike

Jabolko, jablana

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, travniki
Višina rastline:
5–8 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje jablan

Lega:

Pri jablanah lahko izbirate med več kot 50 različnimi vrstami – od klasičnih jablan do dekorativnih vrst, kot so japonske jablane ali okrasne jablane. Jabolko (Malus) prvotno izvira iz Azije in sodi v družino rožnic. Zato rast plodov in samega drevesa pospešita toplo podnebje in veliko svetlobe. Jablana potrebuje globoka, prepustna in humusna tla z veliko vsebnostjo hranil. Slabo prenaša zastajanje vode, vendar jo je kljub temu treba redno zalivati. Cveti od aprila do maja. Jablana je tudi odporna proti zmrzali in tako dobro kljubuje nizkim zimskim temperaturam.

Sajenje:

pri saditvi jablane morate biti pozorni na zadostno razdaljo. V pomoč pri določanju ustrezne razdalje vam je lahko velikost krošnje, ko se ta razraste. Načeloma pri sortah z visokimi debli zadostuje razdalja 8–10 m. Pri sortah v špalirju zadostuje razdalja 2,5–3 m. Za sajenje je najbolje uporabiti našo posebno zemljo za sajenje, ki rastlini med začetnim obdobjem rasti nudi zadostno količino hranil.
Na legah, na katerih se še pozno spomladi pojavi zmrzal, jablan ni priporočljivo saditi, saj cvetovi tam zmrznejo in drevo razvije zelo malo sadežev.

compo image
Quotemark

Obilen pridelek s pomočjo opraševanja z vetrom

Ker so skoraj vse sorte jabolk same po sebi neplodne, za razvoj plodov vedno potrebujejo cvetni prah druge primerne sorte.

RENE WADAS, fitopatolog

Pravilna nega

Nega jablan

Zalivanje:

Zalivanje je pomembno predvsem na sončnih in vročih legah. Glede na vremenske razmere je treba jablane v peščeni zemlji po posaditvi zalivati enkrat dnevno tako, da zemljo povsem prepojite. Ko se rastlina zakorenini, potrebuje manj vode.

Gnojenje:

Jablane je najbolje gnojiti z dolgotrajnim gnojilom za vrt. Tako z enkratnim gnojenjem poskrbite, da prejmejo jablane vsa pomembna glavna hranila in hranila v sledeh, ki jim zadostujejo za 6 mesecev.

Obrezovanje:

Krošnja jablane mora biti vedno redka in ne sme zastirati sonca. Navznoter rastoče in stare veje je treba odstraniti. To naredite konec februarja, tik preden začnejo rasti nove veje. Če je na vejah preveč nastavkov ploda, lahko jablano obrezujete tudi avgusta.

Pridelek:

Takoj ko jabolka zrastejo do velikosti orehov, jih je treba zredčiti, tj. na soplodju pustite samo en do dva sadeža. Tako mora rastlina vlagati energijo v manj jabolk. Zato bodo preostali plodovi večji in bolj slastni ter bodo dobili privlačno barvo. Odvisno od sorte lahko jabolka obirate med julijem in septembrom.

 

Naš NASVET

Nekatere sorte jabolk lahko skladiščite dalj časa in razvijejo svojo polno aromo šele čez nekaj časa. Jabolka skladiščite v temnih in hladnih prostorih brez zmrzali pri približno 4–6 °C in pri visoki vlažnosti zraka (90–95 %).

Deli