1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Vzhodni teloh

Karakteristike

Vzhodni teloh

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
posoda, greda
Višina rastline:
20–50 cm
Barva cvetov:
bela, rožnata, lila, temnordeča, večbarvna

Pravilno sajenje

Sajenje vzhodnega teloha

Lega

Verjetno se vam že dozdeva, da rastline, ki svoje cvetove razprostrejo med januarjem in majem, niso navajene na tople sončne žarke. Za posaditev svojega vzhodnega teloha zato izberite polsenčno lego, saj lahko neposredni sončni žarki poleti predstavljajo težavo, v popolnoma senčni legi pa lahko pride do nevarnega zastajanja vode. Ker ima takšne zahteve in v višino ne zraste več kot 50 cm, je idealen kandidat za posaditev pod drevesa in grme. Če svojemu vzhodnemu telohu zagotovite popolno lego, se vam bo ta prisrčno zahvalil, saj lahko na vašem vrtu uspeva tudi do 40 let.

Sajenje

Ko tla spomladi niso več zmrznjena, lahko takoj začnete s sajenjem vzhodnega teloha. Tako ima rastlina do naslednje zime dovolj časa, da se zakorenini, in to zelo učinkovito. Da lahko razvije dolge korenine, najprej globinsko zrahljajte zemljo okrog sadilne jame – pri posebej neprepustnih ilovnatih tleh pa ne bo nič narobe, če v zemljo vmešate tudi nekaj proda ali peska. Jama mora biti približno dvakrat večja od koreninske grude. Pri določanju razdalje med rastlinami morate biti še posebej pozorni: med vzhodnim telohom in drugimi rastlinami v gredi morate zagotoviti vsaj 15 centimetrov razmika. V vaši vrtni gredi mora imeti vzhodni teloh dovolj prostora, da ne bo nikoli utesnjen, saj se zelo slabo odzove na presajanje.

Naš nasvet

Ste kupili vzhodni teloh, ki ima še vedno cvetove? Čeprav se vam bo verjetno zdelo škoda, je najbolje, da jih odstranite, preden rastlino posadite. Tako lahko usmeri svojo energijo v razvoj korenin in bo naslednje leto cvetela še toliko lepše.

Pravilna nega

Nega vzhodnega teloha

Zalivanje

Med obdobjem cvetenja pozimi vzhodni teloh načeloma dobi dovolj vode iz padavin. Med poletnimi obdobji suše pa vseeno ne smete pozabiti na zeleni grmiček pod živo mejo, saj bo vzhodni teloh naslednje leto razvil manj cvetov, če bo poleti preveč oslabel.

Gnojenje

Vzhodni telohi obožujejo prepustna in apnena tla. Svoji rastlini lahko naredite uslugo tako, da ji spomladi ob kompostu dodate tudi malo vrtnega apnenca ali apnenca iz alg. Ko bo zrasla, bo pozimi ta roža, ki zahteva zelo malo nege, privabljala prav vse poglede. 

Obrezovanje/delitev

Vzhodni teloh navadno ne hiti z rastjo, zato ga načeloma ni treba obrezovati. S svoje rastline odstranite samo ovenelo listje, saj s tem spodbudite rast zdravih poganjkov in listov.
Če pa vseeno želite presaditi svoj vzhodni teloh, morate koreninsko grudo te trajnice nujno deliti, da lahko ponovno dobro zraste – najboljši čas za to je pomlad po obdobju cvetenja.

Deli