1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Kodrolistni ohrovt

Karakteristike

Kodrolistni ohrovt

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terase, balkon
Višina rastline:
do 150 cm
Barva cvetov:
brez barve

Pravilno sajenje

Sajenje kodrolistnega ohrovta

Lega:

Kodrolistni ohrovt (Brassica oleracea var. sabellica) sodi med najpriljubljenejše tradicionalne zimske vrste zelenjave v Nemčiji. Ob tem pa je mogoče to zdravo super hrano uporabiti za enolončnice, solate in smutije. Najbolj znane sorte so

  • »vzhodnofriška palma« – visoka, odporna na mraz, tradicionalna
  • »zimski ohrovt« – srednje visok, odporen na sneg
  • »listni ohrovt Lage Moskrul« – nizek, odporen na mraz

Gojenje te zimske zelenjave, ki ne zahteva veliko nege, sploh ni težko. Ohrovt je rastlina, ki zahteva veliko hranil. Tla morajo biti rahlo ilovnata in vsebovati veliko humusa, hkrati pa morajo imeti nevtralno ali rahlo kislo pH-vrednost. Pri tem imajo rastline najrajši sončne do polsenčne lege. Kar se tiče temperatur, kodrolistni ohrovt nima posebnih zahtev.

Sajenje:

Priporočamo vam, da ga najprej vzgojite v setvišču ali manjših loncih. Posamezne sadike lahko posadite v gredo po 6–8 tednih od sredine junija do sredine julija. Pri tem pa upoštevajte potrebno razdaljo med rastlinami 50 × 50 cm. Najbolje je, da tla pred tem oplemenitite z zemljo za paradižnike in zelenjavo. Ta zemlja bo rastlini, ki potrebuje veliko hranil, z dodatkom gnojila zagotovila zadostno količino hranil, hkrati pa tla tudi zrahljala. Po saditvi rastlino dobro zalijte.

Redno odstranjujte vsiljivi plevel, saj bo kodrolistni ohrovt tako dobil dovolj svetlobe za rast, v zemlji pa bo ostala zadostna količina hranil in vode za razvoj vaše rastline.

Naš NASVET

Bodite pozorni na to, da ohrovta v 3 letih ne posadite na isto mesto, saj bo v nasprotnem primeru ohrovt izčrpal tisti predel grede in bo tako bolj dovzeten za napad bolezni.

Pravilna nega

Nega kodrolistnega ohrovta

Zalivanje:

Veliki listi kodrolistnega ohrovta se razvijejo šele sredi poletja ali pozno poleti, zato morate predvsem takrat svoji rastlini privoščiti zadostno količino vode. V splošnem pa ga zalivajte zmerno, tako da je zemlja sicer ves čas enakomerno vlažna, vendar ne pride do zastajanja vode. To pomaga tudi v boju proti bolham, ki bi lahko poškodovale vaš ohrovt. Če zemljo okrog rastline nagrmadite, boste tako naredili jarek za vodo. Tako bo ohrovt lažje izkoristil dodano vodo in se bo še bolje razvijal.

Gnojenje:

Za dobro rast je treba ohrovtu priskrbeti zadostno količino hranil. To najbolje storite z dodatkom gnojila, ki ima visoko vsebnost dušika in fosforja. Ker imajo takšna gnojila dolgotrajni učinek, poskrbijo za krepko rast vašega ohrovta in zelo dober pridelek. Uporabite pa lahko tudi tekoče gnojilo za sadje in zelenjavo, ki vašemu kodrolistnemu ohrovtu zagotovi še boljši okus in intenzivnejši vonj.

Pridelek:

Preden poberete kodrolistni ohrovt, ki je poln vitaminov in mineralov, morate počakati na prvo zmrzal pozno jeseni ali pozimi, saj bo okus kodrolistnega ohrovta tako bolj blag, sladkejši in bolj aromatičen. Če najprej odrežete spodnje liste, lahko ohrovt na spodnjem delu stebla znova požene in vrh se bo še dodatno razprl. Vendar pa morate pri kuhanju ohrovta upoštevati, da je treba zunanje liste kuhati dlje kot notranje.

Deli