1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Blitva

Karakteristike

Blitva

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
greda, visoka greda, posoda, lonec
Višina rastline:
30–60 cm
Barva cvetov:
zeleni klasi

Pravilno sajenje

Sajenje blitve

Lega:

Blitva je klasična zelenjava, na katero smo dolgo časa kar pozabili. V zadnjih letih pa si ljudje, ki sami gojijo zelenjavo, svojega vrta sploh ne morejo predstavljati brez te zelene lepotice. Blitva, ki po videzu spominja na špinačo, vendar je botanično v sorodu z rdečo peso, ima rada sončne lege in kot rastlina, ki porabi srednje veliko hranilnih snovi iz zemlje, potrebuje nekoliko več hranil. Ker blitva požene tudi globoke korenine, je še posebej primerna za posaditev v visokih gredah ali v rahli zemlji. Mogoče pa jo je gojiti tudi na balkonu. Če se odločite za gojenje stebelne blitve, bo ta s hranili bogata zelenjava s svojimi rumenimi in rdečimi stebli tudi vizualno popestrila vaš vrt.

Sajenje:

Blitvo lahko posejete kar sami ali pa kupite sadike in te posadite v gredo. Najboljši čas za to je od sredine aprila do konca junija. Bodite pozorni na zadostno razdaljo med rastlinami, saj tako preprečite razvoj peronospore in blitvi zagotovite dovolj prostora za razvoj močnih listov.

Blitve ne sadite v bližino paradižnika, kumar ali špinače.

Pravilna nega

Nega blitve

Zalivanje:

Blitva najbolje uspeva v trajno vlažnih tleh. Redno zalivanje pa še dodatno pospeši razvoj številnih še posebej nežnih listov. Vendar pri tem preprečite zastajanje vode tako, da poskrbite za njeno dobro odvajanje.

Gnojenje:

Blitva uspeva najbolje, če ji dodate dolgotrajno gnojilo, prilagojeno potrebam zelenjave. Če so bile v gredi pred tem posajene rastline, ki porabijo veliko ali srednje veliko hranilnih snovi iz zemlje, morate tla pred posaditvijo oplemenititi s kompostom.

Pridelek:

Blitvo lahko poberete že dva do tri mesece po njenem sejanju. Če odrežete samo zunanje liste in ne celotne rastline, potem bo ta vedno znova razvila nove liste in vi boste več mesecev preskrbljeni z vedno svežo zelenjavo.

Skladiščenje:

Odrezani listi ohranijo svežino samo nekaj dni, medtem ko cele rastline zdržijo nekoliko dlje. Kljub temu blitvo v vsakem primeru hranite v hladilniku. Lahko pa jo tudi preprosto zamrznete kar v surovem stanju.

Prezimovanje:

Blitva je odporna proti blagi in srednje močni zmrzali. Zato jo lahko pobirate vse do zimskih mesecev, v primeru blage zime pa celo med celotno zimo. Za razliko od blitve s pisanim steblom je blitva z belim steblom mnogo bolj odporna.

Naš nasvet COMPO

Blitvo lahko pripravite na enak način kot špinačo. Manjši listi so nežnejši, večji pa so občutno bolj močni in imajo bolj trpek okus. Poskusite obe vrsti in se sami odločite, kateri listi so vam najboljši.

Deli