compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Sobne rastline
  5. Viseče rastline: kako rastline rastejo na vrtoglavih višavah

Viseče rastline: kako rastline rastejo na vrtoglavih višavah

Viseče košare, viseče rastline, navpične gredice in rastlinske lestve: številne rastline dobro uspevajo tudi na vrtoglavih višavah in ne na okenski polici, kjer pogosto zmanjka prostora. Katere rastline pa lahko posadite v višave in kako je zanje treba skrbeti? Pripravili smo vam hiter pregled!

compo image

Popolna ureditev rastline

Rastline s poganjki, ki morajo prosto viseti, lahko posadite v plastične, lesene ali keramične lončke, ki jih nato obesite s stene ali stropa. Lončki za viseče rastline imajo pogosto tudi stojala ali verižice ali pa so pripeti na ustrezne nosilce. Priljubljen je tudi postopek, kjer se okrog cvetličnega lončka zaveže makrame.

Če rastlin ne želite obesiti neposredno na steno ali na strop, jih lahko tudi namestite na police, omare, škatle, stolčke ali stebre. Rastline lahko namestite ali obesite z različnih višin in tako v svojem domu ustvarite pravi vtis viseče džungle.

Glede na dejanski postopek pritrditve rastline ali na njen videz pa morate dobro razmisliti tudi o lokaciji in zahtevah vsake posamezne rastline. Za viseče sobne rastline velja naslednje: predhodno preverite, ali ima rastlina raje sonce ali senco. Izogibajte se zelo temnim kotičkom, prav tako pa lončkov ne obesite previsoko, da bodo rastline lahko dejansko prejele vsaj nekaj dnevne svetlobe in da se vam pri zalivanju rastlin ne bo treba preveč naprezati.

Priporočamo vam tudi, da si dobro ogledate površino, kamor rastlino nameščate. Vedno namreč obstaja nevarnost, da bo iz lončka začela kapljati voda ali pa da bodo z rastline odpadali odmrli listi. Seveda je brez dodatne zaščite svetla preproga ali občutljivi parket manj primerna površina kot s keramičnimi ploščicami prekrita tla, ki jih lahko obrišete.

Prepričajte se, da je podporna struktura dovolj stabilna, da bo lahko prenesla težo rastline tudi, ko bo prst mokra. Rastline ne smejo viseti neravno, da zgornji del ne bi odpadel takoj, ko se ga boste prvič dotaknili. Ob zalivanju se iz lončka prav tako ne sme začeti prelivati voda.

compo image

Primerne rastline

Sobne rastline s poganjki, ki rastejo navzdol, so za navpično postavitev še posebej primerne. Odličen primer je denimo praprot: v visečem lončku ali na visoki polici bo videti čudovito. Prednosti pa niso omejene le na zunanji videz: za zdrav razvoj takšne rastline je dobro tudi, da ima dovolj prostora za rast in da se poganjki ne dotikajo tal. Če se na konicah listov pajkovke denimo začnejo pojavljati rjavi madeži kljub temu, da zanjo ustrezno skrbite, je morda bolje, da je ne pustite na tleh.
Druge primerne viseče rastline ali plezalke za vaše sobe so: pajkovka, hudičev bršljan, monstera, viseči figovci, filodendron, adiantum, voščenka, srčnolistna svetilnica in cissus. Sukulente, kot so denimo Rowleyjev grint, rhipsalis baccifera ali kaktus »kraljice noči«, so prav tako zelo primerne.

compo image

Kako najbolje skrbeti za viseče rastline

Prst
Lončke napolnite z visokokakovostno prstjo z rahlo in zračno strukturo, ki dobro vsrkava vodo. Za to je primerna prst za necvetoče rastline in praprot. Prsti podjetja COMPO vsebujejo osnovno podlago za do osem tednov zaloge hranilnih snovi. Aktivator korenin poskrbi za uravnoteženo razporeditev hranilnih snovi v lončku. Izboljša pa se tudi rast korenin, kar spodbuja razvoj čudovitih okrasnih listov.

Zalivanje
V splošnem veljajo enaki nasveti kot za zalivanje rastlin na okenskih policah, res pa je, da je zalivanje takšnih rastlin običajno večji izziv. Še posebej zato, ker velikokrat ne moremo natančno določiti, ali je prst suha ali vlažna. Zato morate biti še posebej previdni: številne rastline, ki smo jih omenili, potrebujejo stalno zalogo vode, nujno pa se je treba izogniti zastajanju vode. Veliko lončkov je na dnu popolnoma zaprtih, da iz njih ne kaplja voda, kar pomeni, da tudi nimajo pladnja za nabiranje vode. Zato odvečna voda ne more odtekati. Prepričajte se torej, da boste redno preverjali stopnjo vlažnosti.

Skrb za liste
Še posebej za viseče rastline, ki visijo zelo visoko, velja, da je treba njihove liste pogosto očistiti. Uporabite lahko izdelke za nego listov, ki so primerni tudi za sobne rastline s trdimi listi in zahvaljujoč katerim bodo listi vaših rastlin videti čudovito. Če pa se je na listih nabralo veliko prahu, pa lahko rastline tudi stuširate: nekaj sekund jih od vrha do tal previdno škropite in počakajte, da voda dodobra odteče, preden jih spet obesite nazaj.

Gnojenje
Kot večina rastlin v lončkih tudi viseče rastline potrebujejo dovolj hranilnih snovi, iz prsti pa lahko pridobijo le omejene zaloge hranil. Enkrat tedensko med marcem in oktobrom vodi za zalivanje dodajte tekoče gnojilo, ki je primerno za vrsto rastline. Dovajanje hranilnih snovi pa je z gnojili s počasnim sproščanjem še enostavneje: dva odmerka gnojila bosta zadostovala za celotno sezono.

Deli