compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Rastlinjak
  6. Vrtnarjenje v rastlinjaku

Stvari, ki jih morate vedeti o sajenju, zalivanju in prezračevanju

Vrtnarjenje v rastlinjaku

Ste pred kratkim postali ponosni lastnik rastlinjaka? Super! Komaj čakamo, da vas pospremimo na vašo celoletno vrtnarsko pot. Odkrili boste, katere rastline odlično uspevajo v rastlinjaku, kdaj lahko začnete sejati in kaj vse morate še upoštevati pri vrtnarjenju v rastlinjaku.

compo image

Februar ali marec?

Kdaj premakniti različne rastline v rastlinjak

Seveda želite čim prej začeti gojiti rastline in rastlinjak je idealen za to! V zaščitenem okolju bodo vaše rastline rasle veliko hitreje kot na prostem. Ob tem je veliko svetlobe bistvenega pomena.

Pomembno je, da ne začnete sejati zgodnje solate in zelenjave pred sredino februarja.To so na primer motovilec, gentile solata, rukola, redkev in koleraba. Hkrati je pomembno, da pozorno spremljate zunanje temperature. Če vašega rastlinjaka ne ogrevate, majhne rastline prekrijte z netkanim blagom, če obstaja nevarnost zmrzali.

Priporočamo, da od marca dalje sejete druge sorte, kot so brokoli, cvetača, paprika, jajčevci in paradižnik. Odvisno od tega, kaj si želite, lahko aprila in maja dodate mediteranska zelišča, kumare, fižol ali melono.

Po obdobju Ledenih mož se večina rastlin veseli svežega zraka na prostem. Nato lahko posadite hitro rastoče solate ali zelišča, da zapolnite ves pridobljeni prostor. Od avgusta naprej je čas za pripravo tipičnih jesenskih pridelkov, kot so rdeča pesa, koromač ali nekatere vrste solate in zelja.

compo image

Dajte svojim rastlinam dovolj prostora

Nekatera pravila, za gojenje rastlin na prostem, veljajo tudi v rastlinjaku. Eno najpomembnejših je, da svojim rastlinam zagotovite dovolj prostora za rast in da upoštevate njihove potrebe po hranilih. Izkušnje kažejo, da vrtnarji hitro pridobijo zagon in pri sajenju pogosto pokažejo nekoliko preveč vneme, kar lahko hitro škodljivo vpliva na zdravje rastlin. Glive, bolezni in škodljivci hitro uničijo naš trud. Pršice in ščitkarji se v rastlinjaku počitijo kot doma in se hitro širijo, če so rastline postavljene blizu ena drugi. 

compo image

Pravi substrat za vaš rastlinjak

Vrsta substrata, ki ga uporabljate za rastlinjak, je v celoti odvisna od tega, ali gojite rastline na tleh ali uporabljate sadilne lonce. Ker so tla izpostavljena veliko večjemu stresu, bi morali uporabiti aktivator in izboljševalec tal ali organsko gnojilo pred vsakim obdobjem sajenja. Druga izbira je naš COMPO BIO substrat za visoke grede. Uporabite 2,5 cm do 5 cm debelo plast susbstrata in ga razporedite z grabljami. To zemljo zrahlja, obogati s hranili in izboljša kroženje vode in zraka. Lahko pa tudi popolnoma zamenjate zemljo vsaka tri leta.

compo image
compo image

COMPO BIO Substrat za visoke grede

Trajnostna formula brez šote na osnovi popolnoma naravnih surovin

K proizvodu
compo image

Zalivanje rastlin v rastlinjaku

Ena težava pri vrtnarjenju v rastlinjaku je ta, da se nikoli ne morete zanašati na naravo. Medtem ko vaše sadje in zelenjavo na prostem dež redno zaliva, se vaši varovanci pod streho popolnoma zanašajo na vašo rutino zalivanja. To pomeni, da boste morda morali, ko bo deževalo, pohiteti v rastlinjak, zaliti svoje rastline.

Zalivanje v rastlinjaku je druga zgodba, ki jo je veliko težje načrtovati kot na prostem. Potrebovali boste veliko več vode, ker je temperatura v rastlinjaku višja (v idealnem primeru med 22 in 24 ° C). Hkrati je potreba po vodi odvisna od rastne faze rastline in vremena. Priporočamo, da skrbno spremljate svoje rastline in jih zalivate zgodaj zjutraj, da bodo tla dobro absorbirala vodo. Lahko pa namestite sistem za samodejno namakanje, če si želite olajšati delo.

compo image

Ne pozabite na prezračevanje

V nasprotju z gojenjem na prostem žuželke veliko težje oprašujejo vaše rastline v rastlinjaku. S tem v mislih, jih prijazno povabite v svoje malo rastlinsko kraljestvo, z zadostnim prezračevanjem. Dobro prezračevanje je izjemno pomembno tudi iz drugih razlogov. Vlažen zrak je namreč pravi raj za glive in škodljivce.

Poleg tega lahko preveč toplote poškoduje občutljive sadike. Med sezono morate vsaj enkrat dnevno prezračevati. Vrata rastlinjaka lahko poleti pustite odprta celo noč, če se temperature ne spustijo pod 15 ° C. Pozimi je dovolj, da zrak v rastlinjak spustimo dvakrat ali trikrat na teden

Deli