1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Krompir

Karakteristike

Krompir

compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt
Višina rastline:
različno
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje krompirja

Lega:

Da si zagotovite kar najboljši pridelek, svoj krompir posadite v rahla, peščeno-ilovnata tla, bogata s humusom. Tudi zelenjavna greda, ki je obsijana s soncem, uspešno pospeši rast vaše rastline. Če je lega dovolj sončna, lahko krompir brez težav gojite tudi v velikih posodah na balkonu ali okenskih policah. Vendar pa te kulturne rastline ne smejo stati v bližini paradižnikov, saj so ti dovzetni za napade krompirjeve plesni in rjave gnilobe, ki se lahko hitro razširita tudi na krompir.

Sajenje:

Krompir lahko vzgajate na dva različna načina. Semena lahko kupite ali pa jih pridobite iz jagod, ki se razvijejo po obdobju cvetenja, ter jih nato posušite in vzgojite v loncu za vzgajanje.

Vendar pa vam priporočamo, da se odločite za nakup že vzklile rastline, saj ta v gredi raste tudi pri nižjih temperaturah.

Pravilna nega

Nega krompirja

Zalivanje:

Krompir za svojo zdravo rast potrebuje trajno vlažno zemljo. Predvsem med dolgimi obdobji suše morate rastline zalivati ali pa škropiti z vodo.

Krompir v posodah je treba redno zalivati, saj rastlina ne more pridobiti naravne vlage iz tal. Po zalivalki sezite takoj, ko se zemlja posuši.

Gnojenje:

Ker krompir za rast potrebuje veliko hranil, ga je treba posaditi v zemljo, bogato s hranili. Spomladi tako v zemljo zadelajte kompost, konjski gnoj ali moko iz rogov. Ko ga posadite, ga pognojite z dolgotrajnim gnojilom, saj si tako zagotovite debele in okusne gomolje.

Predvsem pri posaditvi v loncu morate uporabiti gnojilo za zelenjavo, saj rastlina v loncu na naraven način ne more pridobiti dovolj hranil. Ob tem pa gnojenje izboljša tudi odpornost vaše rastline.

Pridelek:

Ko se listi približno tri mesece po posaditvi obarvajo rjavo in ovenijo, je napočil čas za pobiranje pridelka. Za to zemljo najprej previdno zrahljajte z vilami, nato pa celotno rastlino povlecite iz zemlje. Potem z vilami še enkrat povlecite po zemlji. Velikokrat boste tako našli še nekaj skritih krompirčkov. Da se njihova lupina strdi in tako lažje odstranite zemljo, krompir preprosto posušite na soncu.

Ste na svojem krompirju opazili zelene dele? Potem te pred kuhanjem odstranite, saj vsebujejo veliko količino solanina.

Skladiščenje:

Zdrav in nepoškodovan krompir lahko brez težav skladiščite. Za to je potreben temen in hladen prostor, v katerem se ne pojavi zmrzal, recimo klet. Poskrbite, da krompir v zabojih ni preveč nagneten, saj tako preprečite gnitje svojega pridelka. Pridelane gomolje lahko skladiščite tudi v suhih podzemnih jamah za shranjevanje živil. Da krompir zavarujete pred mišmi, v podzemno jamo položite žično mrežo ali lesene deske.

Če do marca niste izpraznili svojih zalog in so se rastline poleti uspešno izognile boleznim, pustite, da krompir znova vzklije.

Naš NASVET:

Ko vaša kulturna rastlina vzcveti, lahko po potrebi že takoj previdno izkopljete prvih nekaj gomoljev. Koreninski del nato ponovno prekrijte z zemljo. Če rastline pri tem ne izpulite iz zemlje, se lahko spet zaraste.

compo image
Pomnite pa, da so cvetovi krompirja strupeni!

Deli