1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Hruška, drevo hruške

Karakteristike

Hruška, drevo hruške

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, vrtovi
Višina rastline:
2–8 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje drevesa hruške

Lega:

Hruška (Pyrus) in njenih 25–30 vrst sodijo v družino rožnic (Rosaceae). Njen izvor ni točno znan, se pa domneva, da izvira iz Azije. Hruška načeloma potrebuje toplo podnebje ter globoko, svežo, hranilno in prepustno zemljo, bogato s hranili. Ne prenaša zastajanja vode, vendar jo je kljub temu treba redno zalivati. Če jo posadite na zaščitene lege na južni strani svojega vrta, bo to pospešilo razvoj plodov in rast samega drevesa. Preveč hladne lege negativno vplivajo na okus pobranih hrušk.

Sajenje:

Preden hruško posadite, bodite pozorni na zahtevano razdaljo. Glede na velikost krošnje je treba zagotoviti razdaljo vsaj 3 metre. Pri posaditvi priporočamo uporabo naše zemlje za sajenje. Vsebuje namreč vsa pomembna hranila za rastline, ki zadostujejo za 12 tednov. Ob tem pa sestavine zemlje za sajenje povečujejo odpornost rastlin ter aktivno podpirajo zakoreninjenje rastline in razvoj korenin.

Naš nasvet

Hruške so same po sebi neplodne. Za oploditev tako potrebujejo cvetni prah drugih sort hruške.

Pravilna nega

Nega hrušk

Zalivanje:

Zalivanje je pomembno predvsem na sončnih in vročih legah. Glede na vremenske razmere je treba jablane v peščeni zemlji po posaditvi zalivati enkrat dnevno tako, da zemljo povsem prepojite. Ko se rastlina zakorenini, potrebuje manj vode.

Gnojenje:

Hruške je najbolje gnojiti z dolgotrajnim gnojilom. Tako z enkratnim gnojenjem poskrbite, da hruške prejmejo vsa pomembna glavna hranila in hranila v sledeh, ki jim zadostujejo za do 6 mesecev. To ugodno vpliva na razvoj cvetov in plodov.

Obrezovanje poleti:

Rast hruške je poleti mogoče upočasniti z obrezovanjem. Avgusta/septembra odrežite konice poganjkov glavnih vej in tako poskrbite, da celotno drevo prejme dovolj svetlobe.

Redčenje krošnje:

Če glavne veje rastejo preveč gosto, jih je treba razredčiti. Tako bo drevo dobilo več svetlobe in tudi sadeži bodo bolj izpostavljeni sončnim žarkom. Obrezovanje dodatno poskrbi, da se listi po dežju hitreje posušijo in tako je nevarnost razvoja glivičnih bolezni mnogo manjša. Najboljši čas za to je konec februarja, začetek marca, ko ni več nevarnosti za hudo zmrzal.

Deli