compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Jesenske balkonske rastline: Ideje za barvit jesenski balkon

Ideje za zasaditev barvitega jesenskega balkona

Jesenske balkonske rastline

Nimate vrta? Ni problema! Obstaja veliko načinov, kako jeseni popestriti svojo okolico s pisanimi rastlinami – tudi če imate le balkon. Naš vodnik vam po korakih pokaže, kako zasaditi jesensko cvetlično korito, in razkrijemo vam, kako vzdrževati svoj prečudovit jesenski balkon, tudi v zimskih mesecih.

compo image

Naši favoriti

Pisane pozno cvetoče rastline

Svoji ustvarjalnosti lahko pustite prosto pot pri okrasitvi jesenskega balkona. Kombinacije rumene, oranžne in rdeče bodo poskrbele, da bo vaš balkon izgledal še posebej jesensko. Svojemu cvetličnemu koritu lahko daste nekaj posebnega z dodajanjem diskretnih odtenkov vijolične in rožnate barve.

Na primer, navadno volčje jabolko vas bo jeseni očaralo z majhnimi oranžnimi cvetovi, zaradi česar je ta nezahtevna rastlina, popoln kandidat za prvo vrsto. Za čudovit barvni kontrast bodo poskrbele jesenske krizanteme. Te priljubljene pozno cvetoče rastline pritegnejo poglede od avgusta do novembra s svojimi pisanimi cvetovi in ​​so zaradi kroglaste in kompaktne rasti idealne za sajenje v cvetlično korito. Zahvaljujoč njihovi raznolikosti lahko izbirate med vsemi možnimi barvami in oblikami.

Gaulterija je še ena rastlina, ki nikakor ne sme manjkati v jesenskem balkonskem koritu. Ta priljubljeni grm, ki prinaša barvo v turobni zimi, od klasične rdeče preko roza do neokrnjene bele, bo lastnike balkonov navduševal s svojimi jagodami vse do naslednje pomladi. In velja omeniti, da je gaulterija zaradi svoje nizke in plazeče rasti odlična za vsako cvetlično korito.

Namig: trave in stebla posušenih poletnih cvetlic pustite v koritu do naslednje pomladi – žuželke jih bodo uporabljale kot zimsko bivališče, ptice pa lahko uporabljajo semena kot vir hrane v hladni sezoni. 

Sončno mesto

Pravo mesto za vaš jesenski balkon

Pri sajenju volčjega jabolka, gaulterije in jesenske krizanteme priporočamo sončno mesto. Tudi jesenske krizanteme se dobro počutijo na svetli lokaciji. Ker so precej občutljive na vlago, je idealen balkon pod streho.

Praviloma imajo predstavniki družine vresovk raje rahlo kisla tla. Ker pozno cvetoče rastline jeseni počasi rastejo in skoraj ne absorbirajo hranil, ni problem, če so v tem letnem času v tleh z višjo pH vrednostjo. Če želite gaulterijo ponovno uporabiti za balkonsko ureditev naslednje leto, jo spomladi posadite v posebno kislo zemljo, kot je zemlja za rododendrone in hortenzije "COMPO SANA ® Substrat za rododendrone", da zagotovite svoji rastlini popolne pogoje za bujno rast. Gaulterijo posadimo v dovolj veliko korito in jo redno zalivamo, da se ne izsuši.

Vodnik po korakih

Zasaditev jesenskega balkonskega korita

compo image

Prvi korak

Korito napolnite z zemljo

Preden korito napolnite z zemljo, priporočamo, da dno posode prekrijete z drenažno plastjo npr. iz gramoza, da izboljšate prezračevanje rastlin in preprečite zastajanje vode. Sedaj ustvarite popolno podlago za vaše jesenske rože, tako da napolnite svoje balkonsko korito z zemljo, posebej za balkonske rastline, kot je zemlja za balkonske rastline  "COMPO SANA® Substrat za balkonske rastline". Ta poseben substrat s počasnim sproščanjem bo zagotovil optimalno dovajanje vode in hranil, tako da bodo vaše balkonske rože popolno negovane. Prepričajte se, da je korito napolnjeno s substratom do približno 5 cm pod robom.

compo image

Drugi korak

Pravilna priprava balkonskih rastlin

Sedaj pazljivo odstranite svoje balkonske rastline iz lončkov. Če korenine že rastejo iz drenažnih lukenj na dnu, jih je priporočljivo skrajšati. Če je koreninska gruda že precej prepletena, jo previdno zrahljajte s prsti. To bo spodbudilo rastline k ponovni rasti. Če se je koreninska gruda že izsušila, balkonske rastline pred sajenjem postavimo v vodo, da se koreninam zagotovi dovolj vode.

compo image

Tretji korak

Sajenje vaših jesenskih rož

Zdaj posadite svoje jesenske cvetlice v korito. Ker jeseni in pozimi skoraj ne bo rasti, lahko rastline postavite precej skupaj. Da bo celotna zasnova prijetna na pogled, postavite pozno cvetoče rastline v korito rahlo zamaknjeno. Po sajenju vrzeli zapolnite z nekaj zemlje in jo nežno pritisnite. Nazadnje ne pozabite temeljito zalivati!

Sanjam o beli... jeseni!

Če imate radi klasičen in preprost videz, je lahko korito z belimi jesenskimi cvetovi prava stvar za vas. Odkrijte, kako urediti svojo teraso s čudovitim jesenskim koritom.

Preberi več
compo image

Barvit jesenski videz

Več idej za jesensko ureditev balkonskih rastlin

Korita za rože so le eden od mnogih načinov, kako na svojem balkonu pričarati pisan jesenski videz. Na primer, jesenske astre in jesenska vresa zaradi svojih barvitih cvetov odlično izgledajo v koritu. Več kot le paša za oči, prezimno trdna zelišča z veseljem prebivajo na vašem jesenskem balkonu. Trajna zelišča, kot so angleška sivka, timijan ali divji majoran, se bodo odlično podala v vaš jesenski rastlinski aranžma. In če jih pravilno prezimite, vam bodo okusna zelišča koristila tudi naslednje leto!

Lepa prednost je, da številne jesenske rastline, kot je navadna vresa, tudi v hladnejših mesecih zagotavljajo čebelam in metuljem dragocen nektar. Skladno s tem bodo te pozno cvetoče rastline majhnim koristnim žuželkam zagotovile dovolj hrane, potem ko bo poletno cvetje na vašem balkonu že zdavnaj ovenelo.

Jesenski okraski, kot so okrasne buče in atmosferska osvetlitev s svečami in pravljičnimi lučkami, bodo poskrbeli, da bo vaš balkon še posebej prijeten.

Deli