1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Sladki krompir

Karakteristike

Sladki krompir

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terasa, balkon, rastlinjak
Višina rastline:
0,5–4 m (plazeče)
Barva cvetov:
bela, rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje sladkega krompirja

Lega:

V zadnjih letih se sladki krompir (Ipomoea batatas), ki sicer izvira iz tropskega dela Srednje Amerike, dobro počuti tudi na naši zemljepisni širini. Te hranilno bogate gomolje je mogoče uporabljati enako kot domač krompir, s katerim si sicer nista v sorodu, in na vašem krožniku poskrbi za raznolikost in živahne barve. Zaradi svojega porekla ne prenaša temperatur zemlje pod 10 stopinj Celzija, zato priporočamo gojenje v rastlinjaku ali posodi. Če nimate rastlinjaka, lahko občutljive gomolje v vsakem primeru posadite v gredo šele po ledenih možeh.

Vzgajanje:

Če ne želite posaditi odraslih rastlin sladkega krompirja iz vrtnega centra, ga lahko sami vzgojite iz gomolja. Za to sta na voljo dve metodi: prva je podobna vzgajanju avokada na obsijani okenski polici. Namesto jedra avokada v kozarec za vodo postavite navzdol obrnjen sladki krompir in vanj zapičite zobotrebce, ki bodo držali krompir na robu kozarca. Ko se razvijejo približno 20 cm dolgi poganjki, lahko gomolj posadite tako, da je približno do polovice prekrit z zemljo. Druga možnost je, da gomoljem pustite vzkliti v svetlem prostoru v zaboju, napolnjenem z zemljo za vzgajanje rastlin.

Ko sladki krompir posadite v gredo, morate med posameznimi vrstami na gredi zagotoviti razmik od 50 do 60 centimetrov, razmik med posameznimi rastlinami pa mora znašati od 30 do 40 centimetrov. Za dober pridelek v posodi mora ta imeti prostornino vsaj 30 litrov.

Pravilna nega

Nega sladkega krompirja

Zalivanje:

Med obdobjem rasti sladki krompir zaradi svojih velikih, mehkih listov potrebuje veliko vode – zato med sušnimi obdobji poskrbite za zadostno zalivanje. Vendar pri tem obvezno preprečite zastajanje vode. Podobno kot navadni krompir bo tudi sladki krompir dobro uspeval na nasipih v gredi.

Gnojenje:

Sladki krompir je priporočljivo gnojiti vsake tri tedne z moko iz rogov, kostno moko in univerzalnim dolgotrajnim gnojilom. Predvsem pri posaditvi v posodo enkratno gnojenje ne zadostuje in vam zato priporočamo redno uporabo našega gnojila za sadje in zelenjavo, saj si boste tako zagotovili zdrav in okusen sladki krompir.

Pridelek:

Glede na vremenske razmere lahko rezultat svojega truda poberete septembra ali oktobra. Takoj ko listi na viticah porumenijo, lahko previdno sežete po lopati. Če pa vas prezgodaj presenetijo nizke temperature, zavarujte rastline z debelim slojem zastirke ali slame. Ko gomolje poberete, jih še približno dva dni pustite na zraku, da se posušijo. Tudi listi te vsestranske rastline so užitni in jih je mogoče uporabiti na podoben način kot špinačo.

Skladiščenje:

Sladki krompir je mogoče le pogojno skladiščiti in ga je treba čim prej pojesti, saj lahko v nasprotnem primeru začne gniti.

Naš NASVET

Sladki krompir ni samo izjemno zdrava zelenjava, ta vzpenjavka bo zaradi svojih glede na sorto različno obarvanih listov tudi vizualno popestrila vašo vrtno gredo. Nekatere okrasne sorte razvijejo tudi cvetove.

Deli