compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Kaj si je vredno zapomniti glede gojenja sadja in zelenjave na vašem balkonu

Kaj si je vredno zapomniti glede gojenja sadja in zelenjave na vašem balkonu

Ste eden od tistih ljudi, ki raje kupuje lokalne pridelke, in se vam zdi pomembno, od kod prihaja vaša hrana? Samozadostnost s pomočjo lastne sadne in zelenjavne grede so za tiste, ki nimajo lastnega vrta, pogosto le prazne sanje. Ni pa treba, da je tako: obstajajo namreč določene sorte, ki uspevajo v cvetličnih lončkih in kljub temu pridelujejo aromatične sadeže. Pokazali vam bomo, kako lahko svoj balkon spremenite v sadni in zelenjavni raj. Upamo, da boste uživali v preizkušanju naših nasvetov in predvsem v sadovih vašega truda!

Pozornost in nega: temeljna dejavnika za bogat pridelek

Za optimalni razvoj sadnih in zelenjavnih sadik potrebujete dovolj veliko korito ali sadilno škatlo za balkon in prst za sajenje, bogato s hranilnimi snovmi. Naši substrati so posebej prilagojeni potrebam rastlin, številni od njih pa so primerni tudi za ekološko kmetijstvo. Določene rastlinske sorte potrebujejo veliko hranilnih snovi in imajo izjemno stroge zahteve glede hranil. Zato morate sadju in zelenjavi priskrbeti dodatne hranilne snovi v obliki gnojil.

Osnovno pravilo

Za gojenje sadja in zelenjave na vašem balkonu velja naslednje osnovno pravilo: več sonca kot je na določenem mestu, bolje se bodo rastline razvijale in bolj bogato bodo obrodile.

compo image

Katero zelenjavo lahko vzgajam na balkonu?

Paradižniki

Paradižniki so ena od najbolj priljubljenih sort rastlin in stalnica skoraj vsakega vrta v lončkih. Slastne majhne češnjeve paradižnike otroci in odrasli radi jedo neposredno z rastline, saj so naravno sladki. Paradižniki, ki so primerni za solato, in volovski paradižniki prav tako lahko najdejo dovolj prostora na vašem balkonu ali terasi. Naslednje velja za vse sadike paradižnikov: potrebujejo obilico sonca, mesto, kjer bodo zaščiteni pred dežjem, in dovolj vode. Paradižnikov nikoli ne zalivajte po listih, pač pa vedno po zemlji, da bi preprečili nastanek glivičnih obolenj, kot denimo pegavost.

Kumare, paprike in bučke 

Te tri vrste zelenjave potrebujejo dovolj toplote. Na prosto jih lahko prestavite po sredini maja, da jih ne bo poškodovala zmrzal. Potrebujejo obilico sonca, saj bodo sadeži le tako postali zreli in razvili poln okus. Paprike ne potrebujejo veliko prostora, kar pa ne velja za kumare in bučke, ki rastejo v pritlehnih grmičkih. V korito ne posadite več kot ene rastline. V sadovih svojega dela boste lahko uživali od julija dalje.

Solata

K sreči obstajajo tudi določene zelenjavne sorte, ki dobro prenašajo polsenčno lego. Solatam je sonce sicer všeč, najbolje pa se počutijo v poznem poletju, ko sonca ni preveč, zato jih lahko postavite tudi na balkone, obrnjene proti vzhodu ali zahodu. Pomembno je le, da je prst enakomerno vlažna. Solato enakomerno zalivajte po zemlji in ne le po glavicah! Ker solata ostane zrela le kratek čas, posadite le toliko solate, kot je lahko pojeste v tem obdobju. Poberete jo lahko med majem in oktobrom.

Stročji fižol, redkvice in blitva 

Stročji fižol, redkvice in blitva prav tako uspevajo v polsenčni legi. Stročji fižol potrebuje le malo vode, zato ga zalivajte le, ko je suh. Redkvice in blitva pa potrebujejo vedno vlažno zemljo. Lonček zalivajte redno, poskrbite pa, da ne bo prišlo do zastajanja vode.

compo image

Katero sadje lahko vzgajam na balkonu?

Jagodičevje

Gojenje jagodičevja na balkonu je nujno opravilo za vse sladkosnede. Še posebej priljubljene so jagode. Niso samo izjemno okusne, pač pa tudi bogate z vitamini, imajo pa tudi malo kalorij. Če jih postavite na sončno mesto, vas bodo nenehno cvetoče sorte in plodovne sorte s sadeži razveseljevale do konca septembra. Jagod ne smete posaditi pregloboko, da ne bi prišlo do razvoja navadne sive plesni. Pomembno je, da se sadeži ne dotikajo zemlje in da je med rastlinami med 30 in 40 centimetrov prostora. Če je le mogoče, je treba sadeže hitro pobrati z vlažne zemlje. Če imate velik balkon, so dobra ideja tudi maline ali borovnice.

Stolpičasto sadno drevje

Za razliko od svojih vrtnih sorodnikov stolpičasto sadno drevje raste izjemno počasi in ni tako široko, na majhnih drevesih pa kljub temu zraste veliko sadja. Zahvaljujoč višini do 2,5 metrov je stolpičasto sadno drevje dobra izbira tudi, če želite malce zasebnosti. V težka korita posadite jabolka, slive, češnje, hruške in podobno, da se v primeru močnega vetra drevesa ne bodo prevrnila.

 

compo image

Katera zelišča lahko vzgajam na vrtu?

Zelišča so vsestransko uporabna! Z intenzivnim vonjem v kuhinjo vnašajo celo vrsto okusov, v obliki toplih čajev ali aromatičnih izdelkov za pripravo kopeli pa vam bodo pomagala do boljšega počutja. Ker zelišča dobro uspevajo tudi tam, kjer prostora ni veliko, bo za vaše potrebe zadostoval že majhen lonček. Vendar pazite: ker se vsa zelišča med seboj ne razumejo najbolje, je bolje, da vsako rastlino gojite ločeno. Večina zelišč obožuje sonce. Obstaja pa nekaj sort, ki uspevajo v polsenčnih legah. Mednje spadajo denimo peteršilj, krebuljica, meta in drobnjak, zato poskrbite, da bodo imeli po vsaki žetvi dovolj hranilnih snovi. Za zeliščni vrtiček v vašem domu so manj primerna mesta, kjer je ves dan senca.

Deli