1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Kleki

Karakteristike

Ameriški klek/kleki

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
0,2–10 m
Barva cvetov:
rdečkasta

Pravilno sajenje

Sajenje ameriškega kleka/klekov

Lega:

Klek se pogosto uporablja za žive meje, do izraza pa pride tudi kot samostojna rastlina na vrtu. Najrajši ima peščena/prodnata in tudi humusna tla. pH-vrednost mora biti rahlo kisla do bazična. Klek zelo slabo uspeva v zbitih tleh. Hkrati pa je zelo odporen na onesnažen zrak in je zato popolna rastlina za posaditev v mestnih središčih. Občutljivo se odzove samo na suh zrak in suho zemljo ter tudi na sol, ki se uporablja za posipavanje cestišča.

Sajenje:

Za sajenje ameriškega kleka lahko uporabite zemljo za sajenje.

Pravilna nega

Nega ameriškega kleka/klekov

Zalivanje:

Predvsem novo posajene ameriške kleke je treba dobro zalivati. Ko jih posadite, jih je treba v ustreznih vremenskih razmerah zalivati dnevno. To je še posebej pomembno, če ste jih posadili v peščena tla.

Redno jih je treba zalivati tudi pozimi. Kleki so zimzelene rastline. To pomeni, da iz njih hlapi voda tudi pozimi, če je vreme dlje časa suho in sončno. Da vzpostavite ravnovesje vode, morate kleke zalivati tudi ob dneh brez zmrzali.

Gnojenje:

Kleke je najbolje gnojiti z gnojilom za iglavce. Tako z enkratnim gnojenjem poskrbite, da kleki prejmejo vsa pomembna glavna hranila in hranila v sledeh.

Obrezovanje:

Kleki se zelo dobro odzovejo na obrezovanje. Hitro jih lahko oblikujete kar z električnimi škarjami za živo mejo. Najbolje jih je obrezovati spomladi, ko še niso preveč pognali. Takrat se ponoči le redko pojavi zmrzal in kleki še niso vložili veliko energije v ponovno rast.

Lahko pa jih obrezujete tudi poleti. Vendar jih poleti obrezujte ob oblačnih dneh, saj poganjki, ki jih odkrijete z obrezovanjem, še niso navajeni na močno sončno svetlobo. S tem preprečite rjavenje poganjkov.

Naš NASVET

Kleki čez čas ob steblu postanejo goli. Zaradi tega vam priporočamo, da kleke s strani le rahlo obrežete.

compo image
Les, storži in vršički klekov so strupeni. Da preprečite draženje kože zaradi vsebovanih eteričnih olj, vam priporočamo, da med obrezovanjem nosite rokavice.

Deli