1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Okrasna trava

Karakteristike

Okrasna trava

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terase, balkon
Višina rastline:
0,2 do 1,5 m
Barva cvetov:
bela, rdečkasta

Pravilno sajenje

Sajenje okrasne trave

Lega:

Okrasna trava sodi v družino trajnic. Najbolj značilne so njene bilke, dolgi in ozki listi ter okrasno socvetje, npr. v obliki klasja. Cvetovi so navadno neizraziti. Zaradi svojih različnih oblik in barv se okrasne trave pogosto sadijo v posode in krasijo balkone ali terase. Večina okrasnih trav najbolje uspeva na sončnih legah.

Okrasne trave pa je mogoče nasaditi tudi na vrtove. Uporabljate jih lahko kot rastline, ki prekrivajo tla, ali pa jim pustite, da rastejo v višino. Načeloma nimajo posebnih zahtev in so prilagodljive. Vendar pa velja: vsaka rastlina najbolje uspeva na legi, ki je zanjo najbolj ustrezna.

 

Sajenje:

Tla morajo biti rahla in globoka. Večina okrasnih trav najbolje uspeva v rahlo kisli do rahlo bazični zemlji. Če jih želite posaditi na vrt, uporabite posebno zemljo za sajenje. Okrasne trave najbolje pridejo do izraza med praprotjo, hosto in travasto lilijo. Za presajanje okrasnih trav v posode je najbolje uporabiti zemljo za zelene rastline ali palme.

Pravilna nega

Nega okrasnih trav

Zalivanje:

Okrasne trave je treba tako kot rože redno zalivati. Tukaj velja: zalivajte jih zmerno, vendar poskrbite, da se ne izsušijo. Preden jih zalijete, preverite, ali je zemlja še vedno vlažna. Nujno preprečite zastajanje vode.

Gnojenje:

Okrasne trave za zdrav razvoj potrebujejo hranila, ki jih izberete in dodajate glede na vrsto vaše okrasne trave. Za to je najbolj primerno dolgotrajno gnojilo, ki je zasnovano posebej za potrebe bambusov in okrasnih trav. Z gnojenjem travam več mesecev zagotovite uravnoteženo količino hranil.

Obrezovanje:

Okrasne trave je treba obrezovati spomladi. Številne trave pa je mogoče obrezovati tudi med njihovo rastno dobo. Vrste, ki razvijajo semena, je treba obvezno obrezati, preden semena dozorijo, saj se bo trava v nasprotnem primeru zelo razrasla. Večina vrst vas bo po obrezovanju razveselila z novim in svežim zelenjem.

Naš NASVET

Hakonsko travo lahko najdete v svetlih gozdovih in vlažnih obronkih gozdov. Njeno listje je sveže zelene barve in ima rumene trakove. Listje se ukrivlja navzdol, se poveša in je hkrati zelo opazno ter dekorativno.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis