1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Črni trn

Karakteristike

Črni trn

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt
Višina rastline:
do 3 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje črnega trna

Lega

Želite posaditi v svoj vrt samo odporne rastline? Potem je  črni trn prava izbira za vas, saj je rastlina izjemno robustna: mnogo bolje prenaša sušo in neposredne sončne žarke kot pa vlažno zemljo in senco. Tudi močan veter ji ne more priti do živega, saj le malo katera druga vrtna rastlina razvije tako močno razvejane korenine. S takšno podlago se bo črni trn lahko dobro oprijel na vseh legah. Če torej iščete možnosti, kako utrditi viseče površine svojega vrta, potem je črni trn najboljši kandidat za ta projekt.

Sajenje

Tudi kar se tiče časa sajenja, ta rastlina nima posebnih zahtev. Črni trn lahko spomladi ali jeseni posadite v lonec na svojem vrtu, če pa kupite rastline z golimi koreninami, jih posadite jeseni. Preden grm posadite na izbrano lego v vašem vrtu, morate nujno izvesti nekaj ukrepov. Črni trn ni samo izjemno robusten, ampak si od drugih rastlin v gredi uspešno izbori prostor in se zato lahko s svojimi krepkimi koreninami razširi po celotnem vrtu. Zato pri posaditvi velja: postavite meje! Najbolje je, da svoj črni trn posadite v betonsko cev ali v stabilno posodo za sajenje. Sicer pa ga posadite v gredo z drugimi rastlinami, ki mu bodo uspešno kljubovale. Za to so najbolj primerni zimzeleni in hitro rastoči listnati grmi, kot je tisa ali lovorikovec. Svoji rastlini na vseh straneh zagotovite vsaj 3 metre prostora.

Ne glede na to, ali črni trn posadite s prepreko za korenine ali brez nje: sadilna jama mora biti v vsakem primeru tako globoka, da lahko vanjo v celoti postavite koreninsko grudo, saj se bo rastlina v nasprotnem primeru prehitro posušila. Da črnemu trnu olajšate rast, lahko v luknjo dodate tudi nekaj komposta ali gnojila za rastline. Nato zemljo okrog grma še enkrat dobro poteptajte in jo prvih nekaj tednov po posaditvi redno zalivajte.

Naš nasvet

Črni trni so idealni kandidati za posaditev ekološko dragocene žive meje. Ker rastejo precej hitro in košato, zadostuje že, če na tekoči meter posadite samo dve rastlini.

Pravilna nega

Nega črnega trna

Zalivanje/gnojenje

S svojimi bogatimi koreninami je črni trn zelo odporen tudi proti daljšim obdobjem suše. Prvih nekaj mesecev po posaditvi svoj grm redno zalivajte, po tem obdobju pa ga je treba zalivati samo občasno med zares nenavadno vročimi in suhimi poletji. Črnega trna tudi ni treba gnojiti. Če pa želite svoji rastlini priskočiti na pomoč, ji jeseni dodajte nekaj vrtnega apna, saj črni trn obožuje apneno zemljo.

Pridelek

Ko jagode črnega trna dozorijo, bodo ptiči kar planili po njih. Mirno jim lahko prepustite prednost, saj so te jagode za ljudi pred prvo zmrzaljo preveč grenke. Ko jagode enkrat dobro zmrznejo, njihove celične stene postanejo prepustnejše in vsebovan škrob se spremeni v sladkor. Po tem imajo jagode sicer še vedno precej trpek okus, vendar jih lahko brez težav uporabite za izdelavo džema ali soka. Pri pobiranju jagod vam priporočamo tudi, da nosite rokavice, saj že ime črnega trna pove, da se lahko ta grm uspešno brani pred napadalci.

Obrezovanje/prezimovanje

Da se črni trn ne bi preveč razvejal, ga je treba vsako pomlad po obdobju cvetenja močno obrezati. Vaš robustni grm bo to brez težav prestal in tako ga lahko vsakih nekaj let po želji na novo preoblikujete. Če si želite zagotoviti še posebej številne in velike plodove, morate biti pri obrezovanju pozorni, da redno redčite tudi notranjost grma – samo tako bodo tudi jagode v notranjosti grma prejele dovolj sončne svetlobe.

Primerni izdelki za vaš črni trn

Deli