1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Sladki mandljevec, mandljevec

Karakteristike

Sladki mandljevec, mandljevec

compo image
Prunus dulcis
compo image
Prunus dulcis
compo image
Prunus dulcis
compo image
Prunus dulcis

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
posoda, greda
Višina rastline:
2–8 m
Barva cvetov:
rožnato-bela

Pravilno sajenje

Sajenje mandljevca

Ustrezna lega za posaditev mandljevca:

V Evropi mandljevci rastejo predvsem v Grčiji ali Španiji. Drevo za razvoj svojih oreškov namreč potrebuje več toplih in sušnih mesecev. Da boste tudi na naši zemljepisni širini in kljub slabšemu vremenu lahko pridelali nekaj plodov, morate svojemu mandljevcu v vsakem primeru privoščiti popolnoma sončno lego.

Čeprav je samo drevo odporno na zmrzal in temperature do –15 °C, je treba cvetove nujno zaščititi pred pozno zmrzaljo. Sladki mandljevec namreč cveti že marca ali aprila in če ti cvetovi zmrznejo, drevo do konca sezone ne bo več razvilo plodov. Zato se rastlina najbolje razvija v zavetrju sten, ki ob tem oddajajo tudi toploto. Z vašim drevesom se bodo lepo spoprijateljile tudi žive meje, ki sladki mandljevec varujejo pred vetrom.

Sajenje sladkega mandljevca – kdaj je pravi čas za to?

Najboljši čas za sajenje mandljevcev je pozno poleti ali spomladi, ko ni več nevarnosti za zmrzal. Ob tem morajo biti tla dobro prepustna. Vaše drevesce ne mara zastajanja vode in močno sprijetih ilovnatih tal. Težka vrtna tla lahko zrahljate s peskom. Pri posaditvi v posodo vam priporočamo uporabo posebne zemlje za sredozemske posodovke.

Potrebujem za oplojevanje svojega drevesa več mandljevcev?

Pri sajenju na vrt morate biti pozorni na to, da posadite sorto, ki se oplojuje sama. Čeprav lahko vse mandljevce oplojujejo tudi sosednje breskve ali nektarine, boste tudi ta drevesa le redko našli na naši zemljepisni širini. Še posebej hvaležne sorte mandljevcev, ki se same oplojujejo in so primerne za domači vrt, so na primer »Supernova«, »Tuono«, »Princesse Amanda« ali »Lauranne«.

Ali lahko posadim mandljevec v svojo vrtno gredo?

Posoda ali greda – ali lahko mandljevec posadite v vrtno gredo, je odvisno predvsem od pogojev lege in kakovosti tal. Priporočamo vam, da sladki mandljevec posadite v gredo samo, če imate na svojem vrtu zares prostor, ki drevesu nudi dovolj svetlobe in ga spomladi varuje pred zmrzaljo.

V večini regij se je varneje odločiti za posaditev v posodo. Tako lahko drevo prezimi na zaščitenem mestu in ga spomladi prestavite na prosto šele, ko ni več pričakovati zmrzali.

Nevarnost zamenjave!

Bodite pozorni, da sladkega mandljevca ne zamenjate z okrasno sorto (Prunus triloba). Ta sicer čudovito cveti, vendar nikoli ne razvije plodov.

Pravilna nega

Nega mandljevca

Kako pogosto je treba zalivati mandljevec?

Tako kot večina dreves, ki razvijejo oreščke, je tudi sladki mandljevec zelo žejen. Mandljevec v posodi zalivajte 1–2-krat tedensko, pri tem pa pazite, da v posodi ne pride do zastajanja vode. Pri drevesih na gredi morate poleti poskrbeti, da bo voda za zalivanje prodrla tudi do korenin, ki segajo globoko v zemljo. Zato lahko vrtno cev pustite odprto kar nekaj časa.

Ker sladki mandljevec v mrzlih letnih časih odvrže vse svoje liste, ga pozimi ni treba zalivati.

Moram svoj mandljevec gnojiti?

Ne glede na to, ali je posajen v posodi ali gredi: mandljevec med poletnimi meseci v vsakem primeru potrebuje relativno veliko hranil. V začetku sezone svojo rastlino najbolje prebudite iz zimskega spanca z dolgotrajnim gnojilom za sadje in zelenjavo. Nato vam priporočamo, da mu vsakih 14 dni dodate še tekoče gnojilo. Tudi nad kompostom in moko iz rogov se vaš sladki mandljevec ne bo pritoževal.

Kdaj lahko začnete pobirati mandlje?

Plodovi mandljevca imajo tri sloje: zeleno, kosmato zunanjo skorjo, lesen oreh in slastno mandljevo jedro. Da so mandlji pripravljeni za pobiranje, prepoznate po tem, da orešček kar sam od sebe skoči iz kosmate zunanje skorje. To se navadno zgodi na začetku septembra. Če pobrane mandlje hranite na suhem mestu, bodo tam brez težav počakali več mesecev.

Moram svoj mandljevec obrezovati?

Da se količina pridelka čez čas ne zmanjša, je treba mandljevec enkrat letno obrezovati. Krošnjo svojega drevesca razredčite jeseni po tem, ko poberete pridelke: odrežite vse poganjke, ki rastejo navznoter, ter vse veje, ki rastejo pregosto skupaj ali se križajo. Mandlji bodo namreč dozoreli samo, če krošnja dobi dovolj svetlobe.

Je sladki mandljevec odporen na mraz?

Prvo zimo po posaditvi svojega mandljevca v vrtno gredo ga zavarujte pred zmrzaljo. Pri tem zemljo okrog koreninske grude jeseni prekrijte z debelim slojem zastirke ali odpadlega listja.

Mandljevci v posodi prezimijo v hladnem prostoru, v katerem se ne pojavi zmrzal – najbolje se počutijo pri temperaturah med 5 in 10 °C.  Sladki mandljevec za prezimovanje ne potrebuje svetlobe, saj že tako pred tem odvrže svoje liste.

Deli