1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Brokoli

Karakteristike

Brokoli

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, visoka greda, posoda
Višina rastline:
do 50 cm
Barva cvetov:
rumena

Pravilno sajenje

Sajenje brokolija

Lega

Brokoli (Brassica oleracea var. italica), ki spada v družino križnic in je v tesnem sorodu s cvetačo, tudi neizkušenim vrtnarjem ne bo predstavljal večjega izziva. Rad ima sončne lege in najbolje uspeva v tleh, bogatih s hranili, ki dobro zadržujejo vodo in vsebujejo veliko apnenca. Brokoli se v gredi med drugim najbolje razume s kumarami, fižolom, solato in redkvico. Najbolje ga je posaditi v zemljo, v kateri ste pred tem gojili špinačo,  saj so dolge korenine špinače zelo dobro zrahljale zemljo in to omogoča dobro rast vašega brokolija. Odvisno od sorte lahko gojenje brokolija v bližini drugih križnic povzroči težavo. Da preprečite napad tako imenovane golšavosti kapusnic, ki je za križnice zelo nevarna bolezen, brokoli vsako leto posadite na drugo lego. Na izvirno mesto ga lahko posadite šele po štirih letih.

Sajenje

Da lahko sadiko brokolija maja posadite v gredo, ga že marca/aprila začnite vzgajati na okenski polici, v rastlinjaku ali topli gredi. Tega žal ne morete storiti? Ni problema, potem seme od sredine maja posejte neposredno  v gredo ali veliko posodo. Tako pri setvi kot tudi pri posaditvi sadik v gredo upoštevajte priporočen razmik med rastlinami 40–50 cm, saj bo brokoli razvil velike, razvejane liste. Cvetove brokolija lahko poberete že po 8–10 tednih. Če pa brokoli še enkrat posejete junija/julija, se boste jeseni lahko razveselili dodatnega pridelka.

Pravilna nega

Nega brokolija

Zalivanje

Veliki listi brokolija zahtevajo dobro oskrbo, zato je treba rastlino relativno obilno zalivati. Rastlino pogosto zalivajte, ob vročih dnevih pa sezite po zalivalki zjutraj in zvečer. Če brokoli občuti pomanjkanje vode, to takoj prepoznate po njegovih visečih, mlahavih listih. Vendar si zelo hitro opomore, ko ga ponovno zalijete.

Gnojenje

Ker brokoli za rast potrebuje veliko hranil, mu je treba zagotoviti dodatna hranila v obliki gnojila. Zato brokolija ne posadite v zemljo, v kateri ste pred tem gojili rastlino, ki za rast potrebuje veliko hranil, ali pa zemljo pred posaditvijo oplemenitite z veliko količino komposta. Vaše križnice lahko razveselite tudi z dodatkom apnenca iz alg.

Pridelek

Brokoli, ki se znajde na naših krožnikih, je tako imenovan cvet rastline, ki ga sestavlja še zaprto socvetje. Da preprečite trpek okus svojega brokolija, ga poberite, ko je socvetje še zaprto in zeleno. Pri tem odrežite cvet in 10–15 cm stebla skupaj z listi. Rastlino pustite v gredi, da raste še naprej. Iz stranskih brstov se bodo razvile dodatne manjše glave brokolija, ki jih lahko poberete pozneje.

Skladiščenje

Pobran brokoli je treba porabiti zelo hitro. Hranite ga v temnem in hladen prostoru, svoj pridelek pa porabite v 2–3 dneh. Visok delež vitamina C v brokoliju začne padati takoj, ko ga poberete. Cvetove brokolija lahko tudi zamrznete, vendar jih je pred tem treba blanširati.

Prezimovanje

Brokoli je načeloma enoletnica. Če pa ne želite, da je vaša greda pozimi prazna, lahko vanjo od avgusta do septembra posadite tako imenovani zimski brokoli. Ta med zimo raste zelo počasi in ga lahko poberete šele aprila naslednje leto.

Naš nasvet

Če v gredo ob brokoli posadite kapucinko ali zeleno, ga bosta ti varovali pred škodljivci, kot je kapusov goseničar.

Deli