compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Trate
  5. Načrtovanje in nega
  6. Nega trate čez vse leto

Ustrezna nega spomladi, poleti, jeseni in pozimi

Nega trate čez vse leto

Zdrava in košata trata je osnova čudovitega vrta. Vendar pa je vse leto izpostavljena različnim preizkušnjam: otroci, ki se igrajo, psi, ki se valjajo po njej, družabni dogodki in vremenski vplivi lahko obremenijo vašo trato. Trato morate negovati letnemu času primerno, da se lahko tako upira obremenitvam vrtnega življenja. Pripravili smo vam pregled najpomembnejših dejavnosti.

compo image

Spomladanska nega trate

Spomladi trato prekrivajo ostanki listja, storži ali veje, ki jih je treba odstraniti. Najbolje bo, da začnete z odstranjevanjem mahu in tako preprečite, da bi se še naprej širil. Nadležne organske odpadke lahko enostavno odstranite s pomočjo rahljanja. Če pa trata ni več tako košata kot prej in če se na njej pojavljajo svetle zaplate, jo bo treba ponovno posejati. Novi trati omogočite kar najboljšo rast in jo posejte med aprilom in koncem maja. Pomembno je, da temperatura tal znaša vsaj 5–10 °C. Od aprila dalje trata raste in zato potrebuje mnogo zraka, vode in hranilnih snovi v obliki gnojila. Nudimo vam številna gnojila z različnimi časi delovanja. Zahvaljujoč tehnologiji ISODUR, ki je prisotna v številnih naših gnojilih, so hranilne snovi vedno razporejene po trati v skladu s trenutnimi potrebami, ki so odvisne od toplote in vode. Omenjena tehnologija rastlinam vedno zagotavlja količino dušika, ki jo korenine lahko vsrkajo. Tako trata ni pretirano pognojena, prav tako pa ne obstaja nikakršnega tveganja, da bi soli odvečnih hranilnih snovi ušle v podtalnico. Sicer pa lahko uporabite tudi popolnoma organsko gnojilo za trate, s katerim boste dosegli temnozeleno, košato in trpežno trato.

Na tem mestu poiščite primerne izdelke
compo image

Poletna nega trate

Trata se še posebno v poletnih mesecih močno obrabi. Neposredna sončna svetloba, sušna obdobja in pogosta uporaba zahtevajo svoj davek in utrudijo trato. To pomeni, da jo morate obvezno kositi, zalivati in gnojiti redno. Za trato, ki se uporablja na običajne načine, je najprimernejša dolžina od 4 do 5 centimetrov. Za zalivanje velja naslednje: trato je treba dva- do trikrat na teden dobro zaliti, kar je odvisno od tega, kako pogosto dežuje, in od temperatur ozračja. Najboljši čas za to je zgodaj zjutraj ali zgodaj zvečer. Za zalivanje trate uporabite deset litrov na kvadratni meter, da lahko voda prodre dovolj globoko, še posebej v sušnih obdobjih. Ne pozabite pa je tudi pognojiti! tako bo trata postala bolj odporna na sušo. Redno je treba odstranjevati tudi plevel in tako preprečiti, da bi se še naprej širil. Posamezni šopki plevela se lahko odstranijo relativno enostavno. Če pa pride do prave invazije plevela, pa uporabite gnojilo za trate, ki vsebuje sredstvo za zatiranje plevela.

Osnove zalivanja

Vse vrste trate je treba zalivati. Koliko vode pa potrebujejo, in ali obstaja kakšna razlika med različnimi vrstami vode? Na tem mestu lahko najdete nasvete in trike za pravilno zalivanje.

izvedite več
compo image

Jesenska nega trate

Če je vaša trata zaradi visokih temperatur in hude suše zelo trpela, je zdaj pravi čas, da jo pozdravite in jo pomladite. Ko temperature padejo pod 10 °C, trata prekine svoje dejavnosti presnavljanja. Takrat je pravi čas, da jo skrajšate na optimalno dolžino približno petih centimetrov in tako preprečite, da bi jo napadle bolezni. Jeseni je pomembna tudi posebna namenska zaloga hranilnih snovi, ki bo izboljšala trpežnost trate in jo kar najbolje pripravila na prihajajočo zimo. V tem letnem času trata potrebuje manj dušika kot poleti, zato pa potrebuje toliko več kalija. Naše gnojilo za trate s počasnim sproščanjem je prav tako popolno za prsti, ki vsebujejo veliko fosfatov, uporabljate pa ga lahko do konca oktobra/začetka novembra. Še pomembneje pa je, da se znebite vseh mokrih listov in majhnih vejic ter tako poskrbite, da bo imela trata na voljo dovolj zraka, da ne bi splesnela! Najbolje je, da s pobranimi listi prekrijete prazne prostore med grmi in pod živimi mejami.

compo image

Zimska nega trate

Trata pozimi precej trpi: pokriva jo sneg, po zmrznjenih travnih bilkah hodijo ljudje in živali, prav tako pa jo lahko oslabijo obdobja suhe zmrzali ali podaljšano zastajanje vode. Zaradi takšnih pogojev prihaja do bolezni, kakršna je denimo snežna plesen, povzročajo pa tudi zaplate na trati in bledozeleno barvo travnih bilk. Pozor: po prvi zmrzali po trati ne smete več hoditi, saj bi se lahko tako polomile krhke travne bilke.

Deli