1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Redkvica

Karakteristike

Redkvica

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
zelenjavna greda ali posoda na balkonu
Višina rastline:
10–15 cm
Barva cvetov:
bela, svetlo vijolična

Pravilno sajenje

Sajenje redkvice

Lega

Od vsega nekaj po malem, vendar ne preveč – tako lahko najbolje opišemo popolno lego za posaditev redkvic. Najraje imajo namreč svetle in tople lege, vendar pa nobena sorta ni navdušena nad neposrednimi vročimi sončnimi žarki. Zemlja je lahko rahla in enakomerno vlažna, pri tem pa morate vseeno paziti, da ni trajno prekomerno vlažna.

Sajenje

Redkvice lahko pobirate skozi vso poletje. Zgodnje sorte lahko posejete v rastlinjak že od konca februarja, na prostem pa se sezona začne šele konec marca. Če jih sejete spomladi, boste na pridelek čakali približno osem tednov, poleti pa so pri dobrih vremenskih razmerah plodovi zreli že po treh do štirih tednih. Dobra novica je tudi, da lahko vse do sredine avgusta sejete vedno nove generacije redkvic. Tako imate vedno svežo zelenjavo in svojim rastlinicam lahko med vsako setvijo zagotovite dovolj prostora – med posameznimi semeni poskrbite za razmik vsaj 15 cm. Posejana semena nato rahlo prekrijte z zemljo in jih dobro zalijte.

Naš nasvet

Če zgubane redkvice položite v posodo z mrzlo vodo, se bodo te prepojile z vlago in bodo ponovno dobile svoj značilen videz.

Pravilna nega

Nega redkvic

Zalivanje

Hitra rast rastlino utrudi in jo naredi žejno. Zato je redno zalivanje eden najpomembnejših korakov pri negi redkvic. Če želite kljub hitri rasti redkvic ohraniti sočnost in dober okus svojega pridelka, jim morate vedno dodajati zadostno količino vode – med dolgotrajnimi obdobji vročine in suše jih zato zalivajte dnevno.

Gnojenje

Redkvice sodijo v skupino rastlin, ki za razvoj ne potrebujejo veliko hranil. Če ste zemljo še pred setvijo dobro pripravili s kompostom ali organskim gnojilom, redkvic naslednjih nekaj tednov med njihovo rastjo ni treba dodatno gnojiti. Če pa želite svoji zelenjavi zagotoviti najboljše pogoje za rast, pa zemljo redno grabljajte in odstranjujte plevel, saj tako redkvicam zagotovite dovolj kisika.

Pridelek

Rdeča barva je znak za pobiranje pridelka. Najboljši čas za pobiranje redkvic prepoznate po močni rožnati barvi gomoljev, saj ti gomolji na srečo vedno nekoliko kukajo iz zemlje. Da vaše redkvice čim dlje ostanejo sveže in okusne, poberite le toliko pridelka, kolikor ga nameravate porabiti še isti dan. Če želite pobrati redkvico z listi, kot navadno vidite v trgovini, pri pobiranju ne primite šopa listov, ampak vsak posamezni gomolj previdno povlecite iz zemlje.

Skladiščenje

Ko redkvico poberete, navadno ne bo dolgo ostala sveža – sicer bo dlje časa počakala v hladilniku kot na sobni temperaturi, vendar se bodo gomolji tudi tam po nekaj dneh začeli gubati. Na srečo obstaja učinkovit trik, s katerim lahko podaljšate svežino pobranega pridelka: takoj ko poberete redkvico, odstranite liste, saj ti črpajo vodo iz gomolja. Če so listi še mehki, jih ni treba zavreči, ampak jih na primer uporabite za dodatek k solatam ali juham.

Še več zdravih rastlin za vašo vrtno gredo

Deli