compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Zelišča, sadje in zelenjava
 5. Vzgoja sadik

Na kaj morate paziti

Vzgoja sadik

Ste kdaj sanjali o lastnem vrtu, bujni visoki gredi ali pridelku z vašega balkona? Za obilne pridelke pa je treba nekatere sadite začeti vzgajati že v začetku leta. Po drugi strani pa lahko semena nekaterih rastlin posadite direktno na vrt. Pokazali vam bomo na kaj vse morate biti pozorni.

compo image

Vredno se je potruditi

Kdaj vzgajati sadike?

Sadike je treba vzgajati vedno, ko podnebne razmere na prostem v času setve niso primerne. Gojite jih lahko na okenski polici ali v ogrevanem rastlinjaku - semena za kalitev običajno potrebujejo enakomerno temperaturo in vlago. Čas setve in gojenja je odvisen od tega, katero zelenjavo izberete, v določenih okoliščinah je to lahko tudi pozimi. Nekatere sorte, zlasti avtohtone, lahko sejemo direktno na vrt. Sem spadajo na primer korenovke, kot so korenje, redkev ali rdeča pesa. Rastejo zelo hitro in za kalitev ne potrebujejo visokih temperatur. Ker plodovi rastejo pod zemljo, niso tako občutljivi na temperaturne razlike, kot na primer paradižnik. Povzetek različnih vrst zelenjave in čas setve je zbran v našem setvenem koledarju.

compo image

COMPO SANA® Substrat za setev in zelišča

Poseben substrat za sajenje, zelišča, potaknjence in sadike.

K proizvodu

Svetloba ali tema?

Nekatera semena za kalitev potrebujejo svetlobo, zato jih sejemo tako, da jih s prstjo ne pokrijemo. Postavimo jih na zemljo in jih le rahlo pritisnemo. Spet druga pa potrebujejo temo, zato jih nekoliko vstavimo v zemljo. Večina semen zelišč potrebuje svetlobo, semena zelenjave pa ne. Povzetek najdete tukaj:

Potrebujejo svetlobo

Korenček, zelena solata, zelena, paradižnik

Potrebujejo temo

Paprika, čili, kumare, bučke, jajčevci, grah, fižol, motovilec, buča, sladka koruza, redkev, pesa

Kako gojiti lastne pridelke

Setev zelenjave korak za korakom

 1. compo image

  1

  Priprava

  Lonček napolnite s posebnim substratom za setev in nežno pritisnite. Zemljo rahlo navlažite z malo vode.

 2. compo image

  2

  Setev semen

  Sedaj položite semena na zemljo. Nekatere le na vrh, druge pa nežno pritisnemo v substrat. Pravilo pravi, da semena potisnemo v zemljo za vsaj 2x njihove velikosti.

 3. compo image

  3

  Lončke pokrijte

  Lončke pokrijte in jih postavite nekam na toplo in svetlo. Dnevno jih zračite in zemljo navlažite takoj, ko se začne sušiti. Za zalivanje je priporočljivo uporabiti razpršilko.

 4. compo image

  4

  Lončke odkrijte

  Lončke lahko odkrijemo takoj, ko seme vzklije in so vidni prvi klični listi. Zdaj je treba zemljo ves čas vzdrževati vlažno, izjemno pomembna pa je tudi zadostna količina svetlobe.

 5. compo image

  5

  Pikiranje

  Takoj, ko so sadike nekoliko večje in bolj stabilne, jih lahko pikiramo. Najmočnejše rastline vzamemo iz lončka in jih posadimo v svoj lonček. To jim zagotavlja več prostora za rast in jih popolnoma izpostavi razpoložljivi svetlobi. Substrat v novem lončku naj bo vlažen.

Enakomerna setev semen

Enakomerna setev drobnih semen je pogosto izziv. Priporočamo vam, da jih zmešate s suhim kremenčevim prahom in nato to zmes razporedite

compo image

Setev direktno na vrt

 

Ko sejete neposredno na gredo je izredno pomembno, da ohranite razdaljo, ker rastlin ne boste več presajali. Potrebna razdalja je odvisna od velikosti rastline in rasti korenin, zato boste te podatke običajno našli na zadnji strani vrečke s semeni. Da bi razdaljo lažje ohranili lahko ustvarite približno 1-2 cm globoke brazde in nato posejte semena.

Ustvarjanje pravih rastnih pogojev

Ne prezgodaj

Čas

Svetloba in toplota

Položaj

Premalo hranil

Zemlja in gnojila

Sadilni lončki in pladnji

Posoda

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis