1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Grah

Karakteristike

Grah

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt, visoka greda, greda
Višina rastline:
povprečno 80 cm (nekatere sorte do 200 cm)
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje graha

Grah: stročnica, ki je preprosta za gojenje

Grah je klasična rastlina v vsaki gredi. Te zdrave stročnice sicer prvotno izvirajo iz vzhodne Azije, vendar so že več generacij del naše prehrane in jih lahko brez težav vzgajate tudi v naših krajih. Pri grahu razlikujemo med mozgovcem ter stročjim in sladkim grahom. Slednjega bolje poznamo pod imenom sladkorni grah in ga lahko uživamo kar s strokom.

Najboljša lega za grah

Grah nima posebnih zahtev, kar se tiče lege. Zadovoljen je že s polsenčnim kotičkom na vašem vrtu. Če so tla ob tem še zelo globoka ter bogata s humusom in apnencem, potem lahko vanje brez težav posadite svoj grah.

Setev in posaditev graha

Odvisno od sorte graha ga lahko ob dobrem vremenu posejete neposredno v gredo med marcem, aprilom in majem. Na neugodnih območjih, kjer se večkrat pojavi nočna zmrzal, je smiselno grah predhodno vzgojiti. Najpozneje maja pa lahko grah v vsakem primeru presadite na prosto. Svojemu grahu lahko priskočite na pomoč s podporo za plezanje. Pri tem zadostuje že, če je podpora visoka 80 cm.

Mešana kultura: katere rastline lahko posadite ob grah?

Grah se najbolje razume s korenjem, solatami, bučevkami in tudi sortami zelja. Slabo pa se razume sam s seboj in tudi drugimi stročnicami, kot je nizki fižol. Graha ne sadite vedno na isto mesto, saj boste s tem preprečili nastanek bolezni in zemlje ne boste prekomerno izčrpali. Tako si boste zagotovili bogat pridelek.

Grah: zdrav, okusen in vsestranski

Grah ni samo zelo okusen, ampak je tudi bogat z beljakovinami. Celo otroci obožujejo to zdravo zelenjavo, ki jo lahko pripravite na veliko več načinov,  kot sprva mislite. Ste že kdaj poskusili grahov pire?

Pravilna nega

Nega graha

Zalivanje graha

Ko grah enkrat vzklije, njegova potreba po vodi znatno pade. Dokler se zemlja ne izsuši popolnoma in je vedno vsaj nekoliko vlažna, se bo grah v njej dobro počutil. Zato velja: manj je včasih več.

Katero gnojilo potrebuje grah?

Grah ne potrebuje velike količine gnojila, saj se lahko zaradi bakterij na svojih koreninskih gomoljih sam dobro oskrbuje z dušikom. Če ste zemljo pred posaditvijo oplemenitili na primer s kompostom, si vam ni treba delati preglavic z rednim gnojenjem. Če svojim rastlinam kljub temu želite priskočiti na pomoč, lahko v zemljo vmešate apno, jo prekopate in redno odstranjujete plevel.

Pobiranje graha

Grah za zorenje v povprečju potrebuje 14 tednov. Da ga poberete, z rastline previdno odtrgajte napete stroke. Grah nato povlecite iz stroka, saj bo v nasprotnem primeru še naprej zorel in njegov okus bo slabši.

Rok trajanja: shranjevanje graha

Grah je najbolje porabiti takoj, ko je še svež. Dobro se obnese tudi, če ga zamrznete. Za to grah najprej blanširajte, nato ga dajte v primerno posodico ali vrečko za zamrzovanje in ga shranite v zamrzovalnik. Tako bo ostal svež več mesecev in ga boste lahko postopoma sproti odtajali ter uporabljali.

Deli