1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Kumara

Karakteristike

Kumara

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
Greda, rastlinjak, balkon in terasa
Višina rastline:
1–4 m
Barva cvetov:
rumena

Pravilno sajenje

Sajenje kumar

Lega:

Ker kumara prvotno izvira iz toplih regij južne Azije, potrebuje za rast veliko svetlobe in toplote. Zato se bodo te rastline najbolje počutile na zadnji strani rastlinjaka, ki je obrnjena proti soncu. Če jim takšne lege ne morete ponuditi, so zadovoljne tudi s posaditvijo na svetle lege v gredi ali veliki posodi, vendar pa jih morate zaščititi pred vetrom. Ker rastlina za svoj razvoj porabi veliko hranil, jo lahko na isto lego posadite šele čez štiri leta. Kumare se najbolje počutijo v družbi na primer paradižnika in paprike. Ob tem pa mora zemlja vsebovati veliko hranil, hkrati pa mora biti rahla in bogata s humusom.

Sajenje

Najprej se morate odločiti, ali želite kumare predhodno vzgajati v loncu, jih posejati neposredno v gredo ali pa jih kupiti v obliki sadike. Pri nakupu semen ali sadike bodite pozorni na to, ali ste kupili sorto za posaditev na prostem ali v rastlinjaku.

Z gojenjem kumar v posodah na okenski polici lahko začnete od začetka maja. Ker so korenine zelo občutljive, priporočamo kaljenje posameznih semen v biološko razgradljivih posodicah za gojenje pri temperaturi vsaj 25 °C in te posodice lahko nato preprosto posadite v gredo. Ko semena vzkalijo, posodice prestavite na hladnejše mesto. Po dveh ali treh tednih rastlinice posadite v gredo ali v večje posode. Pred tem pa zemljo oplemenitite s kompostom ali pa biološkim, trdnim gnojilom za zelenjavo, saj tako svoji rastlini zagotovite zadostno količino hranil. Če ponoči temperature padejo pod 0 °C, rastline zaščitite s kopreno.

Enako naredite tudi, če ste semena posejali na prosto. Dnevne temperature pri tleh morajo znašati vsaj 12 °C. Pri sajenju naredite na razdalji 1 m križne zareze v zemljo in v vsako presečišče zarez položite 3–5 semen.

Naš NASVET:

Sadike na prostem nekaj dni po sajenju prekrijte s kozarcem za vlaganje. Tropske temperature v kozarcu bodo izboljšale rast vaše rastline, kozarec pa jo bo hkrati obvaroval pred lačnimi polži. Pri tem ne pozabite na zalivanje.

Pravilna nega

Nega kumar

Zalivanje:

Kumare zahtevajo veliko vode, še zlasti ko začnejo razvijati plodove. Poleti jih redno zalivajte, vendar pri tem preprečite zastajanje vode. Zalivajte jih z mlačno vodo, saj tako preprečite gnitje korenin in trpek okus plodov. Na koreninski del položite tanek sloj zastirke iz pokošene trave, saj boste tako preprečili prehitro izhlapevanje vode.

Za nego v rastlinjaku velja: redno ga zračite, da se bodo listi dobro osušili – tako boste zmanjšali tveganje za napad oidija.

Gnojenje:

Kumare ne potrebujejo samo veliko vode, ampak tudi ogromno hranil. Tedensko jih gnojite z organskim tekočim gnojilom za zelenjavo, lahko pa jih gnojite tudi z  moko iz rogov, ki jo dodate vsake štiri tedne. Tako si boste zagotovili bogat pridelek.

Obrezovanje:

Kumare, še posebej solatne kumare, se lahko razrastejo v širino do 4 metre. Zato je treba rastlino redno obrezovati. Odstranite vse spodnje plodove in stranske poganjke do 50 cm nad tlemi. Ko glavni poganjek doseže želeno dolžino, ga lahko skrajšate, saj tako pospešite rast stranskih poganjkov. Odstranite tudi prve cvetove, saj bo rastlina tako pozneje razvila še več cvetov in plodov.

Kumaram v rastlinjaku zagotovite podporo za plezanje iz žice ali vrvi. Tudi kumaram na prostem zagotovite oporo, saj se tako se ne bodo plazile po tleh.

Pridelek:

Po dveh mesecih lahko poberete svoje prve pridelane kumare. Zrele sadeže odrežite neposredno pri cvetu, saj se bodo tako lahko preprosto razvili znova.

Deli