1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Paprika

Karakteristike

Paprika

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, terasa, balkon, hiša
Višina rastline:
do 150 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje paprike

Lega:

Paprika sodi v družino razhudnikovk in prvotno izvira iz Sredozemlja. Zato najbolje uspeva na zelo sončnih legah, zaščitenih pred vetrom, kot na primer ob topli steni hiše. Dobro se bo počutila tudi v rastlinjaku. Paprike najbolje rastejo v rahlih in predvsem s hranili bogatih tleh. Za posaditev torej uporabite posebno zemljo za zelenjavo in pred sajenjem nekoliko zrahljajte zemljo v vrtni gredi. Ker stena hiše oddaja toploto, lahko papriko alternativno posadite tudi v lonec ali posodo, ki jo postavite na teraso.

Vzgajanje:

Odrasla paprika potrebuje veliko prostora, zato ni priporočljivo posejati skupaj preveč rastlin. S setvijo lahko začnete že v začetku marca: pri tem v lonec položite približno 2–3 semena in jih rahlo pritisnite v zemljo. Nato jih rahlo zalijte in postavite na svetlo, toplo in obsijano mesto. Ko rastlinice začnejo rasti, v vsakem loncu pustite samo najmočnejšo rastlino, ostale pa odstranite. 

Sajenje:

Po ledenih možeh v drugi polovici maja lahko male rastline presadite na vrt ali v posodo. Pri tem med posameznimi rastlinami zagotovite razmik vsaj 40–50 cm. Če pa želite papriko posaditi v lonec ali posodo na balkonu ali terasi, pa postavite vsaj dve rastlini tesno skupaj, saj se bosta tako lahko medsebojno oplojevali.

Pravilna nega

Nega paprike

Zalivanje:

Paprika potrebuje zelo veliko vode: svojo rastlino zalivajte vsaj vsaka dva dni, pri močnem soncu pa najbolje kar dnevno. Takoj ko se razvijejo prvi sadeži, bo rastlina še bolj nagnjena k izsušitvi. Zato dnevno preverjajte vlažnost zemlje in jo po potrebi dodatno zalijte.

Gnojenje:

Paprika sodi v skupino rastlin, ki porabijo veliko hranilnih snovi iz zemlje, zato ji je treba dodajati veliko hranil. Že med sajenjem v sadilno jamo dodajte  dolgotrajno gnojilo. Za to je najbolj primerno gnojilo z volčjo volno, ki dodatno zadržuje vodo in tako rastlino ščiti pred izsušitvijo. Pri papriki, posajeni v loncu ali posodi, lahko uporabite tudi tekoče gnojilo za zelenjavo, ki ga enkrat tedensko dodate vodi za zalivanje.

Pridelek:

Sredina julija je čas za začetek pobiranja pridelka.  Točen čas pa je seveda odvisen od tega, kako zrel pridelek želite pobrati. Jeste lahko tako popolnoma zelene, kot tudi temno rdeče paprike. Najbolje jih je pobrati dopoldne, saj takrat plodovi vsebujejo največ hranil. Za obiranje uporabite oster nož, saj tako ne boste poškodovali poganjkov.

Deli